Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μoody’s: Ύφεση και κοινωνικές αναταραχές σε Ελλάδα και Ευρώπη λόγω του embargo ενέργειας στη Ρωσία

Μoody’s: Ύφεση και κοινωνικές αναταραχές σε Ελλάδα και Ευρώπη λόγω του embargo ενέργειας στη Ρωσία
Μια απότομη και μόνιμη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ευρωστία της ΕΕ, σύμφωνα με τη Moody’s
Σχετικά Άρθρα

Ύφεση και κοινωνικές αναταραχές σε Ελλάδα και Ευρώπη λόγω του embargo ενέργειας στη Ρωσία «βλέπει» η Moody’s, εφόσον υπάρξουν περαιτέρω ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα.
Ειδικότερα, οι ρωσικές απειλές για μείωση των ενεργειακών εξαγωγών σε «μη φιλικές» χώρες και οι συνεχείς εκκλήσεις για περαιτέρω αυστηροποίηση των κυρώσεων εκ μέρους της ΕΕ στη Ρωσία αυξάνουν τον κίνδυνο ενός απότομου «στοπ» στις ρωσικές παραδόσεις ενεργειακών προϊόντων στην Ευρώπη.
Ως αποτέλεσμα, εντείνεται η ανησυχία για περαιτέρω απότομες αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου αλλά και του φυσικού αερίου, γεγονός το οποίο θα εκτοξεύσει έτι περαιτέρω τις πληθωριστικές πιέσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, και ειδικότερα σε χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ιδίως ρωσικού φυσικού αερίου, όπως η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Αυστρία.
Αν και οι άμεσες επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές οικονομίες θα αμβλυνθούν από το τέλος της χειμερινής περιόδου θέρμανσης στα περισσότερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ενεργοβόρα βιομηχανική παραγωγή παραμένει εκτεθειμένη και αναμένεται να επιβαρυνθεί και άλλο, λέει η Μοοdy’s.
Αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να ωθήσει την ευρωπαϊκή οικονομία σε ύφεση το 2022.
Σύμφωνα λοιπόν με τη Moody’s, παρότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα αποδειχθούν ανθεκτικές σε μια ύφεση που θα προκληθεί από μια προσωρινή διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού της Ρωσίας, μια απότομη και μόνιμη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ευρωστία και έμμεσα στη δημοσιονομική ισχύ των κρατών που εξαρτώνται περισσότερο από ρωσικό αέριο.
Περαιτέρω απότομες αυξήσεις των τιμών θα αυξήσουν επίσης τους κοινωνικούς κινδύνους (πρόκληση κοινωνικών αναταραχών) για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.
αδαδαδα_11.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης