Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HellasFin: Μια εκτίμηση για τον πληθωρισμό

tags :
HellasFin: Μια εκτίμηση για τον πληθωρισμό
Ισχυρό μερίδιο της θετικής έκπληξης που προέκυψε από τα δεδομένα του δομικού πληθωρισμού του Μαρτίου, αποδίδεται στην μηνιαία μεταβολή του 0,32%

Θετική έκπληξη αποτέλεσαν τα στοιχεία πληθωρισμού Μαρτίου των ΗΠΑ, σύμφωνα με την HellasFin.
Συγκεκριμένα ο ονομαστικός πληθωρισμός κινήθηκε με μηνιαίο ρυθμό αύξησης 1,2% και ετήσια στο 8,5% από 7,90 % τον προηγούμενο μήνα.
Ο δομικός πληθωρισμός (core cpi), έδειξε να σταθεροποιείται με την ετήσια μεταβολή του στο 6,43% από 6,42% τον προηγούμενο μήνα.
Ο συνολικός δείκτης του ονομαστικού πληθωρισμού διαμορφώνεται κατά 13,4% από τις μεταβολές της τιμής των τροφίμων, κατά 7,5% από την ενέργεια και το υπόλοιπο 79% το οποίο συνιστά το μερίδιο του δομικού πληθωρισμού, αποτελείται από καταναλωτικές δαπάνες όπως 32,7% στέγαση, 19,1% τιμές αυτοκινήτων, 6,9% υπηρεσίες υγείας, 5,6% δαπάνες μεταφοράς, 5,5% εκπαίδευση και επικοινωνία.
Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μία εκτίμηση/προβολή των δυναμικών που διαμορφώνονται, επικεντρωνόμενοι περισσότερο στο δομικό μερίδιο του πληθωρισμού, λόγω της χαμηλότερης μεταβλητότητας των συστατικών του στοιχείων (απομακρύνοντας την αστάθεια των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων).
Ισχυρό μερίδιο της θετικής έκπληξης που προέκυψε από τα δεδομένα του δομικού πληθωρισμού του Μαρτίου, αποδίδεται στην μηνιαία μεταβολή του 0,32%.
Το τελευταίο 12μηνο ο μέσος όρος μηνιαίας μεταβολής ανερχόταν στο 0,5%.
Εάν θεωρήσουμε για το επόμενο διάστημα σαν δεδομένη την συνέχιση της υψηλής μηνιαίας μεταβολής του 0,5%, σύμφωνα με τα μαθηματικά η ένδειξη του Μαρτίου μάλλον θα είναι και η υψηλότερη, η οποία θα βαίνει αποκλιμακούμενη μέχρι τον Ιούνιο του 2022 προς το 5,48% και κατόπιν αναρρίχηση προς το 6,2% για ένα μεγάλο μέρος του 2023.
Συμπερασματικά λοιπόν, ο πληθωρισμός ενδεχομένως να έχει κορυφώσει στο 6,43%, αλλά πιθανότατα θα συνεχίσει να παραμένει θερμός, με τις ενδείξεις μέχρι το τέλος του 2022 να παραμείνουν υψηλότερα του 5,5%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης