Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bernstein: Τα lockdown στην Κίνα μεγαλύτερη απειλή από αυτά του 2020

Bernstein: Τα lockdown στην Κίνα μεγαλύτερη απειλή από αυτά του 2020
Σχετικά Άρθρα
Τα τελευταία lockdown της Κίνας για την Covid - 19 αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο για τον παγκόσμιο πληθωρισμό σήμερα από ό,τι ήταν το 2020, προειδοποιούν οι αναλυτές της Bernstein.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο κόσμος έχει γίνει περισσότερο εξαρτημένος από κινεζικά προϊόντα από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, ανέφεραν οι αναλυτές.
Το μερίδιο της Κίνας στις εξαγωγές παγκοσμίως αυξήθηκε στο 15,4% το 2021, το υψηλότερο τουλάχιστον από το 2012.
Οι εξαγωγές της Κίνας έχουν αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς η χώρα μπόρεσε να ελέγξει το αρχικό ξέσπασμα του Covid μέσα σε εβδομάδες και να συνεχίσει την παραγωγή, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος πάλευε να περιορίσει τον ιό.
Η Κίνα διατήρησε την πολιτική της για μηδενικό Covid, ενώ άλλες χώρες έχουν χαλαρώσει τους ελέγχους τον τελευταίο χρόνο.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η ηπειρωτική Κίνα αντιμετώπισε το χειρότερο κύμα Covid των τελευταίων δύο ετών με lockdowns και ταξιδιωτικούς περιορισμούς που οι ηγέτες ξένων επιχειρήσεων έχουν περιγράψει ως πιο σκληρούς από ό,τι στις αρχές του 2020.
Οι εντολές παραμονής στο σπίτι και οι απαιτήσεις για τεστ έχουν επηρεάσει ιδιαίτερα τα παράκτια οικονομικά κέντρα όπως η Σαγκάη.

Δεν έχει αποτιμηθεί ο αντίκτυπος των κινεζικών lockdown

«Πιστεύουμε ότι ο μακροοικονομικός αντίκτυπος των lockdown στην Κίνα θα μπορούσε να είναι αρκετά υψηλός και κάτι στο οποίο η αγορά δεν έχει αποτιμηθεί ακόμη», ανέφεραν σε έκθεση ο Jay Huang του Bernstein και μια ομάδα.
Σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα, το κόστος των εμπορευματοκιβωτίων εξαγωγής της Σαγκάης είναι πέντε φορές υψηλότερο και οι ναύλοι αεροπορικών μεταφορών είναι δύο φορές υψηλότεροι, ανέφερε η έκθεση, επισημαίνοντας παρόμοιες πιέσεις στον χρόνο παράδοσης του προμηθευτή.
«Ως εκ τούτου, θα υπήρχαν υψηλότερες εξαγωγές πληθωρισμού, ειδικά στους μεγάλους εμπορικούς εταίρους της Κίνας, αλλά ταυτόχρονα θα καθυστερούσαν την ανάκαμψη της ζήτησης της ίδιας της Κίνας».
Αντανακλώντας τις διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας, η κινεζική εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Nio ανακοίνωσε τη διακοπή της παραγωγής το Σαββατοκύριακο, με ορισμένη παραγωγή να συνεχίζει την Πέμπτη.
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen δήλωσε ότι τα εργοστάσιά της στα περίχωρα της Σαγκάης και στη βόρεια επαρχία Jilin παρέμειναν κλειστά τουλάχιστον έως την Πέμπτη

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης