Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch Ratings: Επιβεβαίωση της Μυτιληναίος σε ΒΒ, σταθερό το outlook - Ισχυρή θέση στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Fitch Ratings: Επιβεβαίωση της Μυτιληναίος σε ΒΒ, σταθερό το outlook - Ισχυρή θέση στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Η Fitch Ratings επιβεβαίωσε τη Μυτιληναίος σε BB

Σε BB επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Mυτιληναίος ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, με το outlook να παραμένει σταθερό. 

H Fitch Ratings επιβεβαίωσε επίσης τα senior ομόλογα της εταιρείας στο «BB».
Η επιβεβαίωση της αξιολόγησης αντανακλά την αναμενόμενη ισχυρή αύξηση των κερδών EBITDA και των αμετάβλητων κεφαλαίων από λειτουργικές δραστηριότητες (FFO) την περίοδο 2022-2023, καθώς επίσης και τη σταθερή ικανότητα απομόχλευσης.
Η ρευστότητα παραμένει καλή…
Σύμφωνα με τη Fitch, η καθαρή μόχλευση των FFO θα μειωθεί από 3,3x το 2021 σε περίπου 3,0x το 2022 και κάτω από 2,5x από το 2023.
Παρά τις μεγάλες λειτουργικές δαπάνες το χρονικό διάστημα 2022-2025, που αποδίδεται κυρίως στην οργανική επέκταση στον κλάδο ενέργειας, οι ελεύθερες ταμειακές ροές (FCF) θα αποκτήσουν θετικό πρόσημο από το 2023.
Η βαθμολογία υποστηρίζεται από το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό προφίλ, το συνεργιστικό επιχειρηματικό μοντέλο και τις κάθετα ολοκληρωμένες και χαμηλού κόστους μεταλλουργικές μονάδες.
Η αξιολόγηση αντικατοπτρίζει επίσης μια ισχυρή θέση στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία παρέχει στον όμιλο βιώσιμες ταμειακές ροές.  

Οι τιμές του αλουμινίου παραμένουν υψηλές: Τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς αλουμινίου θα αποτελέσουν θετικούς καταλύτες για τα κέρδη EBITDA της Μυτιληναίους από βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα.
Ο οίκος αναμένει ότι τα EBITDA στον μεταλλουργικό κλάδο θα αυξηθεί περισσότερο από 30% σε ετήσια βάση, βάσει των υψηλών τιμών στο αλουμίνιο και τα ασφάλιστρα που έλαβε η εταιρεία, παρά την αντιστάθμιση μεγάλων ποσοτήτων για το 2022 και τις πληθωριστικές πιέσεις που αυξάνουν το κόστος.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Fitch προβλέπει περαιτέρω βελτίωση των επιδόσεων του τμήματος μεταλλουργίας από το 2023, υποστηριζόμενη από τις αναμενόμενες υψηλές τιμές στο αλουμίνιο.

Αναμενόμενη άνοδος κερδοφορίας: Η Fitch αναμένει ότι οι υψηλές τιμές αλουμινίου το 2023 συνοδευόμενες από αναμενόμενες χαμηλότερες τιμές στο φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια θα υποστηρίξουν την ανάκαμψη του περιθωρίου EBITDA του ομίλου στο 17%-18% την περίοδο 2023-2025 έναντι 13% το 2021-2022.
Το περιθώριο EBITDA που καθορίζεται από την Fitch μειώθηκε στο 13,1% το 2021 από 15,5% το 2020, λόγω της χαμηλότερης κερδοφορίας στον μεταλλουργικό κλάδο.

Συνεχής Ανάπτυξη του Τομέα Ενέργειας: Ο όμιλος σχεδιάζει να ξεκινήσει την εμπορική χρήση του νέου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 3ο τρίμηνο του 2022 έτους, ο οποίος θα προσθέσει 826 MW στη συνολική εγκατεστημένη ισχύ του στον τομέα ενέργειας και αερίου.
Επιπλέον, η Mυτιληναίος αναπτύσσει το χαρτοφυλάκιό της ΑΠΕ ενώ παράλληλα σχεδιάζει να αναπτύξει ηλιακά πάρκα περίπου 1.000 MW έως το 2025.
Η περάτωση αυτών των έργων θα οδηγήσει σε αύξηση κεφαλαίου, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ ετησίως κατά τη διάρκεια 2022-2024.
Η αυξανόμενη διείσδυση του ομίλου στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, λέει η Fitch, θα αποτελέσει πηγή σχετικά σταθερής δημιουργίας ταμειακών ροών.
Μάλιστα, συνεχίζει ο οίκος, ο κλάδος ενέργειας και φυσικού αερίου θα αποτελεί περίπου το 40% του EBITDA έως το 2024-2025.

Αυξανόμενα περιθώρια στις κατασκευές: Η Μυτιληναίος έχει βελτιώσει σημαντικά το περιθώριο EBITDA στον τομέα των κατασκευών ενεργειακών έργων από 5,2% το 2020 σε 9,0% το 2021.
Η Fitch προβλέπει ότι η κερδοφορία του κλάδου SES θα βελτιωθεί τα επόμενα χρόνια σε πάνω από 9% υποστηριζόμενη από την εκτέλεση πιο περίπλοκων βιώσιμων έργων (διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, υποδομές, έργο ενεργειακής απόδοσης).
Η συνεχής επέκτασή του στην ηλιακή ενέργεια και η αυξανόμενη παρουσία του σε έργα υποδομής θα βελτιώσει τη διαφοροποίηση του επιχειρηματικού τομέα και θα προσφέρει στον όμιλο ισχυρή παραγωγή μετρητών μόλις παραδοθούν με επιτυχία τα έργα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης