Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Συνεχής αποεπένδυση από τη Wall Street, με αγοραστές τους μικρομετόχους…

Goldman Sachs: Συνεχής αποεπένδυση από τη Wall Street, με αγοραστές τους μικρομετόχους…
Άραγε, σε ποιον πουλάει η Goldman; Θα στοιχηματίζαμε ότι αγοραστές είναι οι μικροεπενδυτές - ειδικά εκείνοι που διαβάζουν τις μονίμως αισιόδοξες σημειώσεις από τον επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της Goldman, David Kostin.

Οι περισσότεροι traders και αναλυτές ψάχνουν να βρουν πώς η Goldman Sachs, για άλλη μία φορά, έδειξε εκπληκτικά αντανακλαστικά ξεπερνώντας τον εαυτό της – αυτή τη φορά «ποντάροντας» στα commodities και όχι στα ομόλογα.

Πάντως, για άλλο ένα τρίμηνο, η απόδοσή της στις μετοχές ήταν απογοητευτική, καθώς από τις συναλλαγές της στο χρηματιστήριο είχε ζημία 820 εκατ. δολ. το β’ τρίμηνο του 2021 και 500 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο.

... Το πρώτο τρίμηνο είδαμε μια συνέχεια αυτής της περίεργης υποαπόδοσης, με την τράπεζα να αναφέρει ότι τα καθαρά έσοδα στο Asset Management μειώθηκαν κατά 88% σε σχέση με έναν χρόνο πριν: σε μόλις 546 εκατομμύρια δολάρια, από 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων σε επενδυτές και αναλυτές, για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, «οι καθαρές ζημίες από επενδύσεις αντανακλούσαν σημαντικές καθαρές ζημίες από τις επενδύσεις σε μετοχές».

Η Goldman Sachs αναλύει περαιτέρω τα έσοδα και σημειώνει ότι, ενώ οι επενδύσεις σε ιδιωτικά μετοχικά κεφάλαια απέφεραν ασήμαντα 255 δολάρια το τρίτο τρίμηνο, σημαντικά μειωμένα από τα τεράστια κέρδη των 2,78 δισεκατομμυρίων δολαρίων πριν από ένα χρόνο, οι δημόσιες μετοχές οδήγησαν στην πραγματικότητα σε ζημίες 500 εκατομμυρίων δολαρίων το τρίτο τρίμηνο!
Kαι εύλογο είναι να απορεί κανείς πώς η ισχυρή σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές της τράπεζα στον κόσμο δεν μπόρεσε να βγάλει χρήματα από αγοραπωλησίες μετοχών.

Σίγουρα, λοιπόν, κάποιος πρέπει να ρωτήσει την τράπεζα γιατί συνεχίζει να κάνει ντάμπινγκ μετοχές και να εγκαταλείπει… κέρδη.
Θυμηθείτε, πριν από τρία τρίμηνα αναφέραμε ότι «η Goldman είχε "επιθετικά" και αθόρυβα ρευστοποιήσει το ένα τέταρτο του μετοχικού χαρτοφυλακίου της, «αφού, έχοντας ξεκινήσει τη χρονιά με μετοχικό χαρτοφυλάκιο 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων που απολάμβανε αύξηση των τιμών της αγοράς κατά 5 δισεκατομμύρια δολάρια, η Goldman έκανε ντάμπινγκ τα τεράστια 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια του μετοχικού της ενεργητικού μέχρι στιγμής ή περισσότερο από το ένα τέταρτο ολόκληρου του χαρτοφυλακίου της στις 31 Δεκεμβρίου.

Στη συνέχεια, πριν από δύο τρίμηνα, η περιβόητη τσουλήθρα «συγκομιδής» επέστρεψε - αν με κάποιες προσαρμογές.
Πρώτον, η τράπεζα δεν χρησιμοποίησε το 2020 ως έτος βάσης για τη γέφυρα πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων της – αντ’ αυτού επέλεξε το 2019.
Τότε η τράπεζα είχε περίπου 22 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές, 2 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια του 2020.
Αυτό που βρήκαμε επίσης είναι ότι, σε αντίθεση με το δεύτερο τρίμηνο, όταν η τράπεζα πούλησε μετοχές 5,5 δισ. δολ. το πρώτο εξάμηνο του 2021, το 2022 έγινε ακόμη πιο τολμηρή και πούλησε μετοχές συνολικά 16 δισ. δολ.
Αυτός ο αριθμός αντισταθμίστηκε από 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε προσθήκες μετοχικού κεφαλαίου - για ένα συνολικό ποσό καθαρής διάθεσης 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και γενικά, οι ρευστοποιήσεις συνεχίζονται…

Άραγε, σε ποιον πουλάει η Goldman; Θα στοιχηματίζαμε ότι αγοραστές είναι οι μικροεπενδυτές - ειδικά εκείνοι που διαβάζουν τις μονίμως αισιόδοξες σημειώσεις από τον επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της Goldman, David Kostin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης