Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Γερμανοί αναλυτές: Το ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία φέρνει ύφεση στην ΕΕ και εκατομμύρια ανέργους

tags :
Γερμανοί αναλυτές: Το ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία φέρνει ύφεση στην ΕΕ και εκατομμύρια ανέργους
Παρότι η ΕΕ αποφάσισε την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού άνθρακα, δεν είναι απολύτως σύμφωνη σε ένα εμπάργκο σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο…
Σχετικά Άρθρα

To απόγευμα της Τρίτης 12 Απριλίου τα μέλη ομάδας επιφανών αναλυτών συναντήθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΝΑΤΟ στη Γερμανία.
Εκεί βρέθηκαν επίσης οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγαλύτερων εταιρειών, Airbus, Allianz, BASF, Bosch, Siemens, Mercedes, ενώ στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Καγκελάριος Olaf Scholz (SPD) και ο υπουργός Οικονομικών Robert Habeck (Πράσινοι).
Κεντρικό θέμα συζήτησης η Ουκρανία… με τις ενεργειακές προεκτάσεις του.
Με άλλα λόγια, τη συζήτηση μονοπώλησε το αν η ΕΕ πρέπει να επιβάλει ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία.
Τα κράτη μέλη, αν μη τι άλλο, σε ό,τι αφορά αυτό το ζήτημα τελούν υπό τεράστια εσωτερική και διεθνή πίεση.
Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και ένας ευρύς συνασπισμός επιστημόνων και διασημοτήτων ζητούν εμπάργκο ως απάντηση στον επιθετικό πόλεμο του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin και για διακοπή της προσφοράς χρήματος.
Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρά ζητήματα…

H ΕΕ αποφάσισε την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού άνθρακα

Παρότι η ΕΕ αποφάσισε την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού άνθρακα, δεν είναι απολύτως σύμφωνη σε ένα εμπάργκο σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο.
Και η αλήθεια είναι πως η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο είναι τέτοια, που απαγορεύει ένα απόλυτο ενεργειακό εμπάργκο.
Πάνω από το 40% του φυσικού αερίου στη Γηραιά Ήπειρο προέρχεται από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με σειρά οικονομολόγων αλλά και πολλά υπουργικά συμβούλια ανά την ΕΕ, μια παύση εισαγωγών ρωσικών προϊόντων ενέργειας θα προκαλούσε τεράστια ζημιά σε μακροοικονομικό επίπεδο.
Ο αντικαγκελάριος Habek εξέφρασε, κατά τη συνάντηση, την άποψη ότι θα απειλούνταν η κοινωνική ειρήνη.
Όμως, οι εκτιμήσεις των κορυφαίων γερμανικών οικονομικών ινστιτούτων θέτουν τώρα ακόμη έναν, μεγαλύτερο προβληματισμό, καθορίζοντας με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο τις συνέπειες ενός πλήρους εμπάργκο.
Αν μη τι άλλο, οι επιπτώσεις είναι προφανείς: Αυτό το οποίο θα ακολουθούσε θα ήταν μια διαρκής και εκτεταμένη ύφεση (από -2%)… ακόμα και το επόμενο έτος, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Μοιραία, το ποσοστό των ανέργων θα διευρυνθεί.
Ενδεικτικά, στη Γερμανία, την ατμομηχανή της Ευρώπης, αν υπάρξει πλήρης διακοπή προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου και αυτό καλυφθεί από εναλλακτικούς παρόχους το ΑΕΠ θα μειωνόταν κατά 6% το τρέχον έτος - απώλεια 230 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η γερμανική Ακαδημία Επιστημών, η Leopoldina, δημοσίευσε μια έρευνα για το ενδεχόμενο αναστολής παραλαβών.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματά της, η Γερμανία μπορεί να αντέξει οικονομικά το εμπάργκο – ωστόσο, πολλοί επικρίνουν τους συγγραφείς της μελέτης ότι οι εκτιμήσεις τους δεν είναι ρεαλιστικές επειδή έλειπαν από αυτήν πολλές μεταβλητές - κυρίως η κατάρρευση των αλυσίδων εφοδιασμού ως αποτέλεσμα της έλλειψης ενεργειακών προϊόντων.
Οι υπολογισμοί, από την άλλη, του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) δείχνουν -3% σε ό,τι αφορά την οικονομική παραγωγή.
Τα πέντε ινστιτούτα υπολόγισαν πιθανά σημεία συμφόρησης για τη βιομηχανία χρησιμοποιώντας το δικό τους μοντέλο.
«Από την πλευρά της ζήτησης, η ανάλυση λαμβάνει υπόψη πιθανές πιθανότητας εξοικονόμησης και από την πλευρά της προσφοράς πρόσθετες ποσότητες παράδοσης» αναφέρει.
Ωστόσο, οι οικονομικές προβλέψεις που προκύπτουν δεν είναι το τέλος της συζήτησης.
Δεν υπήρξε ποτέ κρίση σαν αυτή που βιώνουμε σήμερα, και δεδομένων των ανάμεικτων αποτελεσμάτων, μπορεί να υπάρξουν λανθασμένα μοντέλα – με αμφιλεγόμενο αντίκτυπο στη Ρωσία…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης