Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BNP Paribas, Global Macro: Τεκτονικές αλλαγές σε οικονομία και αγορές λόγω Ουκρανίας - Θέμα ζωής και θανάτου ο πληθωρισμός

BNP Paribas, Global Macro: Τεκτονικές αλλαγές σε οικονομία και αγορές λόγω Ουκρανίας - Θέμα ζωής και θανάτου ο πληθωρισμός
Ο αναλυτής και πρόεδρος της Independent Strategy David Roche περιγράφει την κατάσταση στην οποία έχει παγιδευτεί η παγκόσμια οικονομία ως «warcession»
Σχετικά Άρθρα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επακόλουθες οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία θα προκαλέσουν πολύ μεγαλύτερες αλλαγές στην οικονομία και τις αγορές της Ευρώπης από ό,τι προηγούμενες κρίσεις, όπως η πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολλών οικονομολόγων.
Υπό το πρίσμα της απρόκλητης ρωσικής εισβολής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναγκάστηκαν να επιταχύνουν τα σχέδια περιορισμού της εξάρτησής τους από τη ρωσική ενέργεια.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε την Πέμπτη άμεσο και ολοκληρωτικό εμπάργκο σε πετρέλαιο, άνθρακα, πυρηνικά καύσιμα και φυσικό αέριο που εισάγονται από τη Ρωσία.
Ωστόσο, αυτή η επιθετική αποσύνδεση έχει τίμημα για την ευρωπαϊκή οικονομία, ανεβάζοντας τον ήδη υψηλό πληθωρισμό σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ παράλληλα απειλεί να υπονομεύσει την ανάκαμψη της μεταποίησης που ξεκίνησε πέρυσι μετά την πανδημική κρίση.
Ο επικεφαλής της Global Macro Research Carsten Brzeski σημείωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να απολέσει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα συνεπεία του πολέμου.
«Για την ήπειρο, ο πόλεμος αλλάζει πολύ περισσότερο το παιχνίδι από ό,τι η πανδημία», είπε ο Brzeski.
«Η ευρωζώνη βιώνει την αρνητική πλευρά του θεμελιώδους οικονομικού της μοντέλου, μιας οικονομίας προσανατολισμένης στις εξαγωγές με μεγάλη βιομηχανία και εξάρτηση από τις εισαγωγές ενέργειας».
Έχοντας ωφεληθεί από την παγκοσμιοποίηση και τον καταμερισμό της εργασίας τις τελευταίες δεκαετίες, πρέπει τώρα να ενισχύσει την πράσινη μετάβασή της και να επιδιώξει την ενεργειακή αυτονομία, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τις δαπάνες για την άμυνα, την ψηφιοποίηση και την εκπαίδευση.
Επίσης, «η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική κρίση.
Ο πόλεμος πλήττει το ψωμί της, μια περιοχή παραγωγής σιτηρών και καλαμποκιού.
Οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν σε πρωτοφανή επίπεδα.
Ο υψηλότερος πληθωρισμός στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα μπορούσε να είναι θέμα ζωής και θανάτου στις αναπτυσσόμενες οικονομίες» επισημαίνει ο Brzeski, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι «παραπλανημένες», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει επιστροφή στην κανονικότητα».

Βιωσιμότητα χρέους

Αυτή η τεκτονική μετατόπιση για την ευρωπαϊκή όσο και την παγκόσμια οικονομία θα ασκήσει πρόσθετη πίεση στις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις, οι οποίες θα πρέπει να εξισορροπήσουν τις προσπάθειες μείωσης του πληθωρισμού με την ανάπτυξη.
Σε ενημερωτικό σημείωμά της την Πέμπτη, η BNP Paribas προέβλεψε ότι η προσπάθεια απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα, οι υψηλότερες κρατικές δαπάνες και χρέος πιο έντονοι αντίθετοι άνεμοι.
«Αυτό το σκηνικό αποτελεί πρόκληση για τις κεντρικές τράπεζες», δήλωσε ο Ανώτερος Ευρωπαίος Οικονομολόγος της BNP Paribas, Σπύρος Ανδρεόπουλος, σημειώνοντας πως η αύξηση των επιτοκίων για τον περιορισμό του πληθωρισμού θα δυσκολέψει τελικά τη ζωή των δημοσιονομικών αρχών.
«Αυτήν τη φορά, η ΕΚΤ πρέπει να συσφίξει την πολιτική της για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό στο πλαίσιο του ακόμη υψηλότερου δημόσιου χρέους, μιας κληρονομιάς της πανδημίας και των συνεχιζόμενων πιέσεων στα δημόσια ταμεία».

Warcession

Ο αναλυτής και πρόεδρος της Independent Strategy David Roche περιγράφει την κατάσταση στην οποία έχει παγιδευτεί η παγκόσμια οικονομία ως «war-cession».
Η λέξη αυτή προέρχεται από τις λέξεις war (πόλεμος) και recession (ύφεση).
Μιλώντας στο CNBC, ο αναλυτής υπογραμμίζει ότι οι θηριωδίες κατά αμάχων που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας απομακρύνουν το σενάριο επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας άμεσα.
Υποστηρίζει, δε, πως η μοναδική επιλογή της Δύσης είναι να σκληρύνει περισσότερο τη στάση της σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις ή να επιδιώξει αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία.
Ο Putin, σε καμία περίπτωση, δεν θα δεχθεί να αποσυρθεί από την Ουκρανία χωρίς μία «νίκη».
Με δεδομένη τη σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών, ο πόλεμος θα έχει διάρκεια και αυτό σημαίνει ότι και οι κυρώσεις θα αυξάνονται, με τον Roche να εκτιμά ότι στο τέλος θα επέλθει το τέλος στις ρωσικές εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων.
Υπενθυμίζεται πως οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα σε σειρά νέων κυρώσεων στη Ρωσία, υπό το φως των αναφερόμενων περιπτώσεων σεξουαλικής βίας και βασανιστηρίων και εκτελέσεων αμάχων, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα.
Η Ευρώπη εξετάζει επίσης πρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου, άνθρακα, πυρηνικών καυσίμων και φυσικού αερίου.
«Πρόκειται για ένα τεράστιο σοκ από την πλευρά της προσφοράς που θα συνεχιστεί στα τρόφιμα, στην ενέργεια, στα μέταλλα και μπορώ να συνεχίσω.
Αυτό θα συνεχιστεί ενώ ταυτόχρονα έχουμε να κάνουμε με πληθωρισμό, με αυξανόμενα επιτόκια – εκτιμώ ότι η [απόδοση του 30ετούς ομολόγου των ΗΠΑ θα είναι τουλάχιστον 3,5% σε ένα χρόνο– και εμείς «εξετάζουμε, φυσικά, τις διακοπές του εφοδιασμού στην Κίνα λόγω Covid», είπε ο Roche

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης