Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Δεν έρχεται ύφεση, αλλά κάτι πολύ χειρότερο - Οι αγορές υποεκτιμούν τον κίνδυνο - Τι είναι το «warcession»

Δεν έρχεται ύφεση, αλλά κάτι πολύ χειρότερο - Οι αγορές υποεκτιμούν τον κίνδυνο - Τι είναι το «warcession»
Σε κίνδυνο οι αγορές, έρχεται War Cession...
Σχετικά Άρθρα

Νέο υφεσιακό κύκλο προβλέπουν διεθνείς αναλυτές, με τα «σύννεφα» πάνω από τη διεθνή οικονομία να πυκνώνουν.
Όπως σημειώνει το CNBC, ο πόλεμος στην Ουκρανία διόγκωσε τα ήδη μεγάλα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και το έλλειμμα προσφοράς σε ό,τι αφορά τις αγορές ενέργειας και σιτηρών.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον David Roche, βετεράνο στρατηγικό αναλυτή και πρόεδρο της Independent Strategy, αυτήν τη φορά δεν θα έχουμε να κάνουμε με μία απλή ύφεση, αλλά με κάτι χειρότερο.
Όπως υποστηρίζει, οι αγορές έχουν μάλλον υποτιμήσει τη διάρκεια αυτού το οποίο έρχεται. 

Τι είναι η «war-cession»

Ο Roche περιγράφει την κατάσταση στην οποία έχει παγιδευτεί η παγκόσμια οικονομία ως «war-cession».
Η λέξη αυτή προέρχεται από τις λέξεις war (πόλεμος) και recession (ύφεση).
Μιλώντας στο CNBC, ο αναλυτής υπογραμμίζει ότι οι θηριωδίες κατά αμάχων που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας απομακρύνουν το σενάριο επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας άμεσα.
Υποστηρίζει, δε, πως η μοναδική επιλογή της Δύσης είναι να σκληρύνει περισσότερο τη στάση της σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις ή να επιδιώξει αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία.
Ο Putin, σε καμία περίπτωση, δεν θα δεχθεί να αποσυρθεί από την Ουκρανία χωρίς μία «νίκη».
Με δεδομένη τη σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών, ο πόλεμος θα έχει διάρκεια και αυτό σημαίνει ότι και οι κυρώσεις θα αυξάνονται, με τον Roche να εκτιμά ότι στο τέλος θα επέλθει το τέλος στις ρωσικές εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων.   
Υπενθυμίζεται πως οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα σε σειρά νέων κυρώσεων στη Ρωσία, υπό το φως των αναφερόμενων περιπτώσεων σεξουαλικής βίας και βασανιστηρίων και εκτελέσεων αμάχων, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα.
Η Ευρώπη εξετάζει επίσης πρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου, άνθρακα, πυρηνικών καυσίμων και φυσικού αερίου.  
«Πρόκειται για ένα τεράστιο σοκ από την πλευρά της προσφοράς που θα συνεχιστεί στα τρόφιμα, στην ενέργεια, στα μέταλλα και μπορώ να συνεχίσω.
Αυτό θα συνεχιστεί ενώ ταυτόχρονα έχουμε να κάνουμε με πληθωρισμό, με αυξανόμενα επιτόκια – εκτιμώ ότι η [απόδοση του 30ετούς ομολόγου των ΗΠΑ θα είναι τουλάχιστον 3,5% σε ένα χρόνο– και εμείς «εξετάζουμε, φυσικά, τις διακοπές του εφοδιασμού στην Κίνα λόγω Covid», είπε ο Roche 

Ο ρόλος των θηριωδιών στην Bucha και το Kramatorsk

Η σφαγή στην Bucha και άλλες περιοχές έξω από το Κίεβο και η επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό του Kramatorsk δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών για τις μεθόδους που θα χρησιμοποιοήσουν οι ρωσικές δυνάμεις, προκειμένου να αποφύγουν την ταπείνωση, λέει ο αναλυτής.
Έτσι θα έχουμε έναν παρατεταμένο, ιδιαίτερα οδυνηρό πόλεμο σε ουκρανικό έδαφος και έναν παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο, που δεν θα επιτρέπει στους επενδυτές να διαχωρίζουν την πολιτική από τις αγορές.
«Έχουμε να κάνουμε με ένα τεράστιο σοκ προσφοράς στα τρόφιμα, τα μέταλλα και άλλες βασικές ύλες.
Αυτό θα διαρκέσει πολύ και θα κρατήσει στα ύψη τον πληθωρισμό, ανεβάζοντας αισθητά και τα επιτόκια.
Πέρα από τον πόλεμο, μάλιστα, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τα προβλήματα προσφοράς στην Κίνα εξαιτίας της αύξησης στα κρούσματα Covid-19» σημειώνει ο Roche, που προειδοποιεί πως ενώ, σε μία κανονική ύφεση θα βλέπαμε τον πληθωρισμό να υποχωρεί, σε αυτή την περίπτωση δεν θα γίνει κάτι τέτοιο.
«Σε μία κανονική ύφεση η παραγωγή και η ζήτηση υποχωρούν και ο πληθωρισμός επιβραδύνεται.
Σε αυτό το είδος της ύφεσης, το οποίο ονομάζεται «war-cession», βλέπεις την παραγωγή να πέφτει και τα κόστη και τον πληθωρισμό να αυξάνονται ταυτόχρονα», τονίζει.
Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τα σχόλια της κεντρικής τράπεζας ως προς τον πιθανό ρυθμό σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό.
Ωστόσο ο Roche πρότεινε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για τα επιτόκια πολιτικής τα επόμενα χρόνια είναι «πρόωρη».
«Όταν ο πόνος γίνει ακραίος για την παραγωγή και τις επιδόσεις, της αναπτυξιακής πλευράς της οικονομίας, φυσικά θα υποχωρήσουν, αλλά νομίζω ότι θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος για να συμβεί από ό,τι υποθέτει η αγορά μετοχών», είπε.
Ο Roche καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι: «Πιστεύω ότι ο πόνος θα γίνει ανυπόφορος και θα κρατήσει περισσότερο από όσο οι αγορές μετοχών σήμερα εκτιμούν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης