Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Roche (Independent Strategy): Δεν είμαστε σε ύφεση, αλλά σε... πολεμική ύφεση - Οι αγορές υποτίμησαν τη διάρκεια

Roche (Independent Strategy): Δεν είμαστε σε ύφεση, αλλά σε... πολεμική ύφεση - Οι αγορές υποτίμησαν τη διάρκεια
Σύμφωνα με τον Roche αποκλείεται το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας για ειρήνη άμεσα
Σχετικά Άρθρα

Την εκτίμηση ότι η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε «πολεμική ύφεση» (war-cession) και όχι σε απλή ύφεση (recession) εξέφρασε ο βετεράνος επενδυτής ομολόγων, David Roche, τονίζοντας ότι οι αγορές έχουν υποτιμήσει τη διάρκεια του.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Independent Strategy, David Roche, υποστήριξε ότι οι φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν εναντίον αμάχων στην Ουκρανία από ρωσικές δυνάμεις θα αποτρέψουν οποιαδήποτε πιθανότητα ταχείας ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον ίδιο, η μόνη επιλογή της Δύσης είναι να επιδιώξει αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία, δεδομένου ότι ο Putin δεν αναμένεται να υποχωρήσει από την Ουκρανία χωρίς «νίκη».
«Δεν πρόκειται να ανταλλάξει την αποχώρηση για οποιαδήποτε μείωση των κυρώσεων, επομένως οι κυρώσεις παραμένουν σε ισχύ. Νομίζω ότι οι συνέπειες για την Ευρώπη είναι ότι θα δείτε ύφεση, επειδή οι κυρώσεις θα αυξηθούν στην πραγματικότητα και θα προχωρήσουν σε έναν πλήρη ενεργειακό αποκλεισμό» είπε ο Roche.
Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι είναι πιθανό να αποκαλυφθούν περαιτέρω φρικαλεότητες σε πόλεις που ανακαταλήφθηκαν και ο Roche υποστήριξε ότι οι επενδυτές δεν θα μπορούν πλέον να διαχωρίζουν την πολιτική από τις αγορές.
«Πρόκειται για ένα τεράστιο σοκ από την πλευρά της προσφοράς που θα συνεχιστεί στα τρόφιμα, στην ενέργεια, στα μέταλλα και μπορώ να συνεχίσω. Αυτό θα συνεχιστεί ενώ ταυτόχρονα, έχουμε να κάνουμε με πληθωρισμό παγκοσμίως, έχουμε να κάνουμε με αυξανόμενα επιτόκια –νομίζω ότι η απόδοση του 30ετούς αμερικανικού ομολόγου θα είναι τουλάχιστον 3,5% σε ένα χρόνο– και εμείς εξετάζουμε, φυσικά, τις διακοπές του εφοδιασμού στην Κίνα λόγω του τι συμβαίνει στον Covid, για το οποίο οι άνθρωποι δεν μιλούν, αλλά είναι προφανώς μια άλλη πλευρά εφοδιασμού στο παγκόσμιο σύστημα», είπε.

«Πολεμική ύφεση (War-cession)»

Ο Roche επεσήμανε ότι αυτό θα είναι πάρα πολύ για να το ξεπεράσουν οι χρηματιστηριακές αγορές προκειμένου να συνεχίσουν να κινούνται υψηλότερα και υποστήριξε ότι ο ιστορικά υψηλός πληθωρισμός δεν θα υποχωρήσει καθώς η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται, όπως θα συνέβαινε συνήθως σε μια κανονική ύφεση.
«Σε μια κανονική ύφεση, η παραγωγή και η ζήτηση μειώνονται, ο πληθωρισμός μειώνεται. Σε αυτό το είδος ύφεσης, μια "πολεμική ύφεση", έχετε στην πραγματικότητα παραγωγή που μειώνεται ταυτόχρονα με την αύξηση του κόστους και του πληθωρισμού», εξήγησε.
«Το βλέπετε στην αναντιστοιχία στην αγορά εργασίας, το βλέπετε στην τιμή των εμπορευμάτων, και νομίζω ότι θα συνεχίσει να επιταχύνεται, επομένως βρίσκεστε αντιμέτωποι με μια πολύ περίεργη κατάσταση όπου οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να επιλέξουν μεταξύ του στόχου για τον πληθωρισμό και της ανάπτυξης» επεσήμανε ο Roche.
Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τα σχόλια της κεντρικής τράπεζας για να αξιολογήσουν τον πιθανό ρυθμό σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό, αλλά ο Roche πρότεινε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για τα επιτόκια πολιτικής «πάνω από την καμπή» τα επόμενα χρόνια είναι «πρόωρη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης