Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch Ratings: Δύσκολη και ιδιαίτερα ακριβή για την Ευρώπη η υποκατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου

Fitch Ratings: Δύσκολη και ιδιαίτερα ακριβή για την Ευρώπη η υποκατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου

Το υψηλό κόστος του LNG και η δυσχερής διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος καθιστούν βραχυπρόθεσμα ανέφικτη την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο

Σχετικά Άρθρα

Η πολεμική αντιπαράθεση στην Ουκρανία δημιουργεί νέα δεδομένα για το σύστημα προμήθειας ενέργειας της Γηραιάς Ηπείρου αλλά και ευρύτερα για την οικονομία της.
Η υποκατάσταση της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη αποδεικνύεται ότι δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.
Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες και το βέβαιο είναι θα διατηρήσει τις τιμές του φυσικού αερίου σε υψηλά επίπεδα με σημαντικές συνέπειες για την ανάπτυξη, ανέφερε o οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, σε report που εξέδωσε την Παρασκευή 8 Απριλίου 2022.

Οι εισαγωγές

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η Ευρώπη εισάγει περίπου το 60% της συνολικής ζήτησης φυσικού αερίου, καθώς η Ρωσία προμηθεύει περίπου το ένα τρίτο της κατανάλωσης της ηπείρου – 152 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) μέσω αγωγών και 17 bcm ως υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), προσθέτοντας ότι η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο ποικίλλει ανά χώρα με τη Γερμανία και την Ιταλία να εισάγουν τους υψηλότερους όγκους.

Θα ναυαγήσει το σχέδιο της απεξάρτησης

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης ανέφερε ότι η Ευρώπη σχεδιάζει να αντικαταστήσει περίπου 100 bcm ρωσικού φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους με 50 bcm από πρόσθετες προμήθειες LNG από άλλες πηγές, με το υπόλοιπο να προέρχεται από την αιολική και ηλιακή επέκταση, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου.

Οι τερματικοί σταθμοί εισαγωγής LNG

Οι αναλυτές της έκθεσης επισημαίνουν ότι η ΕΕ έχει σημαντική δυναμικότητα εισαγωγής LNG περίπου 157 bcm ετησίως, εκ των οποίων μόνο 80 bcm χρησιμοποιήθηκαν το 2021, αφήνοντας χώρο για επιπλέον όγκους.
«Ωστόσο, οι περισσότεροι τερματικοί σταθμοί εισαγωγής LNG είναι συγκεντρωμένοι στην Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία και την Ιταλία με περιορισμένη υπάρχουσα υποδομή αγωγών για τη μεταφορά φυσικού αερίου στη Γερμανία και σε ορισμένες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό αέριο αγωγών», επισημαίνεται.
Η διαφοροποίηση της εξάρτησης από το φυσικό αέριο
κατανάλωση.png
Η διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος και οι ΑΠΕ - Το μεγάλο... εάν 

«Πιστεύουμε ότι το σχέδιο της ΕΕ είναι εφικτό μεσοπρόθεσμα, εάν υλοποιηθούν - και εδώ να επισημανθεί ότι από διεθνείς παράγοντες τα σχετικά σχέδια έχουν κριθεί ιδιατερα φιλόδοξα - οι εξαγγελθείσε αυξήσεις της χωρητικότητας LNG, ενώ οι ανταγωνιστικές τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη συνεχίζουν να ανακατευθύνουν το LNG από την Ασία, πάνω από τον πρόσθετο εφοδιασμό αγωγών από την Αλγερία και την αυξανόμενη ενεργειακή απόδοση και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» συμπληρώνεται στην έκθεση.

Οι προϋποθέσεις

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) ,ακολουθώντας παρόμοιο σκεπτικό με αυτό που περιγράφονται στο σχέδιο της ΕΕ, εκτιμά ότι οι εισαγωγές φυσικού αερίου της ΕΕ από τη Ρωσία θα ήυαν δυνατόν να μειωθούν κατά 50-80 bcm μέσα σε ένα χρόνο.
Το ανώτερο άκρο της καμπύλης μείωσης των ροών φυσικού αερίου στην ΕΕ προϋποθέτει ότι όλες οι επιλογές αφορούν τη διαφοροποίησης της πηγής για την παραγωγή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (κυρίως στον άνθρακα) θεωρείται ότι έχουν υλοποιηθεί

Εάν η Ρωσία κλείσει τις κάνουλες…

Η ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής αγοράς θα δοκιμαστεί σε περίπτωση πλήρους βραχυπρόθεσμης διακοπής της προσφοράς από τη Ρωσία, επισημαίνεται, αλλά ο συνολικός αντίκτυπος στην ενεργειακή τροφοδοσία και την οικονομία θα εξαρτηθεί από τη διάρκειά της.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η δυνατότητα της Ρωσίας να ανακατευθύνει τις ροές φυσικού αερίου που προορίζονται για την Ευρώπη είναι περιορισμένη, γεγονός που μπορεί να την αποτρέψει από μονομερείς μακροπρόθεσμες διακοπές εφοδιασμού.
Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι η Ρωσία εξήγαγε μόνο 3,9 bcm φυσικού αερίου μέσω αγωγών και 6,9 bcm ως LNG στην Κίνα το 2020.
Το σχέδιο της ΕΕ για την απεξάρτηση
προποσαν.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης