Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS Morningstar: Αναβάθμισε την αξιολόγηση της Κύπρου σε BBB - Σταθερό το trend από θετικό

DBRS Morningstar: Αναβάθμισε την αξιολόγηση της Κύπρου σε BBB - Σταθερό το trend από θετικό
Η DBRS Morningstar αναβάθμισε την κυπριακή οικονομία...
Ο οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar  επιβεβαίωσε σήμερα 8/4 την αξιολόγηση της Eλλάδας σε BBΒ (low), αναθεωρώντας σε σταθερό το trend από θετικό. 

Η αναβάθμιση της αξιολόγησης αντικατοπτρίζει τις ισχυρότερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις της Κύπρου κατά το 2021 και την προσδοκία ότι οι συνθήκες, μεσοπρόθεσμα, παραμένουν υποστηρικτικές σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες μείωσης του κυπριακού χρέους, παρά τους κινδύνους που εγκυμονεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η πανδημία.
Η κυπριακή οικονομία ξεπέρασε τα προπανδημικά επίπεδα του πραγματικού ΑΕΠ κατά το 2021, παρά τη μοναδική μερική ανάκαμψη του τουριστικού τομέα.
Η DBRS Morningstar σημειώνει ότι η Κύπρος επέστρεψε σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ το 2021.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο αυξημένος δείκτης δημόσιου χρέους της Κύπρου μειώθηκε από 115,0% του ΑΕΠ το 2020 σε 103,9% του ΑΕΠ το 2021.
Στο τραπεζικό τομέα, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) και ο περιορισμένος αντίκτυπος της πανδημίας στην ποιότητα του ενεργητικού αποτελούν υποστηρικτικούς παράγοντες για την αναβάθμιση.
Το σταθερό trend αντικατοπτρίζει την άποψη της DBRS Morningstar ότι οι κίνδυνοι παραμένουν σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι.
Η Κύπρος είναι μία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στη ρωσική αγορά και ως εκ τούτου η αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια της εισβολής στην Ουκρανία και ο αντίκτυπός της σε μακροπρόθεσμους δημοσιονομικούς δείκτες και μετρήσεις χρέους αυξάνει την αβεβαιότητα.
Ωστόσο ο οίκος θεωρεί ότι ο αντίκτυπος στις πιστωτικές μετρήσεις πιθανότατα θα περιοριστεί.
Όπως επισημαίνει, η επιβράδυνση της ανάπτυξης το 2022 και τα πιθανά νέα υποστηρικτικά μέτρα πολιτικής θα μπορούσαν να καθυστερήσουν αλλά όχι να εκτροχιάσουν την επιστροφή στα δημοσιονομικά πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια.
Η DBRS Morningstar αναμένει ότι ο δείκτης δημόσιου χρέους θα συνεχίσει να μειώνεται μεσοπρόθεσμα λόγω των σταθερών προοπτικών ανάπτυξης, της επιστροφής στα πλεονάσματα και της σταδιακής χαλάρωσης του εξαιρετικά υψηλού αποθέματος μετρητών.
Από την άλλη πλευρά, οι επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό συνεχίζουν να επιβαρύνουν τους εξωτερικούς λογαριασμούς.
Μια μείωση των Ρώσων επισκεπτών καθώς και οι υψηλότερες δαπάνες για τις εισαγωγές ενέργειας θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη φέτος.
Η DBRS Morningstar αναμένει ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα επιφέρει σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Κύπρου το 2022, δεδομένης της υψηλής έκθεσής της στη Ρωσία, ειδικά στους τομείς του τουρισμού και των επαγγελματικών υπηρεσιών
Επίσης, η πανδημία παραμένει πηγή αβεβαιότητας.
Σε αυτό το πλαίσιο, η DBRS Morningstar αναμένει ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να μειώνει ουσιαστικά τον δείκτη του δημόσιου χρέους της μεσοπρόθεσμα.
Οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά παραμένουν σχετικά υψηλοί
κξβ.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης