Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard & Poor’s: Αναταράξεις στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας λόγω Ουκρανίας - Ανησυχία για την αύξηση στο κόστος δανεισμού

Standard & Poor’s: Αναταράξεις στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας λόγω Ουκρανίας - Ανησυχία για την αύξηση στο κόστος δανεισμού
Οι εύθραυστες προοπτικές παράγοντες θα διατηρήσουν τον κρατικό δανεισμό πολύ πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα το 2022
Σχετικά Άρθρα

Οι μακροοικονομικές επιπτώσεις της συνεχιζόμενης στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα εντείνουν τις προκλήσεις σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ, σύμφωνα με τη Standard & Poor’s.
Ακόμη και πριν από τη σύγκρουση, οι κυβερνήσεις αντιμετώπιζαν το δύσκολο έργο της εξομάλυνσης των δημοσιονομικών πολιτικών τους εν μέσω εύθραυστων προοπτικών ανάπτυξης και διεύρυνσης των κοινωνικοοικονομικών χασμάτων.
Αυτοί οι παράγοντες θα διατηρήσουν τον κρατικό δανεισμό πολύ πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα φέτος και μετά.
Η αύξηση των επιτοκίων θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις δημοσιονομικές προοπτικές και τις προοπτικές χρηματοδότησης, με ορισμένες υπερχρεωμένες οικονομίες όπως η Ελλάδα πιθανόν να αντιμετωπίσουν πιστωτικές πιέσεις.
Η S&P Global Ratings προβλέπει ότι οι 30 ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής που καλύπτει θα δανειστούν το 2022 περίπου 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζει μείωση 263 δισ. δολαρίων.
Σε κάθε περίπτωση, ο υψηλότερος κρατικός δανεισμός αναμένεται να χρηματοδοτήσει επιδοτήσεις Ενέργειας και αυξημένες δαπάνες για αμυντική ενίσχυση, αλλά και ανθρωπιστική βοήθεια για Ουκρανούς πρόσφυγες.
Σύμφωνα με τον οίκο, περίπου το 50% των πρόσθετων απαιτήσεων χρηματοδότησης των μελών της ΕΕ το 2022 θα προέλθει από «εργαλεία» που θα τεθούν σε εφαρμογή σύντομα, για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας (SURE) - πρόγραμμα που εγκρίθηκε τον Μάιο του 2020.
Αυτό σημαίνει ότι, σε εθνικό επίπεδο, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συγκεντρώσουν επιπλέον 101-173 δισεκατομμύρια ευρώ, ή 0,7%-1,2% του ΑΕΠ της ΕΕ, για την αντιμετώπιση των πιέσεων στην ενέργεια, την άμυνα και τις προσφυγικές ροές, ως αποτελέσματα από τη ρωσοουκρανική σύγκρουση.
1_314.JPG
Πριν από τoν πόλεμο, η S&P είχε προβλέψει ότι ο κρατικός δανεισμός στην ευρωζώνη θα μειωνόταν κατά 153 δισ. ευρώ, στα 1,3 τρισεκατομμύριο ευρώ, καθώς η ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική τείνει να επιταχύνει τη δημοσιονομική εξυγίανση.
Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, το κόστος των ενεργειακών επιδοτήσεων, των αμυντικών δαπανών και της βοήθειας για τους πρόσφυγες θα προσθέσει 86-146 δισεκατομμύρια ευρώ στο συνολικό ποσό.
Αυτό σημαίνει ότι ο ακαθάριστος εμπορικός δανεισμός θα μειωθεί μετρίως φέτος εφόσον ληφθούν υπόψη αυτές οι αναθεωρήσεις.
Σε αυτό το περιβάλλον, η ακαθάριστη έκδοση εμπορικού χρέους θα μειωθεί σημαντικά για την Ελλάδα (μείωση 50% έναντι του 2021), τη Δανία (-47%), την Ιρλανδία (-47%), την Ελβετία (-27%), το Ηνωμένο Βασίλειο ( -27%), και την Ολλανδία (-25%) σε σύγκριση με το 2021.
Αυτό αντανακλά τη γρήγορη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και στην περίπτωση της Ελλάδας τις μειωμένες αποπληρωμές.
Αν και η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας πιθανότατα θα δώσει ώθηση στην έκδοση των κρατικών ομολόγων το 2022, η συνολική κατεύθυνση είναι απίθανο να αλλάξει, λέει ο οίκος...

Αβέβαιοι καιροί…

Oι βραχυπρόθεσμες εκδόσεις αναμένεται να παραμείνει κοντά στο x1,6 σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα, καθώς ένα ακόμη εξωτερικό σοκ, η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση, είναι πιθανό να εξαντλήσει τα μετρητά.
Ταυτόχρονα, η κλίση της καμπύλης απόδοσης των ομολόγων θα δώσει κίνητρα για την έκδοση περισσότερων βραχυπρόθεσμων τίτλων, δεδομένου του αβέβαιου χρόνου των εκταμιεύσεων από το Next Generation EU προς τα κράτη μέλη.
Το 2021, η βραχυπρόθεσμη έκδοση γραμματίων από ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες ήταν στο 5% του ΑΕΠ.
Βλέπουμε κινδύνους οι προβλέψεις μας για τις εμπορικές εκδόσεις και το χρέος των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων στον πίνακα 1β να είναι σημαντικά υψηλότερες το 2022.
Ωστόσο, τα περισσότερα ευρωπαϊκά ομόλογα διατηρούν σε μεγάλες ταμειακές θέσεις, και αυτό τους δίνει σημαντική ευελιξία για τη χρηματοδότηση δημοσιονομικών θέσεων.

Το κόστος δανεισμού αυξάνεται

Λόγω του πληθωρισμού, αλλά και των προσδοκιών για αυτόν, οι οποίες ήταν ήδη σε ανοδική πορεία λόγω των πιέσεων ζήτησης και προσφοράς που σχετίζονται με την πανδημία, η ουκρανική σύγκρουση οδήγησε σε περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού της ζώνης του ευρώ.
Από την άλλη, οι κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ εξακολουθούν να πληρώνουν ονομαστικά επιτόκια πολύ χαμηλότερα από το ονομαστικό ΑΕΠ, στις περισσότερες περιπτώσεις πάνω από 200 μονάδες βάσης χαμηλότερα.
Ο κίνδυνος είναι ότι η αύξηση των αποδόσεων θα μπορούσε να συνεχιστεί εάν εδραιωθεί ο πληθωρισμός.
Σε αυτήν την περίπτωση, η περαιτέρω διεύρυνση των περιθωρίων θα αρχίσει να φτάνει σε επίπεδα που στο παρελθόν οδήγησαν σε αυστηρότερες πιστωτικές συνθήκες και επιβράδυνση της ανάπτυξης.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) φαίνεται διατεθειμένη να καταπολεμήσει την περαιτέρω διασπορά του κόστους κρατικής χρηματοδότησης σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.
Πάντως, καθώς η ΕΚΤ περιορίζει τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων της, αναμένουμε ότι θα σταθεροποιηθούν σε περίπου 27% επί του συνολικού χρέους μέχρι το τέλος του έτους, έναντι 25% στο τέλος του 2021.

Εμπορικές εκδόσεις και χρέος στην Ευρωζώνη

H S&P εκτιμά ότι το εμπορικό χρέος των κρατών EMEA θα ισοδυναμεί με 15,2 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2022.
Για μερικές χώρες (τα μέλη της ζώνης του ευρώ που χρειάστηκαν βοήθεια από τον EFSF και τον ESM το διάστημα 2008 - 2012), το επίσημο χρέος εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό ποσοστό επί του δημόσιου χρέους, που κυμαίνεται από περίπου 19% στην περίπτωση της Ιρλανδίας έως 76% στην περίπτωση της Ελλάδας.
Αυτό καθιστά το κόστος εξυπηρέτησης της Ελλάδας αρκετά χαμηλό και τη δομή ληκτότητας του χρέους της ιδιαίτερα μακρόχρονη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης