Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Dimon (JP Morgan): Πιθανή ζημιά 1 δισ. δολ. λόγω Ρωσίας - Ουκρανία και πληθωρισμός αυξάνουν τους κινδύνους για ΗΠΑ

Dimon (JP Morgan): Πιθανή ζημιά 1 δισ. δολ. λόγω Ρωσίας - Ουκρανία και πληθωρισμός αυξάνουν τους κινδύνους για ΗΠΑ
Ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Jamie Dimon, προειδοποίησε ότι η αμερικανική επενδυτική τράπεζα θα μπορούσε να χάσει περίπου 1 δισ. δολάρια από την έκθεσή της στη Ρωσία
Σχετικά Άρθρα
Για ενδεχόμενη ζημιά 1 δισ. δολ. λόγω της έκθεσης στη Ρωσία, προειδοποιεί τους μετόχους ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Jamie Dimon, ο οποίος -για πρώτη φορά- περιγράφει λεπτομερώς την έκταση των δυνητικών ζημιών που προκύπτουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους, ο Dimon προέτρεψε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες να αυξήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ευρώπη και επανέλαβε την έκκληση να αναπτύξουν ένα σχέδιο για να διασφαλίσουν την ενεργειακή ασφάλεια για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της.
Ο Dimon δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των πιθανών ζημιών της JP Morgan ή το χρονικό πλαίσιο, αλλά είπε ότι η τράπεζα ανησυχεί για τις δευτερεύουσες επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία σε εταιρείες και χώρες. Οι παγκόσμιες τράπεζες έχουν αναφέρει λεπτομερώς την έκθεσή τους στη Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά ο Dimon είναι ο πιο υψηλού προφίλ παγκόσμιος επιχειρηματικός ηγέτης που δεν είχε ακόμη σχολιάσει τον ευρύτερο αντίκτυπο της σύγκρουσης.
«Η Αμερική πρέπει να είναι έτοιμη για την πιθανότητα ενός εκτεταμένου πολέμου στην Ουκρανία με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο και να ελπίζουμε για το καλύτερο», έγραψε.

H σχέση ΗΠΑ - Κίνας

Ο Dimon αναφέρθηκε στη σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας και είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να εκσυγχρονίσουν την αλυσίδα εφοδιασμού τους για να περιορίσουν την εμβέλειά της σε προμηθευτές εντός των Ηνωμένων Πολιτειών ή να συμπεριλάβουν μόνο «εντελώς φιλικούς συμμάχους».
Προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες να προσχωρήσουν ξανά στην Trans-Pacific Partnership (TPP), μια από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εμπορικές συμφωνίες στον κόσμο.

Οι αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed

Σχολιάζοντας το μακροοικονομικό περιβάλλον, ο Dimon είπε ότι ο αριθμός των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed «θα μπορούσε να είναι σημαντικά υψηλότερος από ό,τι αναμένει η αγορά». Εδωσε επίσης λεπτομέρεις για τα αυξανόμενα έξοδα της τράπεζας, εν μέρει λόγω των επενδύσεων σε τεχνολογία και του κόστους εξαγορών.

Αυξημένοι κίνδυνοι για ΗΠΑ

Στην ίδια επιστολή, ο Dimon επεσήμανε έναν δυνητικά άνευ προηγουμένου συνδυασμό κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τρεις παράγοντες είναι πιθανό να διαμορφώσουν τον κόσμο τις επόμενες δεκαετίες: μια οικονομία των ΗΠΑ που ανακάμπτει από την πανδημία του Covid, ένας υψηλός πληθωρισμός που θα εγκαινιάσει μια εποχή ανόδου των επιτοκίων αλλά και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σε συνδυασμό με την εν εξελίξει ανθρωπιστική κρίση.
«Καθένας από αυτούς τους τρεις παράγοντες που αναφέρονται παραπάνω είναι μοναδικός από μόνος του: Η δραματική ανάκαμψη που τροφοδοτείται από μέτρα στήριξης για την πανδημία του COVID-19, η πιθανή ανάγκη για ταχεία αύξηση των επιτοκίων και η απαιτούμενη αντιστροφή του QE, και ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις για τη Ρωσία», έγραψε ο Dimon.
«Παρουσιάζουν εντελώς διαφορετικές συνθήκες από αυτές που ζήσαμε στο παρελθόν – και η συρροή τους μπορεί να αυξήσει δραματικά τους κινδύνους», έγραψε ο ίδιος. «Ενώ είναι δυνατό και αισιόδοξο ότι όλα αυτά τα γεγονότα θα έχουν ειρηνική επίλυση, θα πρέπει να προετοιμαστούμε για τα πιθανά αρνητικά αποτελέσματα» υπογράμμισε.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιπες οικονομίες. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις στη Ρωσία, τουλάχιστον, θα επιβραδύνουν την παγκόσμια οικονομία — και θα μπορούσε εύκολα να χειροτερέψει», έγραψε ο Dimon. Αυτό οφείλεται στην αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα ολοκληρωθεί η σύγκρουση και τον αντίκτυπό της στις αλυσίδες εφοδιασμού, ειδικά για εκείνες που αφορούν τον ενεργειακό εφοδιασμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης