Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oxford Economics: Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις για την Ευρωζώνη - Στα ύψη ο πληθωρισμός το 2022 - Επιβάρυνση στις δαπάνες καταναλωτών

Oxford Economics: Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις για την Ευρωζώνη - Στα ύψη ο πληθωρισμός το 2022 - Επιβάρυνση στις δαπάνες καταναλωτών
Οι διαρκώς υψηλότερες τιμές θα επιβαρύνουν τις δαπάνες των καταναλωτών, προσθέτοντας νέους φόβους για την οικονομική ανάκαμψη, αναφέρει η έκθεση της Oxford Economics
Σχετικά Άρθρα
Για δυσοίωνες προοπτικές στην Ευρωζώνη, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και της ενεργειακής κρίσης, κάνουν λόγο οι αναλυτές της Oxford Economics, ενώ εκτιμούν πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει στα ύψη καθ' όλη τη διάρκεια του έτους (2022), με υψηλό βαθμό αβεβαιότητας που συνδέεται με τη διάρκεια αλλά και την έκβαση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το σχόλιο των αναλυτών, η 
μέτρηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη έδειξε πως ο πληθωρισμός καλπάζει με την αύξηση των τιμών να επιτυταχύνεται στο εντυπωσιακό 7,5% ετησίως, από το ήδη ισχυρό 5,9% ετησίως τον Φεβρουάριο. 
Όπως αναφέρει η Oxford, η έκρηξη του πληθωρισμού είχε ευρεία βάση μεταξύ χωρών και κατηγοριών προϊόντων ενώ επιταχύνθηκε απότομα σε όλες τις οικονομίες του μεγαλύτερου μπλοκ.

Έκρηξη και στις τιμές των προϊόντων

Παράλληλα, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει την μερική πρόσφατη δυναμική των τιμών. 
Από την άλλη, οι εκτοξευόμενες τιμές της ενέργειας παρέμειναν ο κύριος μοχλός, με τον πληθωρισμό της ενέργειας να αυξάνεται κατά 44,7% ετησίως (από 32% τον Φεβρουάριο)
Ωστόσο, τα τρόφιμα και ο βασικός πληθωρισμός αυξήθηκαν επίσης
Ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων αυξήθηκε κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες κατά τη διάρκεια του μήνα στο 5% και ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3% (αύξηση 0,3 ποσοστιαίες μονάδες), με τις υπηρεσίες και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά να παρουσιάζουν σημαντικές αυξήσεις τιμών.

Οι εκτιμήσεις για το 2022

Οι αναλυτές καταλήγουν με το σχόλιο, ότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να παραμένει ισχυρός καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, λόγω του μετώπου στην Ουκρανία και το πόλεμο που μαίνεται για πάνω από 1 μήνα.
Οι διαρκώς υψηλότερες τιμές θα επιβαρύνουν τις δαπάνες των καταναλωτών, προσθέτοντας νέους φόβους για την οικονομική ανάκαμψη, αναφέρει η έκθεση της Oxford Economics.

Γερμανία: Πληθωρισμός 7,6% τον Μάρτιο

Στη Γερμανία, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 7,6% τον Μάρτιο 2022, σύμφωνα με τα εναρμονισμένα στοιχεία,  σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis).
Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,5%.
Οι τιμές του φυσικού αερίου και των προϊόντων πετρελαίου αυξήθηκαν και πάλι σημαντικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και είχαν σημαντικό αντίκτυπο στον υψηλό ρυθμό πληθωρισμού.
Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από το φθινόπωρο του 1981, όταν οι τιμές του πετρελαίου είχαν σημειώσε ραγδαία άνοδο, λόγω του πρώτου πολέμου του Κόλπου.

Ισπανία: Πληθωρισμός 9,8% τον Μάρτιο

Κοντά στο 10% εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός της Ισπανίας τον Μάρτιο 2022.
Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή στην Ισπανία αυξήθηκαν 9,8% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας την Τετάρτη.
Τα στοιχεία σηματοδοτούν μια σημαντική επιτάχυνση από το 7,6% που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο και το υψηλότερο επίπεδο από το 1985, πολύ πριν από την εισαγωγή του κοινού νομίσματος.
«Αυτή η εξέλιξη οφείλεται σε γενικευμένες αυξήσεις, οι οποίες περιλάμβαναν αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, στις τιμές των καυσίμων και του πετρελαίου, καθώς και στις τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών, που είναι υψηλότερες αυτόν τον μήνα από τον Μάρτιο του 2021».
Εναρμονισμένος για τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ο πληθωρισμός αυξήθηκε επίσης κατά 9,8%.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης