Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mises Institute: Μια παγκόσμια κρίση κατασκευασμένη από τις ΗΠΑ, με αφορμή τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας

Mises Institute: Μια παγκόσμια κρίση κατασκευασμένη από τις ΗΠΑ, με αφορμή τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας
Η συνεχής ροή όπλων από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της στην Ουκρανία δεν έχει στόχο να δώσει στην Ουκρανία μια νίκη στο πεδίο της μάχης αλλά να οδηγήσει τη Ρωσία στην κατά τον ΥΠΕΞ Anthony Blinken «στρατηγική ήττα».
Σχετικά Άρθρα

Eλάχιστοι σήμερα θέτουν το πιο σημαντικό ερώτημα σε ότι αφορά τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, γράφει ο Llewellyn Rockwell, ιδρυτής και πρόεδρος του Mises Institute στην Αλαμπάμα, σε άρθρο του που εξηγεί πώς οι ΗΠΑ ουσιαστικά μετέτρεψαν μια περιορισμένη συνοριακή διαμάχη δυο χωρών σε παγκόσμια κρίση.
Κι ενώ πολλοί θα ήθελαν να μείνουν οι ΗΠΑ εκτός της σύγκρουσης, ακόμη και αυτοί δεν θέτουν το ζωτικό ερώτημα.
Γιατί ο κόσμος βρίσκεται σήμερα μπροστά σε μια μεγάλη κρίση;
Γιατί μια συνοριακή διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας κλιμακώθηκε σε βαθμό που οι άνθρωποι φοβούνται έναν πυρηνικό πόλεμο;
Η απάντηση είναι απλή, απαντάει ο Llewellyn Rockwell.
Αυτό το έκανε η Αμερική, υπό την «ηγεσία» του εγκεφαλικά νεκρού Biden και των δυνάμεων που τον ελέγχουν και με αυτόν τον τρόπο, έφερε τον κόσμο στο χείλος της καταστροφής.
Όπως πάντα, ο σπουδαίος Dr. Ron Paul το καταλαβαίνει σωστά:
«Τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη αυτού του τρομερού πολέμου, οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν συνομιλίες με τη Ρωσία. Όπως ανέφερε πρόσφατα το Antiwar.com, αντί να υποστηρίζουν ένα σενάριο διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας που θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό της αιματοχυσίας, η κυβέρνηση των ΗΠΑ κλιμακώνει την κατάσταση, με τρόπο που μπορεί να αυξήσει την αιματοχυσία».

Οι ΗΠΑ ρίχνουν λάδι στη φωτιά της Ουκρανίας

Η συνεχής ροή όπλων από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της στην Ουκρανία καθώς και η συζήτηση για την υποστήριξη μιας εκτεταμένης ουκρανικής εξέγερσης δεν φαίνεται να έχουν σχεδιαστεί για να δώσει στην Ουκρανία μια νίκη στο πεδίο της μάχης αλλά για να οδηγήσει τη Ρωσία σε αυτό που ο υπουργός Εξωτερικών Anthony Blinken έχει αποκαλέσει «στρατηγική ήττα».
Ακούγεται τρομακτικό, ωσάν η κυβέρνηση Biden να σκοπεύει να πολεμήσει τη Ρωσία μέχρι να σκοτωθεί και ο τελευταίος Ουκρανός.
Η μόνη λύση για τις ΗΠΑ είναι να φύγουν. Να αφήσουν τους Ρώσους και τους Ουκρανούς να καταλήξουν σε μια συμφωνία.
Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ΝΑΤΟ για την Ουκρανία και δεν θα τοποθετηθούν αμερικανικοί πύραυλοι στα σύνορα της Ρωσίας; Σωστά! Ας τερματιστεί λοιπόν ο πόλεμο και ας ακολουθήσει και το ΝΑΤΟ».
Ας δούμε μια αναλογία που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την άποψη του Dr. Paul.
Για χρόνια, η ουκρανική κυβέρνηση εξαπέλυε επιθέσεις στην περιοχή του Donbass που έχει αποσχιστεί από την Ουκρανία και έχει σχηματίσει μια ανεξάρτητη, φιλορωσική δημοκρατία.
Λίγο πριν ο Putin κινηθεί εναντίον της Ουκρανίας, οι Ουκρανοί αύξησαν την κλίμακα και το εύρος της επίθεσής τους.


Τι έκαναν με τα αμερικανικά όπλα οι Ουκρανοί στο Donbass

Ο Rik Rozoff περιγράφει τι έκαναν:
«Τα δύο τρίτα του ουκρανικού στρατού έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος της γραμμής επαφής με το Donbass, δήλωσε ο Eduard Basurin, εκπρόσωπος της αυτοαποκαλούμενης πολιτοφυλακής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk (DPR).
«Άλλες τρεις ταξιαρχίες ήταν στο δρόμο για το Donbass, δηλαδή 20.000 με 25.000 στρατιώτες.
Ο συνολικός αριθμός φτάνει τις 150.000, για να μην αναφέρουμε τους εθνικιστές.
Πρόκειται για τα δύο τρίτα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων», δήλωσε ο Basurin στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 1 (VGTRK).
Ουκρανικά στρατεύματα σταθμεύουν κατά μήκος όλης της διαχωριστικής γραμμής του μετώπου μήκους 320 χιλιομέτρων».
Σε αντίθεση με ότι γίνεται τώρα, η ουκρανική επίθεση δεν οδήγησε σε κυρώσεις των ΗΠΑ στην Ουκρανία.
Δεν έγιναν συνεδριάσεις του ΟΗΕ για να καταδικάσουν την ουκρανική επιθετικότητα.
Δεν έγινε λόγος για παγκόσμιο πόλεμο.
Αντίθετα, η κυβέρνηση της Ουκρανίας χρησιμοποιούσε αμερικανικό πολεμικό εξοπλισμό στην επίθεσή της και ζητούσε από τις ΗΠΑ περισσότερα όπλα για να συνεχίσει την επίθεσή της.
Ας ακούσουμε ξανά τον Rick Rozoff: «Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας χρησιμοποίησαν το αμερικανικό αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα Javelin στις εχθροπραξίες στο Donbas.
Αυτό ανακοίνωσε ο επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Kirill Budanov σε συνέντευξή του….

Οι Ουκρανοί ζητούν όλο και περισσότερα αμερικανικά όπλα

Ο Budanov είπε ότι ιδανικά οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποτροπή οποιασδήποτε ρωσικής εισβολής, παρέχοντας πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό, και ασκώντας αυξημένη διπλωματική και οικονομική πίεση, δηλαδή επιβάλλοντας περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και κατάσχοντας και μπλοκάροντας τους τραπεζικούς λογαριασμούς των Ρώσων και της χώρας.
Επίσης, εκτός από το στρατιωτικό εξοπλισμό που οι ΗΠΑ έχουν ήδη υποσχεθεί και παραδώσει και που περιλαμβάνει τα περιπολικά σκάφη Mark VI, τα αντιαρματικά Javelin και τα αντιπυρικά συστήματα ραντάρ AN/TPQ-53, η Ουκρανία θέλει πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια, πρόσθετα συστήματα αεράμυνας, πυραυλικά, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και συσκευές ηλεκτρονικών παρεμβολών, είπε ο Budanov.
Επίσης θέλει πυραύλους Patriot, αντιπυραυλικά συστήματα, πυροβολικό και συστήματα όλμων.
Τα συστήματα AN/TPQ-53 χρησιμοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία, ανέφεραν προηγουμένως στρατιωτικοί της Ουκρανίας.
Ο Budanov ανέφερε ότι και τα συστήματα Javelin έχουν χρησιμοποιηθεί εναντίον των ρωσικών δυνάμεων.
Αυτά, μαζί με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τουρκικής κατασκευής, που χρησιμοποιούνται ενάντια στα στρατεύματα πυροβολικού των ρωσώφωνων του Donbass έχουν σημαντική ψυχολογική αποτρεπτική αξία, πρόσθεσε ο Budanov.

Γιατί οι ΗΠΑ είναι υπέρ των Ουκρανών και κατά των Ρώσων;

Γιατί αυτή η αμερικανική διάκριση υπέρ των Ουκρανών και κατά των Ρώσων;
Πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ δεν θα έπρεπε να έχουν στείλει όπλα στην Ουκρανία.
Κάνοντας το αυτό, επιδείνωσαν την κατάσταση.
Και γι αυτό που συζητάμε τώρα, δεν έχουν σημασία οι πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός.
Το βασικό σημείο είναι πώς όταν έγινε η ουκρανική επίθεση στο Donbass, επειδή δεν υπήρξε διεθνής κατακραυγή και κυρώσεις, το θέμα παρέμεινε μια τοπική μάχη.
Εάν ο εγκεφαλικά νεκρός Biden και η συμμορία του είχαν αντιδράσει στη λεγόμενη ρωσική «εισβολή» με τον ίδιο τρόπο, το θέμα θα παρέμενε μια τοπική διαμάχη.
Η Ρωσία και η Ουκρανία θα είχαν κάνει μια συμφωνία και αυτό θα ήταν όλο.
Οι νεοσυντηρητικοί πολεμοκάπηλοι και άλλοι υπερασπιστές της «δημοκρατίας», οι οποίοι δυστυχώς περιλαμβάνουν κάποιους παραπλανημένους libertarians έχουν αντιρρήσεις.

Δεν έχουμε καθήκον να αντισταθούμε στην «επιθετικότητα;»

Η απάντηση είναι ξεκάθαρη:
Όχι, δεν το κάνουμε.
Δεν έχουμε χρέος να αξιολογούμε εμείς κάθε ξένη διαμάχη και να λέμε ποιος φταίει.
Δεν έχουμε καθήκον να απαιτούμε από τους ηγέτες καθεστώτων που δεν μας αρέσουν – ή μάλλον που δεν αρέσουν στους κυρίους μας στην Ουάσιγκτον, να αποδεχτούν τα υπάρχοντα όρια ανάμεσα στις χώρες ως αμετάβλητα.
Πρέπει να απορρίψουμε το ψεύτικο δόγμα της «συλλογικής ασφάλειας», που καθιστά κάθε συνοριακή διαμάχη παγκόσμιο πόλεμο.
Ο μεγάλος Αμερικανός ιστορικός Charles Beard αναγνώρισε τι ήταν λάθος στη «συλλογική ασφάλεια» τη δεκαετία του 1930.
Στο άρθρο του, «Giddy Minds and Foreign Quarrels», θέτει το ερώτημα: «Σε τι… πρέπει να βασίζεται η εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών;».
Και δίνει μια απάντηση η οποία δεν αμφισβητείται από τη μελέτη κανενός καθηγητή και δεν υποστηρίζεται από τους πολιτικούς που επιδιώκουν την κλιμάκωση του πολέμου.
Είναι το δόγμα που διατύπωσε ο Georges Washington, συμπλήρωσε ο James Monroe και το ακολούθησε με συνέπεια η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών μέχρι κοντά στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, όταν ξέσπασε η φρενίτιδα για τον ξένο τυχοδιωκτισμό.
Το δόγμα είναι απλό. Η Ευρώπη έχει ένα σύνολο «πρωταρχικών συμφερόντων» που έχουν ελάχιστη ή καθόλου σχέση με τις ΗΠΑ, και όλο κάτι την προβληματίζει, εξαιτίας «φιλοδοξιών, ανταγωνισμών, συμφερόντων, ιδιοσυγκρασίας ή ιδιοτροπιών».
Οι ΗΠΑ είναι μια μεγάλη δύναμη που χωρίζεται από την Ευρώπη από έναν μεγάλο ωκεανό κι ο οποίος, παρ όλες τις αλλαγές στον πόλεμο, εξακολουθεί να είναι ένα ισχυρό πλεονέκτημα άμυνας.
Στις συνηθισμένες ή τακτικές περιπέτειες της ευρωπαϊκής πολιτικής, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει να εμπλέκονται σε καμία χώρα με μόνιμους δεσμούς.
Πρέπει να προωθούν το ελεύθερο εμπόριο και να μην επιβάλλουν τίποτα στις σχέσεις τους με όλες τις κυβερνήσεις αντίθετα να σέβονται τον τύπο και τις θρησκείες τους, είτε είναι χριστιανοί, μωαμεθανοί, σιντοϊστές, ότι να είναι.

Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να ανακατεύονται στις διαμάχες ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης και της Ασίας

Ο Beard τότε απάντησε σε όσους ήθελαν να καταργήσουν την παραδοσιακή μας πολιτική της μη επέμβασης με τη λογική της «συλλογικής ασφάλειας»:
«Στον υπόλοιπο κόσμο, έξω από αυτό το ημισφαίριο, τα συμφέροντά μας είναι μακρινά και η δύναμή μας να επιβάλουμε τη θέλησή μας σχετικά μικρή.
Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορούμε να κάνουμε για τους Ευρωπαίους που θα αυξήσει σημαντικά τις συναλλαγές και την ευημερία, τη δική τους ή τη δική μας.
Το ίδιο ισχύει και για τους Ασιάτες.
Με όλες τις χώρες της Ευρώπης και της Ασίας, πρέπει να έχουμε τυπικές και σωστές σχέσεις.
Ως άτομα μπορεί κλίνουμε στην αγάπη ή στο μίσος, αλλά η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν ξεκινά να αγαπά επισήμως μια χώρα και να μισεί επισήμως μιαν άλλη, ανοίγεται σε φουρτουνιασμένες θάλασσες».
Πρέπει να προσέξουμε τη σοφία του Beard σήμερα.
Διαφορετικά, ο κόσμος μπορεί να τυλιχτεί στις φλόγες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης