Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Η οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση σε 5 έως 10 μήνες – Μια διόρθωση στις αγορές έρχεται όλο και πιο κοντά

Morgan Stanley: Η οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση σε 5  έως 10 μήνες – Μια διόρθωση στις αγορές έρχεται όλο και πιο κοντά

Μια διόρθωση στις οικονομίες και στις αγορές έρχεται όλο και πιο κοντά αναφέρει η Morgan Stanley

Σχετικά Άρθρα

Σε διάστημα 5 με 10 μήνες η οικονομία των ΗΠΑ θα βρεθεί αντιμέτωπη με ύφεση υποστηρίζει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley.
Πριν από ένα έτος, δημοσιεύσαμε μια έκθεση για την πορεία της οικονομίας και τη στρατηγική περιουσιακών στοιχείων, υποστηρίζοντας ότι αυτός ο οικονομικός κύκλος θα αποδειχθεί πιο «καυτός» αλλά πιο σύντομος από τους τρεις που προηγήθηκαν,.επισημαίνει ο Μichael Wilson, επικεφαλής αναλύσεων της Morgan Stanley

Πληθωρισμός και Fed

Η άποψή μας βασίστηκε στην ταχύτητα και την ένταση της ανάκαμψης της οικονομίας και των μετοχικών κερδών μετά την ύφεση του 2020, την επιστροφή του πληθωρισμού ύστερα από πολλες δεκαετίες δεκαετιών και την ταχύτερη του αναμενόμενου επισροφή της σφιχτής νομισματικής πολιτικής από την Federal Reserve.

To μοντέλο του οικονομικού κύκλου

Στις 18 Μαρτίου δημοσιεύσαμε μια πρόβλεψη που στηρίζεται στις εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο το 2022– το ΑΕΠ και τα κέρδη των μετοχών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν στις κορυφές του προηγούμενου οικονομικού κύκλου και τώρα βρίσκονται αντιμέτωπα με μια απότομη επιβάδυνση, ο πληθωρισμός «τρέχει» σε υψηλό 40 ετών και η Fed προχώρησε στην πιο σημαντική αλλαγή στην νομισματική της πολιτική. 

Η πτώση από την κορυφή

Εν τω μεταξύ, μόλις 22 μήνες μετά το τέλος της τελευταίας ύφεσης, σύμφωνα με το μοντέλο που έχουμε διαμορφώσει για τις κυκλικές κινήσεις της αμερικανικής οικονομίας, φαίνεται ότι ήδη έχουμε φτάσει στην κορυφή της καμπύλης.
Αυτός ο δείκτης συγκεντρώνει βασικά δεδομένα που καταδεικνύουν το συγκεκριμένο σημείο του οικονομικού κύκλου στο οποίο βρισκόμαστε και που υπάρχουν καθοδικές πιέσεις στις αποτιμήσεις για διαφορετικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.

Έρχεται ύφεση

Η τελευταία ανάκαμψη της οικονομιας ήταν ασυνήθιστα ταχεία.
Σϋμφωνα με το μοντέλο που έχουμε υιοθετήσει η οικονομία βρίσκεται επί του παρόντος σε φάση «επέκτασης» (τα στοιχεία «δείχνουν» ότι βρισκόματε στο μέσον προς το τέλος της εν λόγω κυκλικής διακύμανσης ).
Με αυτόν τον ρυθμό, ο δείκτης της επέκτασης της οικονομικής δραστηριότητας θα μπορούσε να κορυφωθεί σε 2-4 μήνες και να κινηθεί πτωτικά σε 5-10 μήνες από σήμερα.

Τι θα αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις


Όσον αφορά μετοχές, κέρδη, πωλήσεις και περιθώρια κέρδους των αμερικανικών επιχειρήσεων έχουν υπερβεί τα υψηλά του προηγούμενου οικονομικού κύκλου.
Στην πραγματικότητα, τα κέρδη ανέκαμψαν στο υψηλότερο επίπεδο του προηγούμενου κύκλου σε μόλις 16 μήνες, η ταχύτερη ανάκαμψη που σημειώθηκε εδώ και 40 χρόνια.
Τα οφέλη στο μέσον του κύκλου από τη θετική λειτουργία της μόχλευσης ήρθαν και μετά… παρήλθαν και οι αμερικανικές εταιρείες αντιμετωπίζουν πλέον επιβράδυνση στο ρυθμό αύξησης των πωλήσεων σε συνδυασμό με υψηλότερο κόστος.
Ως εκ τούτου, μία διόρθωση φαίνεται όλο και περισσότερο εμφανής σε αυτό τον κύκλο.

Τα διδάγματα από τη δεκαετία του 1940

Μια άλλη βασική συμβολή στην πρόβλεψη περί συντομότερου οικονομικού κύκλου ήταν η ανάλυσή μας για τη δεκαετία του 1940 ως ένα καλό ιστορικό προηγούμενο της σημερινής συγκυρίας.
Συγκεκριμένα, οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών που απελευθερώθηκαν σε μια οικονομία που αντιμετώπιζε περιορισμούς στην προσφορά έθεσε το υπόβαθρο την εκτίναξη του πληθωρισμού τόσο τότε όσο και τώρα.
Οι εξελίξεις να υποστηρίζουν αυτή την ιστορική αναλογία – ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί, αναγκάζοντας τη Fed να απομακρυνθεί επιθετικά από τα μηδενικά επιτόκια σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει με αξιοπιστία τη σταθερότητα των τιμών.
Υποθέτοντας ότι η σύγκριση ισχύει, η επόμενη κίνηση θα ήταν μια επιβράδυνση και τελικά ένας πολύ πιο σύντομος κύκλος.
Ενώ το τέλος – δηλαδή η ύφεση – δεν φαίνεται να είναι επικείμενη, η επιβράδυνση των κερδών που περιμέναμε φαίνεται σταδιακά χειρότερη από ότι το περασμένο φθινόπωρο.

Η ομοιότητα με τη πανδημία

Περαιτέρω ανάλυση της εξέλιξης του κύκλου μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (1947-1948) αποκαλύπτει μια άλλη ενδιαφέρουσα ομοιότητα με την τρέχουσα φάση μετά την πανδημία της Covid - ακούσια δημιουργία αποθέματος από υπερβολικές παραγγελίες για την κάλυψη μιας υπερβολικής αλλά μη βιώσιμης ζήτησης.
Εν ολίγοις, πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος αυξάνεται το 2022, ιδιαίτερα σε τομείς της οικονομίας που παρουσίασαν ζήτηση πολύ υψηλότερη από τη μέση τάση, όπως τα καταναλωτικά αγαθά και τα προϊόντα τεχνολογίας.

Αντιστροφή της καμύλης των αποδόσεων 

Τώρα, με τη Fed να αυξάνει τα επιτόκια 0,25% και να γνωστοποιήσει μια πολύ επιθετική πορεία σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, οι υπεύθυνοι στρατηγικής των επιτοκίων επιδιώκουν την αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων το 2ο τρίμηνο του 2022.
Η αντιστροφή της εν λόγω  καμπύλης δεν εγγυάται ότι θα οδηγηθούμε σε ύφεση. 
Ωστόσο, υποστηρίζει την άποψή μας για απότομη επιβράδυνση της αύξησης των κερδών και αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο που αποδεικνύει ότι ο ανοδικός κύκλος βρίσκεται στο τέλος του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης