Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Η αγορά έχει υποτιμήσει τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία - Το αρνητικό σενάριο για πτώση 8% του S&P 500

Goldman Sachs: Η αγορά έχει υποτιμήσει τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία -  Το αρνητικό σενάριο για πτώση 8% του S&P 500

Τυχόν επιδείνωση της πολεμικής σύγκρουσης θα μπορούσε να ωθήσει τον S&P 500 στις 4.059 μονάδες - πτώση σχεδόν 8% από το κλείσιμο της Πέμπτης 17 Μαρτίου 2022

Σχετικά Άρθρα

Οι παγκόσμιες αγορές μπορεί να αποδειχθούν πολύ... χαλαρές σχετικά με τους καθοδικούς κινδύνους που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, επισήμαναν οι αναλυτές στρατηγικής της Goldman Sachs, προειδοποιώντας ότι οι τρέχουσες τιμές δεν αντικατοπτρίζουν πλέον πιο αρνητικά σενάρια, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το Σάββατο 19 Μαρτίου 2022.

Υπεραπόδοση

Η πρόσφατη υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών περιουσιακών στοιχείων και η αναστροφή των απότομων κερδών για τις τιμές του πετρελαίου «δείχνουν μια σημαντική χαλάρωση όσον αφορά την αποτίμηση της αγοράς για τις παγκόσμιες επιπτώσεις» της εισβολής, έγραψαν σε σημείωμα οι αναλυτές Dominic Wilson και Vickie Chang.
Τα περιουσιακά στοιχεία είναι πλέον «πιο ευάλωτα», επισημαίνουν οι αναλυτές.

Η εύθραυση άνοδος

Είναι πλέον «πιο ευάλωτα εάν η πρόοδος προς την επίλυση αποδειχθεί φευγαλέα ή εάν ο ενεργειακός εφοδιασμός διαταραχθεί πιο σοβαρά».
Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 είναι κοντά στο να διαγράψει όλες τις απώλειες που υπέστησαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ ο S&P 500 διαπραγματεύεται τώρα υψηλότερα από εκεί που έκλεισε την παραμονή της επίθεσης.
Προειδοποίηση Goldman Sachs: Υπερβολική η χαλάρωση των επενδυτών
Το καθοδικό σενάριο

Σύμφωνα με το καθοδικό σενάριο της Goldman, μια σοβαρή διαταραχή στις ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα μπορούσε να αφαιρέσει 2,5 ποσοστιαίες μονάδες από το ευρωπαϊκό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και 0,25 μονάδες από την οικονομική παραγωγή των ΗΠΑ φέτος.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, μια επιδείνωση της σύγκρουσης θα μπορούσε να ωθήσει τον S&P 500 στις 4.059 μονάδες — πτώση σχεδόν 8% από το κλείσιμο της Πέμπτη 17 Μαρτίου.
Αυτό το δυσμενές σενάριο δεν αποτυπώνεται πλέον στις αγορές και όσοι επενδυτές θέλουν να θωρακιστούν έναντι των κινδύνων θα ήταν καλύτερο να λάβουν θέσεις long στη διεθνή αγορά πετρελαίου ή να θέσεις short στις ευρωπαϊκές μετοχές,
Goldman Sachs: Και δεύτερη, σε ένα μήνα, υποβάθμιση των προβλέψεών της για  τον S&P 500 | Moneyreview.gr

.Goldman Sachs: Η Ελλάδα στους χαμένους από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

 

Οι προμήθειες

Η Ευρώπη παράγει σχεδόν το ¼ της ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, με τη Ρωσία να καλύπτει σχεδόν το 1/3 των εισαγωγών αερίου.
Οποιαδήποτε πιθανή αναταραχή στις εισαγωγές θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικό χτύπημα στην οικονομία και τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, εκτιμά η Goldman Sachs.

Τα σενάρια

Ένα από τα σενάρια που επεξεργάζεται η επενδυτική τράπεζα είναι η πλήρης διακοπή των εισαγωγών έως τον Σεπτέμβριο. Ένα δεύτερο αφορά το «πάγωμα» των παραδόσεων μόνο μέσω του ουκρανικού αγωγού για το υπόλοιπο του έτους, ενώ το τρίτο συνίσταται στη διακοπή των ροών από όλους τους ρωσικούς αγωγούς καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022.

Τα αποθέματα φυσικου αερίου

«Χαρτογραφώντας τις πιέσεις στα αποθέματα του φυσικού αερίου αλλά και τις ανοδικές τάσεις στην τιμή του, υπολογίζουμε ότι όλα αυτά θα επιβραδύνουν κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες την ανάπτυξη της Ευρωζώνης» τονίζει η αμερικανική τράπεζα. Μάλιστα, ο αντίκτυπος στη Γερμανία ενδεχομένως θα είναι ακόμη μεγαλύτερος (0,9%) λόγω της υψηλής εξάρτησης από το ρωσικό αέριο.
Το σενάριο δε, με βάση το οποίο η Ρωσία σταματάει όλες τις εξαγωγές καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, προβλέπεται να «κόψει» 2,2 ποσοστιαίες μονάδες από τη φετινή ανάπτυξη, με μεγάλες επιπτώσεις σε Γερμανία (3,4%) και Ιταλία (2,6%).

Πληθωρισμός

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, το σενάριο για διακοπές των ροών μόνο μέσω του ουκρανικού αγωγού αναμένεται να επιβαρύνει κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες τον ετήσιο πληθωρισμό του 2022. Στο χείριστο σενάριο, ωστόσο, το επιπλέον βάρος θα φθάσει στο 1,3%.
Όλες αυτές οι εκτιμήσεις έρχονται να επιτείνουν την ανησυχία για το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού, δηλαδή μιας περιόδου που χαρακτηρίζεται από υψηλό πληθωρισμό, χαμηλή ανάπτυξη και μεγάλη ανεργία.

Ευρωπαϊκές μετοχές

«Η αρνητική μας περίπτωση δεν αντικατοπτρίζεται πλέον καλά σε πολλούς τομείς και είναι πλέον ευκολότερο να εντοπιστούν πιθανοί αντισταθμιστές από ό,τι ήταν εδώ και αρκετές εβδομάδες», ανέφεραν οι αναλυτές στρατηγικής.
Προσαρμόζοντας την αστάθεια των επιλογών, οι θέσεις πετρελαίου long ξεχωρίζουν, ενώ τα ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία εμφανίζονται πλέον πιο ευλκυστικά καθώς βρίσκονραι στην καθοδικη τροχιά της καμπύλης των αποδόσεων, είπαν.
Goldman Sachs G10 FX rate forecasts (3 to 12 month horizons) | Forexlive
H απειλή από τον πόλεμο

Υπογραμμίζοντας την αντίθεση μεταξύ των αισιόδοξων αγορών και των κινδύνων από τη σύγκρουση, οι ΗΠΑ προειδοποίησαν χθες ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin μπορεί να φτάσει στο σημείο να απειλήσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν συνεχιστεί η σκληρή ουκρανική αντίσταση στη ρωσική εισβολή. Το Stoxx 600 της Ευρώπης άνοιξε ελάχιστα άλλαξε.

Μακροπρόθεσμες συνέπειες

Ο στρατηγικός αναλυτής της Barclays Plc Emmanuel Cau συμφωνεί με την Goldman. «Μπορεί να χρειαστεί περισσότερη ουσιαστική πρόοδος για να συνεχιστεί η τάση ανάληψης κινδύνου», έγραψε σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες
. «Ακόμη και αν επρόκειτο να συμβεί σύντομα μια εκεχειρία, δεν είναι σαφές εάν οι κυρώσεις στη Ρωσία θα αρθούν αμέσως.
Έτσι, ο αρνητικός αντίκτυπος στην ανάπτυξη και τον υψηλότερο πληθωρισμό θα συνεχίσει να υλοποιείται».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης