Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Ισχυρό τρίμηνο για την Εθνική, ελκυστική η μετοχή

JP Morgan: Ισχυρό τρίμηνο για την Εθνική, ελκυστική η μετοχή
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα δίνει τιμή - στόχο 4 ευρώ και σύσταση οverweight για τη μετοχή της Εθνικής
Σχετικά Άρθρα

Για άλλο ένα ισχυρό τρίμηνο από την Εθνική Τράπεζα, κάνει λόγο η JP Morgan, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα για το δ' τρίμηνο του 2021.
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα δίνει τιμή - στόχο 4 ευρώ και σύσταση οverweight για τη μετοχή της Εθνικής.
Όπως αναφέρει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, τα καθαρά κέρδη για το τέταρτο τρίμηνο ύψους 100 εκατ. ευρώ, ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών της JP Morgan που έκαναν λόγο για κέρδη 68 εκατ. ευρώ, εξαιτίας των εμφανώς χαμηλότερων προβλέψεων, με το κόστος κινδύνου, CoR, μόλις στις 68 μονάδες βάσης έναντι 104 μονάδων βάσης που ανέμενε η JP.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) ήταν αυξημένα κατά 1% και οι προμήθειες κατά 2% σε σχέση με τις εκτιμήσεις, που εν μέρει αντισταθμίζονται από τα λειτουργικά κόστη που ήταν 13% υψηλότερα έναντι των εκτιμήσεων.
Τα οργανικά κέρδη σημείωσαν αύξηση κατά 40% σε ετήσια βάση στα 450 εκατ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο, υποδηλώνοντας τον φιλόδοξο στόχο της διοίκησης για 490 εκατ. ευρώ για φέτος.
Ο δείκτη NPE υποχώρησε περαιτέρω στο 7% κατά την ταξινόμηση του «Frontier 2» ως «προς πώληση».
Ο δείκτης FL CET1 βρίσκεται στο υψηλότερο στην κατηγορία επίπεδο του 14,9% και στο άνω του 16% σε pro forma με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και τη στρατηγική συνεργασία στη δραστηριότητα αποδοχής καρτών με την EVO Payments. Μέσω αυτού, η διοίκηση στοχεύει να επαναφέρει τις διανομές μερισμάτων από τη χρήση του 2022.
Η JP Morgan κάνει λόγο για δυνατότητα  πλεονάζουσας διανομής κεφαλαίου δυνητικά με τη μορφή επαναγοράς μετοχών (buyback).
Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έχει παρουσιάσει ένα guidance για το 2024, στοχεύοντας περίπου σε 10% core ROTE (εξαιρουμένων των συναλλαγών, άλλων εσόδων/ζημιών και one offs), άνω του 15% CET1, καθώς και περίπου 3% δείκτη NPE.

Ελκυστική η μετοχή

«Πιστεύουμε ότι οι μετοχές της Εθνικής προσφέρουν έναν ελκυστικό τρόπο για να «παίξει» κανείς την αναμενόμενη μακροοικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα.Συνολικά, εκτιμούμε ότι η Εθνική μπορεί να προσφέρει ομαδικό ROTE 7,6% το 2023, ή 9,1% όταν προσαρμοστεί για πλεονάζον κεφάλαιο, με χώρο να βελτιωθεί περαιτέρω τα τελευταία χρόνια. Σε 0,47x 2022e P/TBV, οι μετοχές δεν έχουν ακόμη προσελκύσει σχετικό premium, το οποίο εν μέρει αποδίδουν στο μεγάλο μερίδιο του 40,4% του κράτους στην τράπεζα μέσω του ΤΧΣ, το οποίο μπορεί να χρησιμεύσει ως δυνητικό απόθεμα στο πλαίσιο της ενδιάμεσης στρατηγικής αποεπένδυσης του ταμείου. Αντικατοπτρίζουμε αυτόν τον κίνδυνο μέσω ενός ελαφρώς υψηλότερου κόστους ιδίων κεφαλαίων για τις μετοχές έναντι Alpha και Eurobank», αναφέρουν οι αναλυτές.
ete1_4.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης