Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Σε καθεστώς χρεοκοπίας, η Ρωσία εάν πληρώσει τα ομόλογα σε ρούβλια

Fitch: Σε καθεστώς χρεοκοπίας, η Ρωσία εάν πληρώσει τα ομόλογα σε ρούβλια
Σήμερα (16/3/2022) λήγουν δύο ομόλογα 117 εκατ. δολ.
Σχετικά Άρθρα
Σαφή προειδοποίηση για ένταξη της Ρωσίας σε καθεστώς χρεοκοπίας -έπειτα από μια περίδο χάριτος- απευθύνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, σε περίπτωση που η Μόσχα πληρώσει σε ρούβλια τα ομόλογα 117 εκατ. δολ. που λήγουν σήμερα (16/3/2022).
Η πληρωμή σε τοπικό νόμισμα των κουπονιών του ευρωομολόγου της Ρωσίας σε δολάρια ΗΠΑ που λήγουν στις 16 Μαρτίου θα συνιστούσε κρατική αθέτηση πληρωμών με τη λήξη της περιόδου χάριτος των 30 ημερών, αναφέρει η Fitch Ratings σε σημείωμα της για την «κατανόηση των δυνητικών κρατικών γεγονότων αθέτησης (default)».
«Αυτά είναι τα πρώτα κρατικά κουπόνια σε ξένο νόμισμα που λήγουν μετά το προεδρικό διάταγμα της 5ης Μαρτίου που καθόρισε μια διαφοροποιημένη μεταχείριση των πληρωμών εξωτερικού χρέους προς τους πιστωτές των χωρών που είχαν ενταχθεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής τους σε ρούβλια.
Ένας τέτοιος αναγκαστικός επαναπροσδιορισμός των υποχρεώσεων πληρωμών θα ήταν σύμφωνος με την υποβάθμιση της Fitch στις 8 Μαρτίου της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης αθέτησης εκδότη σε ξένο νόμισμα (LT FC IDR) της Ρωσίας σε "C", υποδεικνύοντας ότι έχει αρχίσει μια διαδικασία αθέτησης πληρωμών ή μια διαδικασία που μοιάζει με αθέτηση πληρωμών», εξηγεί η Fitch.

Περίοδος χάριτος 30 ημερών

Σύμφωνα με τα κριτήρια του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης, η επηρεαζόμενη αξιολόγηση έκδοσης θα μειωθεί σε «D» και το LT FC IDR θα μειωθεί σε «περιορισμένη αθέτηση» εάν οι πληρωμές των κουπονιών δεν πραγματοποιηθούν σε δολάρια ΗΠΑ σύμφωνα με τους αρχικούς όρους, μέχρι το τέλος της περιόδου χάριτος. Ομοίως, το μακροπρόθεσμο IDR της Ρωσίας σε τοπικό νόμισμα «C» συνάδει με την αποτυχία πίστωσης μη κατοίκων επενδυτών με τα κουπόνια του OFZ σε τοπικό νόμισμα που ήταν απαιτητά στις 2 Μαρτίου.
«Εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας πραγματοποίησε αυτές τις πληρωμές κουπονιών για τα OFZ του 2024 στο Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμού, αλλά δεν καταβλήθηκαν στους ξένους επενδυτές λόγω περιορισμών της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. Αυτό θα αποτελέσει αθέτηση πληρωμών εάν δεν θεραπευτεί εντός 30 ημερών που οι πληρωμές καθίστανται ληξιπρόθεσμες. Η Fitch εφαρμόζει αυτή την περίοδο χάριτος των 30 ημερών παρά την απουσία της τεκμηρίωσης που να επιβεβαιώνει ότι οι πληρωμές έχουν όντως λάβει χώρα», καταλήγει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης