Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Άνω του 10% η άνοδος στις τιμές κατοικιών στην Ελλάδα - Aνθεκτική η αγορά των στεγαστικών δανείων

DBRS: Άνω του 10% η άνοδος στις τιμές κατοικιών στην Ελλάδα - Aνθεκτική η αγορά των στεγαστικών δανείων
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών τίτλων που συνδέονται με τα ενυπόθηκα δάνεια  πήγαν καλύτερα του αναμενόμενου, κατά την πανδημία, διαπιστώνει η DBRS Morning Star
Σχετικά Άρθρα

Άνω του 10% είναι η αύξηση που σημειώνουν οι τιμές ακινήτων στην Ελλάδα, σύμφωνα με την DBRS Morningstar, η οποία η αγορά των στεγαστικών δανείων
Στις αρχές της πανδημίας, αναφέρει ο καναδικός οίκος, σε έκθεσή του, είχαμε εκδώσει έκθεση στην οποία είχαμε διατυπώσει την πρόβλεψη ότι η πανδημία θα επιφέρει επιδείνωση της ποιότητας και της απόδοσης των τίτλων που συνδέονται με τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια. 
Πλησιάζοντας στο τέλος της πανδημίας του COVID-19, που αφενός επιτρέπει τη χαλάρωση της αβεβαιότητας που για καιρό περιέβαλε όλες τις πτυχές της οικονομικής δραστηριότητας για επιχειρήσεις και καταναλωτές στην Ευρώπη, αφετέρου, συνοδεύεται από την άρση όλων των περιορισμών στις μετακινήσεις, διαπιστώνουμε ότι
Α) η άνευ προηγουμένου κρατική υποστήριξη που παρείχαν οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη βοήθησε να απομονωθούν οι αγορές στεγαστικών δανείων από την ύφεση που πολλοί φοβόντουσαν ότι θα προκαλούσε εκτεταμένη αναστάτωση.
Β) τα μέτρα αναστολής πληρωμών στεγαστικών δανείων που υιοθέτησαν οι κυβερνήσεις προστάτεψαν κατά τη δύσκολη περίοδο τους δανειολήπτες που σε μεγάλο βαθμό σήμερα είναι σε θέση να εξυπηρετούν κανονικά το χρέος τους.
Επίσης, σε αντιδιαστολή με τις εκτιμήσεις του οίκου που στις αρχές της πανδημίας προέβλεπαν μια μέτρια διόρθωση των τιμών, οι τιμές των κατοικιών παρέμειναν ανθεκτικές, και στις περισσότερες χώρες είτε συνέχισαν να αυξάνονται είτε παρέμειναν σταθερές.
Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, διαπιστώθηκε ότι οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με το διάστημα πριν την έναρξη της πανδημίας από 5% -25%.
Ανά χώρα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές των κατοικιών καταγράφηκαν στην Ολλανδία όπου προσέγγισαν το 24% και στην Πορτογαλία όπου ξεπέρασαν το 16%. Στην Ελλάδα οι αυξήσεις των τιμών των κατοικιών έφτασαν το 11%.

1_294.JPG

Η αύξηση των τιμών των κατοικιών, σε συνδυασμό με τα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων και τις αναστολές πληρωμής τόκων, είχαν ως αποτέλεσμα να μην επιδεινωθεί σημαντικά η απόδοση των τίτλων που συνδέονται με τα ενυπόθηκα στεγαστικάν δάνεια.
Τον Μάιο του 2020, η DBRS Morningstar εκτιμούσε ότι η μεγαλύτερη επιδείνωση των αποδόσεων θα προέρχονταν από τιτλοποιημένα δάνεια που είχαν αναδιαρθρωθεί, ή που είχαν ρυθμιστεί μια φορά ή που ήταν προηγουμένως σε καθυστέρηση, ή που αφορούσαν αυτοαπασχολούμενους δανειολήπτες.
Ως αποτέλεσμα, για αυτές τις κατηγορίες δανείων, έκανε επιπλέον προσαρμογές στην αναμενόμενη απόδοση των σχεςτικών τίτλων.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπήρξε πράγματι αθέτηση πληρωμών σε κάποιες κατηγορίες δανείων, σημειώνει η DBRS Morningstar.
Παρόλα αυτά, με βάση τα στοιχεία τελευταίου τριμήνου στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τα δάνεια σε καθυστέρηση πληρωμών έχουν επιστρέψει στα επίπεδα προ πανδημίας ενώ σε άλλες χώρες δεν έχουν αυξηθεί στα επίπεδα που ο οίκος εκτιμούσε ότι θα φτάσουν κατά την έναρξη της πανδημίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης