Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Τεράστιο το πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία από το σοκ στην Ενέργεια - Πού θα φτάσει το πετρέλαιο

Goldman Sachs: Τεράστιο το πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία από το σοκ στην Ενέργεια - Πού θα φτάσει το πετρέλαιο
Δεδομένου του πρωταγωνιστικού ρόλου της Ρωσίας στον ενεργειακό χάρτη, η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε, βραχυπρόθεσμα, να υποστεί ένα από τα μεγαλύτερα σοκ στην Ενεργεία.

Έως 175 δολ. το βαρέλι 2022 εκτιμά το εύρος της αύξησης για το πετρέλαιο η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs.
Όπως επισημαίνεται, οι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν εκτοξευθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, λόγω της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία και της συνειδητοποίησης ότι οι επιβληθείσες κυρώσεις θα μπορούσαν να μειώσουν τις ρωσικές εξαγωγές.
Δεδομένου του πρωταγωνιστικού ρόλου της Ρωσίας στον ενεργειακό χάρτη, η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε, βραχυπρόθεσμα, να υποστεί ένα από τα μεγαλύτερα σοκ στην Ενεργεία.
Η Δύση θα ήθελε να αποφύγει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά ο αποκλεισμός από τις αγορές θα οδηγήσει τη Ρωσία στο να μειώσει τις εξαγωγές προϊόντων ενέργειας.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Κίνα θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο θα εξισορροπηθεί η αγορά πετρελαίου και στο πόσο θα συρρικνωθούν οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου, με υλικοτεχνικούς περιορισμούς που ενδέχεται να αποτρέψουν την πλήρη ανακατανομή των ροών για μήνες.
Η προσφορά θα ανταποκριθεί στη ζήτηση, μέσω μιας πολιτικά καθοδηγούμενης διαδικασίας : με απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων (SPR), αύξησης της παραγωγής εκ μέρους του ΟΠΕΚ και πιθανή άρση των κυρώσεων στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν και τη Βενεζουέλα.
Ενώ όλα αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αντιστάθμιση της μείωσης των ρωσικών εξαγωγών, θα άφηναν την παγκόσμια αγορά πετρελαίου χωρίς απόθεμα ασφαλείας – κάτι το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφή της ζήτησης λόγω των υψηλότερων τιμών.
Ο εφοδιασμός με σχιστολιθικό πετρέλαιο αρχικά δεν είναι απόλυτα εφικτή, λόγω των χρόνων γεώτρησης και, γενικότερα, των τεχνικών εμποδίων.
Η αβεβαιότητα για το πώς θα επιλυθεί αυτή η σύγκρουση και οι ελλείψεις πετρελαίου είναι άνευ προηγουμένου.
δφσαφδσδφασσφδασφδασφδα.JPG
Τα σενάρια

Στο μεταξύ, η Goldman Sachs προβαίνει σε σενάρια για το πού οδεύουν οι τιμές του πετρελαίου.
Ακόμη και αν υπάρξει εξυπηρέτηση του εφοδιασμού μέσω SPR και OPEC, οι τιμές του πετρελαίου θα κυμανθούν από 115 δολ./βαρέλι έως 175 δολ./βαρέλι το 2022 – η διακύμανση εξετάζεται βάσει διαφόρων σεναρίων: από την επανέναρξη των ρωσικών εξαγωγών τους επόμενους μήνες έως τη διαρκή μείωση κατά δύο τρίτα.
Δεδομένης της ακόμη εντεινόμενης στρατιωτικής σύγκρουσης, της κλιμάκωσης των δυτικών κυρώσεων και της απομόνωσης της Ρωσίας, η υποκειμενική στάθμιση πιθανοτήτων της Goldman Sachs αφήνει ένα περίβλημα βάσης για μια έλλειψη 1,6 εκατ. βαρελιών πετρελαίου σε ημερήσια βάση.
Το εύρος των πιθανών αποτελεσμάτων παραμένει ακραίο, δεδομένης της απειλής που αντιπροσωπεύει η άνοδος των τιμών του πετρελαίου για την παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, η GS επαναλαμβάνει την άποψη ότι οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν μακροπρόθεσμα σημαντικά υποτιμημένες…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης