Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τι θα συμβεί εάν o Putin κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου; - Η απάντηση από την Goldman Sachs

Τι θα συμβεί εάν o Putin κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου; - Η απάντηση από την Goldman Sachs

H αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναλύει όλα τα σενάρια σχετικά με την προσφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Σχετικά Άρθρα

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να είναι σε εξέλιξη από τις 24 Φεβρουαρίου και τις δυτικές κυρώσεις να έχουν προκαλέσει πλήγμα στη ρωσική οικονομία, έχει ανοίξει η συζήτηση για το ενδεχόμενο, ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, να κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου.
Το ρωσικό φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει το 40% των εισαγωγών, της ευρωζώνης ενώ η Ρωσία αποτελεί περίπου το 1/3 των εισαγωγών του μπλοκ. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την Goldman Sachs, οποιεσδήποτε περαιτέρω διαταραχές στις εισαγωγές φυσικού αερίου θα έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομία και τον πληθωρισμό της ευρωζώνης.
Σε πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα της αμερικανική επενδυτικής τράπεζας, παρουσιάζονται διάφορα σενάρια και αξιολογήθηκε πώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ευρωπαϊκή οικονομία.
Αυτά περιελάμβαναν ένα σενάριο, όπου δεν υπάρχουν περαιτέρω διακοπές τροφοδοσίας πέρα από τη μείωση της ροής που δρομολογήθηκε από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ένα άλλο στο οποίο οι εισαγωγές φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας σταματούν για το υπόλοιπο του έτους και ένα τρίτο στο οποίο όλες οι εισαγωγές ρωσικού αγωγού προς την Ευρώπη διακόπτονται καθ' όλη τη διάρκεια του 2022.
«Χαρτογραφώντας τους περιορισμούς εφοδιασμού φυσικού αερίου και τις ανοδικές πιέσεις των τιμών σε επιδράσεις GVA (ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας) στην ευρωζώνη και στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτιμούμε ότι για το 2022 συνολικά οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 0,6 π.μ. (ποσοστό μονάδες) και του Ηνωμένου Βασιλείου κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις βασικές προβλέψεις μας, εάν υποθέσουμε ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω διακοπή του εφοδιασμού με φυσικό αέριο» αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της Goldman Sachs, Sven Jari Stehn.
Ο αντίκτυπος στη Γερμανία είναι πιθανό να είναι ακόμη μεγαλύτερος (-0,9 π.μ.), πρόσθεσε ο Stehn, λόγω της υψηλής εξάρτησής της από το ρωσικό αέριο.
«Στο σενάριο όπου η Ρωσία σταματά όλες τις εξαγωγές φυσικού αερίου, η ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης θα υποχωρήσει κατά 2,2 π.μ. το 2022 σε σχέση με τις βασικές προβλέψεις μας, με σημαντικές επιπτώσεις στη Γερμανία (-3,4 π.μ.) και στην Ιταλία (-2,6 π.μ.)» εκτιμά η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.
Στο μέτωπο του πληθωρισμού και στο σενάριο όπου διακόπτονται οι ροές φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, ο πληθωρισμός θα αυξηθεί κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες.
«Εάν οι τιμές του φυσικού αερίου αυξηθούν περαιτέρω λόγω του τερματισμού των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η πρόβλεψή μας για τον πληθωρισμό θα μπορούσε να είναι έως και 1,3 π.μ. υψηλότερη, με πιθανή επίσης σημαντική μετακύλιση στις βασικές τιμές», είπε ο Stehn.
«Στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναμένουμε ένα εύρος από 22% έως 90% για το ανώτατο όριο τιμών του Οκτωβρίου σύμφωνα με τα τρία σενάρια, σηματοδοτώντας αμφίπλευρο κίνδυνο γύρω από την τρέχουσα υπόθεσή μας για 55%» επισημαίνει ο ίδιος.
Η προοπτική περαιτέρω εκρήξεων στις τιμές της ενέργειας τροφοδότησε φόβους για μια περίοδο «στασιμοπληθωρισμού», κατά την οποία η παγκόσμια οικονομία πλήττεται από υψηλό πληθωρισμό παράλληλα με αργή οικονομική ανάπτυξη και υψηλή ανεργία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης