Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Axia: Θετική στάση για τις ελληνικές τράπεζες παρά τη ρωσική εισβολή - Προσοχή στο ΑΕΠ, στα ύψη η αβεβαιότητα

Axia: Θετική στάση για τις ελληνικές τράπεζες παρά τη ρωσική εισβολή - Προσοχή στο ΑΕΠ, στα ύψη η αβεβαιότητα
H Axia διατηρεί τη σύσταση buy για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες
Σχετικά Άρθρα
Tη θετική της στάση για τις ελληνικές τράπεζες διατηρεί η Axia, σε έκθεσή της με ημερομηνία 4/3/2022, σχετικά με τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις ελληνικές και κυπριακές τράπεζες.
H Axia διατηρεί τη σύσταση buy για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, στην ανάλυση που παρουσιάζει το bankingnews.gr με τίτλο «Russia x Ukraine: what is in it for the Greek and Cypriot
banks».
Για την Alpha Bank δίνει τιμή στόχο τα 1,80 ευρώ, για την Eurobank 1,5 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα +6% και για την Πειραιώς τα 2,15 ευρώ.
axia1_1.JPG
Περιορισμένη η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στη Ρωσία - Προσοχή στον έμμεσο αντίκτυπο 

Όσον αφορά τα δάνεια και τις καταθέσεις, τα άμεσα ανοίγματα των ελληνικών τραπεζών είναι περιορισμένα (αν και υψηλότερα στην Κύπρο) και διαχειρίσιμα, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Από την άλλη πλευρά, ο έμμεσος αντίκτυπος είναι πιθανό να είναι πιο ουσιαστικός, δεομένων των επιπτώσεων στο ΑΕΠ (π.χ. υψηλότερες τιμές ενέργειας, απώλεια τουριστών, διακοπή του εφοδιασμού
αλυσίδες κ.λπ.) και πιθανές αρνητικές επιπτώσεις για τους πελάτες των τραπεζών (και πάλι υψηλότερες για κυπριακές τράπεζες).
Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί η κατάσταση καθώς τα γεγονότα συνεχίζουν να εκτυλίσσονται σε καθημερινή βάση.
«Για τις ελληνικές τράπεζες, εκτιμούμε ότι τυχόν βραχυπρόθεσμες αναταράξεις θα έχουν περιορισμένες συνέπειες στη δανειοδότηση επιχειρήσεων, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τη συντριπτική πλειοψηφία των νέων εκταμιεύσεων.
Επιπλέον, πιστεύουμε ότι το κύμα των επενδύσεων οδηγείται από την ελληνική κυβέρνηση και το RRF (Ταμείο Ανάκαμψης).
Τα κεφάλαια λειτουργούν ως μαξιλάρι για τα ΝΙΙ των τραπεζών, ενώ θέτουν ένα κατώτατο όριο όσον αφορά την αύξηση των δανείων», σημειώνουν οι αναλυτές.

Πιο εκτεθειμένες οι κυπριακές τράπεζες

Για τις κυπριακές τράπεζες, ενώ ο κίνδυνος είναι κάπως υψηλότερος λόγω του υψηλότερου βάρους της ρωσικής δραστηριότητας (π.χ. τουρισμός, ακίνητα, υπηρεσίες κ.λπ.), η Axia εκτιμά ότι η σημερινή μορφή του τραπεζικού συστήματος τις θέτει σε διαφορετική αφετηρία έναντι της κρίσης των προηγούμενων ετών.

Προσοχή στην πτώση του ΑΕΠ

Συμπερασματικά, προς το παρόν, η Axia δεν προχωρά σε αναπροσαρμογή των εκτιμήσεών της και επαναλαμβάνει τη θετική της στάση για τον τραπεζικό κλάδο.
Ωστόσο, επισημαίνει ότι υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος που απορρέει από την πτώση του ελληνικού ΑΕΠ, η οποία θα μπορούσε να αναγκάσει τις τράπεζες να αναπροσαρμόσουν τους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα των επιχειρηματικών σχεδίων.
Σε κάθε περίπτωση σημειώνεται ότι οι ελληνικές και οι κυπριακές τράπεζες διαπραγματεύονται πλέον 22% και 11% χαμηλότερα από τα υψηλά του 2022, αντανακλώντας αυτή την αυξημένη αβεβαιότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης