Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαίωση της ΔΕΗ σε BB-, σταθερό το outlook - Υψηλή μόχλευση, βαθιά αρνητικές οι ελεύθερες ταμειακές ροές

Fitch: Επιβεβαίωση της ΔΕΗ σε BB-, σταθερό το outlook - Υψηλή μόχλευση, βαθιά αρνητικές οι ελεύθερες ταμειακές ροές
Η Fitch Ratings επιβεβαίωσε  τη ΔΕΗ σε BB- 

Σε BB- επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, με το outlook να παραμένει σταθερό.
Η αξιολόγηση της ΔΕΗ αντικατοπτρίζει το ανώριμο και ασταθές ρυθμιστικό και λειτουργικό περιβάλλον στην Ελλάδα, υψηλή μόχλευση και ολοένα και πιο αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές (FCF), καθώς λαμβάνει χώρα η μετάβαση της επιχείρησης σε ένα καθαρότερο ενεργειακό μείγμα, μακριά από τον λιγνίτη.
Αντικατοπτρίζει επίσης την ολοκληρωμένη επιχειρηματική δομή της ΔΕΗ αλλά και την κυρίαρχη θέση της σε ό,τι αφορά την παραγωγή και την προσφορά στην εγχώρια αγορά.
Από την άλλη, το σταθερό οutlook σχετίζεται με την πρόβλεψη για σταθερά κεφάλαια από λειτουργικές δραστηριότητες (FFO) προς χρέος στο 5,7x την περίοδο 2021-2026, συν τη στροφή σε μια πιο ισορροπημένη θέση παραγωγής και προμήθειας, αλλά και μια προσαρμοσμένη στον τιμάριθμο δομή των τιμολογίων της επιχειρήσης.
Επίσης, η αξιολόγηση ενσωματώνει μια άνοδο κατά μία βαθμίδα από το SCP (Αυτόνομο Πιστωτικό Προφίλ) της ΔΕΗ, που αντικατοπτρίζει τους δεσμούς με το ελληνικό κράτος (BB/θετικό Outlook), παρά τη μείωση του κρατικού ποσοστού μετά την αύξηση κεφαλαίου τον Νοέμβριο του 2021.

Eιδικότερα, το αυτόνομο πιστωτικό προφίλ (SCP) δεν επηρεάζεται από τα ασθενέστερα λειτουργικά έσοδα.
Ως εκ τούτου, η Fitch συνεχίζει να αξιολογεί το SCP με b+, παρά τις αδύναμεες λειτουργικές ταμειακές ροές που αναμένονται το 2022-2023, την επιταχυνόμενη επέκταση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη διανομή των μερισμάτων από το 2024, αντίθετα με τις προσδοκίες του περασμένου έτους.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η επίδρασή τους στους δείκτες μόχλευσης αντισταθμίζεται από ταμειακά έσοδα 2,7 δισ. ευρώ που έχουν ως πηγή την αύξηση κεφαλαίου και την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ έως το 2023, αλλά και την εξομάλυνση των ταμειακών ροών από το 2024.

Βαριά αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές (FCF): Συμφωνα με τη Fitch, oι αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές θα είναι -κατά μέσο όρο- ελαφρώς κάτω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την περίοδο 2021-2026, με αιχμή, βάσει κεφαλαίων, το 2024, στα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ, από περίπου έναν μέσο όρο 350 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2021-2023.
Ωστόσο, εκτιμάται ότι αυτό το ποσό είναι λιγότερο βιώσιμο για το πιστωτικό προφίλ και δυνητικά υποβαθμίζει την πιστωτική ποιότητα της ΔΕΗ εάν επεκταθεί πέρα από το τρέχον επιχειρηματικό σχέδιο του ομίλου.

Χρηματοοικονομική πολιτική συνεπής με το SCP: Η ΔΕΗ επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να διατηρήσει ένα μέγιστο καθαρό χρέος προς EBITDA (όπως ορίζεται από την εταιρεία) στο 3,5x έως το 2026, κάτι το οποίο σε μεγάλο βαθμό συνάδει με τις εκτιμήσεις της Fitch.
Τα επαναλαμβανόμενο EBITDA (όπως αναφέρεται από τη ΔΕΗ) περιλαμβάνει αρκετά θετικά μη ταμειακά στοιχεία και σε μεγάλο βαθμό αντιστροφή προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις, γεγονός που εξηγεί τη μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο δεικτών, καθώς το FFO (λειτουργικά έσοδα) επικεντρώνεται στη δημιουργία λειτουργικών ταμειακών ροών.

Κίνδυνος υποβάθμισης: Η πώληση ποσοστού του ΔΕΔΔΗΕ μετατόπισε δάνεια 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη ΔΕΗ στο τέλος του 2021, γεγονός που οδήγησε το χρέος προς EBITDA στο 2,3x από 0,9x.
Ωστόσο, η ΔΕΗ καλείται να χρησιμοποιήσει το 50% των εσόδων για την προπληρωμή χρέους holdco το 2022, γεγονός που αυξάνει τον δείκτη πέρα από το όριο 2,5x.
Ως εκ τούτου, η στρατηγική χρηματοδότησης για την επέκτασή της από ανανεώσιμες πηγές, σε μεγάλο βαθμό από το 2023, που αρχικά σχεδιάστηκε ως χρέος χρηματοδότησης έργων σε επίπεδο opco, θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποβάθμιση κατά μία βαθμίδα του μη εξασφαλισμένου χρέους holdco.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΕΗ εξετάζει εναλλακτικές δομές χρηματοδότησης που θα διασφαλίζουν την ταχεία υλοποίηση της στρατηγικής της.

Mεταβλητότητα: Το πλάνο της ΔΕΗ σε ό,τι αφορά τον στόχο EBITDA δεν εξυπηρετήθηκε από την πλευρά της προσφοράς λόγω του δύσκολου περιβάλλοντος το 2021.
Η μέση οριακή τιμή συστήματος (SMP) διπλασιάστηκε το 2021 σε περίπου EUR 90/MWh, αυξάνοντας σημαντικά το κόστος χονδρικής, ενώ τα τιμολόγια των πελατών δεν αναπροσαρμόστηκαν.
Επίσης, η προθεσμιακή αγορά δεν είναι πλήρως ρευστοποιήσιμη στην Ελλάδα.
Σημειώνεται πως, όσον αφορά τα EBITDA από τις συμβατικές πηγές ενέργειας, η Fitch προβλέπει ότι θα υποχωρήσουν στα 200 εκατ. ευρώ ως το 2026 από 360 εκατ. το 2021, ενώ τα EBITDA από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αυξηθούν σε περίπου στα 380 εκατ. ευρώ το 2026 από 19 εκατ. το 2021. 

Η παραγωγή δεν αρκεί: Αντίθετα, η σταθεροποίηση των τιμών (δηλαδή τα έσοδα από περιουσιακά στοιχεία που συμβάλλουν στην αντιστάθμιση του φορτίου παραγωγής του συστήματος) και το ισχυρότερο αυτόνομο πιστωτικό προφίλ αύξησαν τις μέσες τιμές που επιτεύχθηκαν για τις συμβατικές τεχνολογίες, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες της Fitch.
Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αρκετό για να αντισταθμιστεί πλήρως η υποαπόδοση της προσφοράς, με αποτέλεσμα να αναμένονται ασθενέστερες ταμειακές ροές έως το 2026.

Όρια Μεταβλητότητας: Η ΔΕΗ έχει αρχίσει να αναπροσαρμόζει τα τιμολόγια χαμηλής τάσης (LV) και μέσης τάσης (MV) από τον Αύγουστο του 2021 και τον Νοέμβριο του 2021, αντίστοιχα.
Η τιμαριθμική αναπροσαρμογή χρησιμεύει ως μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου, καθώς το κόστος αγοράς ενέργειας μετακυλίεται στους πελάτες, αλλά περιορίζει επίσης την ανοδική πορεία σε ένα περιβάλλον μειούμενης τιμής.

Διαχειρίσιμες κεφαλαιουχικές δαπάνες (CAPEX): Αναμένονται δαπάνες περίπου 1,6 δισ. ευρώ ετησίως για την περίοδο 2021-2026 (έναντι 0,7 δισ. ευρώ προηγουμένως), εκ των οποίων το 95% σχετίζεται με την ανάπτυξη.
Πάνω από το 50% αφορούν την κατασκευή εγκαταστάσεων ΑΠΕ 6,1 GW έως το τέλος του 2026 (έναντι 0,2 GW στο τέλος του 2021) σε μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα και, δευτερευόντως, στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.
Οι κίνδυνοι εκτέλεσης είναι διαχειρίσιμοι.
Περίπου 20% επιπλέον capex διατίθεται για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου.

Επισφάλειες: Το απόθεμα επισφαλών απαιτήσεων εκτιμάται σε 2,3 δισ. ευρώ (στο τέλος του 2021) και 1,9 δισ. ευρώ έως το 2026, από 2,9 δισ. ευρώ το 2019.
Η θετική τάση στις εισπράξεις αναμένεται να οδηγήσει σε αντιστροφή άνω των 500 ευρώ εκατομμύρια σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις την περίοδο 2022-2026.

Παραγωγή ενέργειας: Η ΔΕΗ παρόπλισε το 2020 και το 2021 λιγνιτικές μονάδες δυναμικότητας 1,1GW, ενώ άλλα 0,25GW έπαυσαν να λειτουργούν το 2022.
Η νέα λιγνιτική μονάδα 660MW φυσικού αερίου Πτολεμαΐδα V αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από το 2025, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.
Από εκείνη την ημερομηνία, τα δύο τρίτα της συνολικής χωρητικότητας θα προέρχονται από καθαρές τεχνολογίες (ηλιακή, αιολική και υδροηλεκτρική).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης