Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HellasFin - Μελέτη: Ελλάδα, ΑΕΠ 4ου τριμήνου 2021

HellasFin - Μελέτη: Ελλάδα, ΑΕΠ 4ου τριμήνου 2021
Παρά τους εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης του 2022, η ελληνική οικονομία δεν έχει ανακτήσει ακόμη το χαμένο έδαφος από την πανδημία και καλείται επιπρόσθετα να αντιμετωπίσει τις συμπληγάδες του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης εντός του 2022, καταλήγει η HellasFin

Ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας κατά την διάρκεια του δ’ τριμήνου του 2021.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το εθνικό προϊόν των τεσσάρων προηγούμενων τριμήνων, σε τρέχουσες τιμές ανέρχεται στα 182 δις Ευρώ. Σε πραγματικές τιμές του 2015 ανήλθε στο τέλος Δεκεμβρίου στα 180,6 δις Ευρώ, από 177,3 δις στο τέλος Σεπτεμβρίου και 167,4 δις τον Δεκέμβριο του 2020.
Σε ιστορικό πλαίσιο και πάντα σε πραγματικές τιμές, το ΑΕΠ της χώρας βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο του Σεπτεμβρίου του 1999.
Σε σχέση δε με το υψηλό των 252 δις του Μαρτίου του 2008, το συνολικό εθνικό προϊόν υπολείπεται ακόμη κατά 28,3% και για να ισοφαριστεί το τελευταίο υψηλό πριν την πανδημία θα χρειαστεί ένα πρόσθετο ανάπτυξης της τάξης του 1,52%, αναφέρει μελέτη της HellasFin. 
Ας συγκεντρωθούμε όμως στην εσωτερική δυναμική του τριμήνου. Το ΑΕΠ της χώρας στην διάρκεια του δ’ τριμήνου, σε σύγκριση με αυτό του γ΄τριμήνου του 2021 μεγεθύνθηκε κατά 0,42% και σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 είναι 7,66% υψηλότερο. Οι ρυθμοί μεταβολής είναι αντίστοιχα ο 4ος και ο πρώτος ταχύτερος στην ευρωζώνη.
Η ιδιωτική κατανάλωση η οποία αποτελεί το 69,6% του συνολικού ΑΕΠ, μεγεθύνθηκε σε ετήσια βάση κατά 9,66% και σε τριμηνιαία κατά 2,02%.
Η δημόσια δαπάνη με συνεισφορά 20,8% στο ΑΕΠ, μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά 0,81%.
Οι συνολικές επενδύσεις οι οποίες απαρτίζουν το 12,9% του ΑΕΠ αυξήθηκαν κατά 24,1% στο έτος. Με λεπτομερέστερη προσέγγιση αυτής της συνιστώσας, παρατηρούμε ότι οι επενδύσεις στις κατοικίες τον παραδοσιακό στυλοβάτη του ΑΕΠ, παρουσίασε διόγκωση 5,95%. Το παραδοσιακά χωλαίνον συστατικό της ελληνικής οικονομίας, ο υποτομέας των επενδύσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό κινήθηκε με ετήσια μεταβολή 38,6%.
Επιδείνωση παρατηρήθηκε στην παραδοσιακά δομική αδυναμία του εμπορικού ελλείμματος. Σε 12μηνη βάση, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 21,9% και οι εισαγωγές κατά 16,4%, με αποτέλεσμα το καθαρό υπόλοιπο εξαγωγών εισαγωγών να αφαιρεί από το συνολικό ΑΕΠ το 5,21% της αξίας του, σε σύγκριση με το 4,36% του προηγούμενου τριμήνου.
Παρα τους εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης του 2022, η ελληνική οικονομία δεν έχει ανακτήσει ακόμη το χαμένο έδαφος από την πανδημία και καλείται επιπρόσθετα να αντιμετωπίσει τις συμπληγάδες του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης εντός του 2022, καταλήγει η HellasFin.

Ευρώπη


  • Αρνητική έκπληξη αποτέλεσε εκ νέου η εξέλιξη του πληθωρισμού του Φεβρουαρίου. Η μηνιαία μεταβολή ήταν 0,7% και η ετήσια 5,8% από 5,1%. Η ενέργεια συνεισέφερε 3,5% στην τελική διαμόρφωση. Ο δομικός πληθωρισμός με μεταβολή 2,7%, εκτινάχθηκε στα υψηλότερα από το 1991. To δίλημμα της νομισματικής σύσφιξης ή το πνίξιμο της ανάκαμψης θα βασανίζει την ΕΚΤ στο εξής.
  • Στο 30,6% εκτοξεύθηκε τον Ιανουάριο ο δείκτης τιμών παραγωγού. Η τιμή συνιστά ιστορικό ρεκόρ. Ο συσχετισμός του εν λόγω δείκτη με τον αντίστοιχο των τιμών καταναλωτού, μας παραπέμπει σε ένα επίπεδο του πληθωρισμού στο ύψος του 7,5% από το 5,8% της τελευταίας καταγραφής.

Γερμανία

  • Για 10ο συνεχόμενο μήνα υποχώρησε η ανεργία στην χώρα. Με ποσοστό 5% η απασχόληση απέχει κατά 100 χιλ. από το προπανδημικό υψηλό. Οι κενές θέσεις απασχόλησης παραπέμπουν σε περαιτέρω σύσφιξη της αγοράς εργασίας.

  • Με 5,1% δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία ότι έκλεισε ο πληθωρισμός Φεβρουαρίου από 4,9%. Η αύξηση των τιμών της ενέργειας υπό το φως των γεωπολιτικών εντάσεων συνετέλεσε τα μέγιστα. Η πίεση στο εισόδημα των γερμανικών νοικοκυριών αρχίζει να γίνεται αισθητή.

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Στο 3,8% από 4,2% υποχώρησε το ποσοστό της ανεργίας τον Φεβρουάριο. Οι νέες προσλήψεις ανήλθαν σε 678 χιλ. ανεβάζοντας έτσι το σύνολο των απασχολούμενων στα 150,4 εκτ, 2,1 εκτμ λιγότεροι από το επίπεδο των 152,5 εκτμ του Φεβρουαρίου του 2020. Το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού στο σύνολο του πληθυσμού (labor force participation rate) ανήλθε στο 62,3. Η ετήσια μεταβολή των μέσων ωριαίων αποδοχών ήταν 5,13% από 5,48% τον προηγούμενο μήνα.

Καναδάς

  • Με  ετησιοποιημένο ρυθμό 6,7% αυξήθηκε η καναδική οικονομία στην διάρκεια του δ’ τριμήνου του 2021. Το ποσοστό εξέπληξε θετικά τις προσδοκίες και οι 4 ποσοστιαίες μονάδες αυτού αποδίδονται κυρίως στην αύξηση των αποθεμάτων.

Ασία


Ν. Κορέα

  • Μετά από δύο συνεχόμενους μήνες με αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο και για πρώτη φορά από το 2008 το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας ήταν ελαφρά θετικό τον Φεβρουάριο.

  • Κατά 4,3% αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή Ιανουάριο. Κύρια ήταν η συμβολή των αυτοκινήτων και των ημιαγωγών.

Κίνα

  • Και οι δύο πρόδρομοι δείκτες μεταποίησης ΡΜΙ βρέθηκαν σε έδαφος ανάπτυξης τον Φεβρουάριο. Η εξέλιξη αποδίδεται στις αυξημένες νέες παραγγελίες. Η ρόδινη εικόνα αντισταθμίζεται από τις πληθωριστικές πιέσεις και την δυσμενή συγκυρία για τις μικρές επιχειρήσεις. Περισσότερη στοχευμένη στήριξη από την κεντρική κυβέρνηση αναμένεται προς τις μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις και του τομέα των υπηρεσιών.

Ιαπωνία

  • Αύξηση 1,6% παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις τον Ιανουάριο.

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης