Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard & Poor’s: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Κύπρου σε «BBB-» - Θετικό το outlook

Standard & Poor’s: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Κύπρου σε «BBB-» - Θετικό το outlook
Η Standard & Poor’s επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Κύπρου σε «BBB-»
Την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου επιβεβαίωσε η Standard & Poor's, στην κλίμακα ΒΒΒ-, με θετικές προοπτικές.

Οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την άποψή του οίκου ότι, μετά από βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα, η κυπριακή οικονομία θα μπορούσε να αναβαθμιστεί εντός των επόμενων 24 μηνών, εάν οι οικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας συνεχίσουν να ενισχύονται, υποστηριζόμενες από την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, την αξιοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης και την απορρόφηση των πόρων της ΕΕ.
Σημαντικό ρόλο θα παίξει η μείωση των NPEs των τραπεζών.
Θα μπορούσαμε να αναθεωρήσουμε τις προοπτικές σε σταθερές εάν οι δημοσιονομικές επιδόσεις είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις προσδοκίες, απειλώντας τον ρυθμό μείωσης του δημόσιου χρέους σε όρους ΑΕΠ ή εάν οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης επρόκειτο να επιδεινωθούν ουσιαστικά, για παράδειγμα εάν οι κυρώσεις (συμπεριλαμβανομένων των κυπριακών θυγατρικών της Sovcombank, της ένατης μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας) επηρέαζαν αρνητικά τη χώρα σημαντικά περισσότερο από τις προσδοκίες μας.
Μετά την ύφεση που προκλήθηκε από την COVID-19 το 2020, η κυπριακή οικονομία ανέκαμψε ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν το 2021, με την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ να εκτιμάται στο 5,5%.
H S&P εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί κατά μέσο όρο 3,1% ετησίως από το 2022-2025. Ωστόσο, η τουριστική δραστηριότητα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να ανακάμψει, παρά τις καλύτερες από το αναμενόμενο επιδόσεις το 2021.
Το χρέος προς το ΑΕΠ θα μειωθεί γρήγορα, σε περίπου 80% το 2025 από περίπου 115% το 2020.
Παρά τις βραχυπρόθεσμες αναταράξεις, οι σταθερές προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης θα επιτρέψουν στην οικονομία να συνεχίσει την απομόχλευση έως το 2025
Ωστόσο, η κλιμάκωση της στρατιωτικής επέμβασης κατά της Ουκρανίας και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις δυτικές χώρες κατά της Ρωσίας θα επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο το 2022, δεδομένων των στενών οικονομικών και χρηματοοικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο οίκος αναμένει ότι η οικονομική δραστηριότητα θα αναπτύσσεται κατά 3,2% κατά μέσο όρο ετησίως την περίοδο 2023-2025.
Οι ισχυρές επιδόσεις σε ό,τι αφορά την κινητοποίηση των κρατικών εσόδων οδήγησαν σε απότομη μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 1,8% του ΑΕΠ πέρυσι, παρά τις υψηλές δαπάνες στο πλαίσιο της πανδημίας.
Εκτιμάται δε ότι το δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται λόγω της οικονομικής ανάκαμψης και της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Σε κάθε περίπτωση, καθώς οι δημοσιονομικές επιδόσεις βελτιώνονται με τη σταδιακή απόσυρση των δημοσιονομικών μέτρων ελάφρυνσης και χάρη στη σταθερή οικονομική απόδοση, το δημόσιο χρέος άρχισε να μειώνεται το 2021 και αναμένεται ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί, με το χρέος της γενικής κυβέρνησης να φτάνει περίπου το 80% του ΑΕΠ το 2025.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης