Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Κατά 8 βαθμίδες, σε «CCC-» υποβάθμισε την Ρωσία ο S&P - Ορατός ο κίνδυνος της χρεοκοπίας

Κατά 8 βαθμίδες, σε «CCC-» υποβάθμισε την Ρωσία ο S&P - Ορατός ο κίνδυνος της χρεοκοπίας
Η Fitch Ratings την Τετάρτη μείωσε την αξιολόγηση της Ρωσίας κατά έξι επίπεδα σε Β, πολύ κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, μια κίνηση που ακολούθησε σύντομα η Moody's Investors Service σε B3 από Baa3
Σχετικά Άρθρα
Θέμα χρόνου ήταν να ακολουθήσει το παράδειγμα των Moody's και Fitch ο οίκος αξιολόγηης S&P και να υποβαθμίσει τη Ρωσία κατά οκτώ (!) βαθμίδες σε CCC-.
Η Ρωσία υποβαθμίστηκε από την S&P Global Ratings για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα, καθώς οι σαρωτικές κυρώσεις και η συνεχής απομόνωση της χώρας αυξάνουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας.
Ο οίκος αξιολόγησης ανέφερε ότι μείωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας κατά οκτώ επίπεδα σε CCC-, μόλις τρεις βαθμίδες πάνω από τη βαθμίδα της χρεοκοπίας και μόλις μία εβδομάδα μετά την υποβάθμιση της ρωσικής οικονομίας στα επίπεδα junk του BB+ αργά την περασμένη Παρασκευή.
Μάλιστα, ανέφερε ότι η Ρωσία παραμένει σε αρνητική παρακολούθηση, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να υποβαθμιστεί περαιτέρω.

Ορατός ο κίνδυνος της χρεοκοπίας

«Η υποβάθμιση ακολουθεί την επιβολή μέτρων που πιστεύουμε ότι πιθανότατα θα αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο χρεοκοπίας», ανέφερε ο S&P.
«Μεταξύ αυτών είναι οι έλεγχοι κεφαλαίων που εισήχθησαν από τις αρχές που στοχεύουν στη θωράκιση του ρουβλίου από τον αντίκτυπο των αυστηρών οικονομικών κυρώσεων, διατηρώντας παράλληλα τα εναπομένοντα συναλλαγματικά αποθεματικά».

Το ζήτημα της χρεοκοπίας πάνω από την παγωμένη αγορά ομολόγων της Ρωσίας

Η υποβάθμιση είναι η τελευταία σε μια σειρά προειδοποιήσεων από τους οίκους αξιολόγησης τις ημέρες μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Η Fitch Ratings την Τετάρτη μείωσε την αξιολόγηση της Ρωσίας κατά έξι επίπεδα σε Β, πολύ κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, μια κίνηση που ακολούθησε σύντομα η Moody's Investors Service σε B3 από Baa3.
Η S&P επεσήμανε την προφανή εφαρμογή ελέγχων από τη Ρωσία που απαγορεύουν τις διασυνοριακές ροές χρήματος, συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών εξυπηρέτησης χρέους προς τον ιδιωτικό τομέα.
Αυτό πιθανότατα θα σημαίνει ότι οι κάτοχοι ομολόγων που δεν είναι κάτοικοι δεν θα μπορούν να λάβουν έγκαιρα πληρωμές τόκων ή κεφαλαίου.
Η Ρωσία πιθανότατα έχει μόλις τα μισά από τα αποθέματα που είχε πριν χτυπηθεί από μυριάδες διεθνείς κυρώσεις, ανέφερε η S&P.
Αυτό αποδυναμώνει την ρευστότητα της χώρας, καθώς η ζήτηση για εξωτερικά νομίσματα αυξάνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης