Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Gavekal Capital: Το πάγωμα των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας διέρρηξε μια παγκόσμια οικονομική τάξη 50 ετών

Gavekal Capital: Το πάγωμα των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας διέρρηξε μια παγκόσμια οικονομική τάξη 50 ετών
Με το πάγωμα των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας, οι ΗΠΑ υπονομεύουν την παγκόσμια οικονομική τάξη 50 χρόνων, που ευνόησε πρωτίστως τις ίδιες.
Σχετικά Άρθρα

O Louis Vincent Gave του τμήματος έρευνας του Gavekal Capital, θεωρεί ότι με το πάγωμα των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας, οι ΗΠΑ υπονομεύουν την παγκόσμια οικονομική τάξη 50 χρόνων, που τις ευνόησε σε μεγάλο βαθμό καθώς τους επέτρεψε να έχουν δίδυμα ελλείμματα και ότι πλέον οι κεντρικές τράπεζες πολλών περιφερειακών δυνάμεων θα εγκαταλείψουν το δολάριο και το ευρώ, προς όφελος του χρυσού.
Αναλυτικά γράφει:
Είμαστε όλοι παιδιά της εμπειρίας μας. Προσωπικά πέρασα κάποιες εβδομάδες ανησυχώντας ότι η Καναδή υπουργός Οικονομικών Chrystia Freeland πάγωσε τα χρήματα που έχω στον τραπεζικό μου λογαριασμό γιατί είχα την θάρρος να στείλω μερικές εκατοντάδες δολάρια στο κίνημα των οδηγών φορτηγών του Καναδά.
Ευτυχώς για μένα, όμως φαίνεται ότι η Καναδή Υπουργός ήθελε να πιάσει ένα πολύ μεγαλύτερο ψάρι, εξ ου και λίγες μέρες μετά μάθαμε ότι η Δύση αποφάσισε να παγώσει τα διεθνή περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας.

Τόσο μεγάλο γεγονός όσο η κατάρρευση της Lehman και η αποδέσμευση του δολαρίου από το χρυσό

Το νέο κυκλοφόρησε την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου και η αρχική μου αντίδραση ήταν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι τόσο μεγάλο γεγονός όσο η κατάρρευση της Lehman Brothers, ή και της απόφασης Nixon να αποδεσμεύσει το δολάριο από το χρυσό.
Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί μια τεράστια ανατροπή στην παγκόσμια οικονομική τάξη των τελευταίων 50 χρόνων.
Αυτή η οικονομική τάξη βασίστηκε στους εξής πυλώνες:
Πρώτον, η ενέργεια και το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου εμπορίου τιμολογούνται σε δολάρια ΗΠΑ.
Δεύτερον, οι ΗΠΑ διατηρούν πάντα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, έτσι ώστε ο υπόλοιπος κόσμος να μπορεί πάντα να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα δολάρια για να χρηματοδοτεί το εμπόριο του
Τρίτον, οι χώρες με πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών τοποθετούν τα πλεόνασμά τους σε αμερικανικά δολάρια σε τίτλους του αμερικανικού δημοσίου, «για κάθε περίπτωση», χρηματοδοτώντας έτσι το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ.
Τέταρτον, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι έτοιμη να προσφέρει δολάρια ΗΠΑ στο παγκόσμιο σύστημα όταν χρειάζεται.
Αυτό το κάνει είτε παρέχοντας απευθείας δολάρια προς φίλιες δυνάμεις μέσω γραμμών swap αν υπάρχουν περιορισμοί στη ρευστότητα, ή ρίχνοντας δολάρια στην αμερικανική οικονομία όταν η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται.
Στην τελευταία αυτή περίπτωση, τα δολάρια φτάνουν τελικά στις χώρες που τα χρειάζονταν μετά από μεγάλες υποτιμήσεις των εθνικών τους νομισμάτων, όπως έγινε στο Μεξικό το 1995, στην Ασία το 1997, στη Ρωσία το 1998 και στην Ευρώπη το 2012.
Αυτή η οικονομική τάξη λειτούργησε καλά για 50 χρόνια. Λειτούργησε ιδιαίτερα καλά για τις ΗΠΑ, που στον κόσμο που σχηματίστηκε μετά την κατάρρευση του συστήματος Μπρέτον-Γουντς, ήταν σε θέση να έχει δίδυμα ελλείμματα τα οποία θα ήταν αδιανόητα στο προηγούμενο σύστημα που βασίζονταν στο χρυσό.

Οι ΗΠΑ καταστρέφουν ένα σύστημα που ευνοεί τις ίδιες

Γι αυτό προκαλεί τεράστια έκπληξη το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θέτουν τώρα αυτό το τόσο ευνοϊκό για τις ίδιες σύστημα σε κίνδυνο.
Τι κάνουν λοιπόν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σήμερα;
Πρώτον, πετούν εκτός του συστήματος δολαρίου το δεύτερο στον κόσμο μεγαλύτερο παραγωγό ενέργειας, σε μια εποχή που οι αγορές ενέργειας βρίσκονται ήδη υπό πίεση και
Δεύτερον, παγώνουν τα αποθεματικά της Ρωσίας σε δολάρια ΗΠΑ και ευρώ.
Για τον αντίκτυπο στις αγορές ενέργειας γράφονται και θα γραφτούν διάφορα;
Τι σημαίνει όμως το πάγωμα των αποθεματικών της Ρωσίας σε δολάρια και ευρώ;
Όταν η Καναδή Υπουργός Freeland πάγωσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς των Καναδών που είχαν νόμιμα δωρίσει λίγα δολάρια στους φορτηγατζήδες, έδωσε ένα απλό μήνυμα:
«Μπορεί να θεωρείτε ότι τα χρήματά σας είναι δικά σας και τα κάνετε ό,τι θέλετε.
Αν όμως εμείς, η κυβέρνηση διαφωνούμε μαζί σας, θα σας πάρουμε όλα».

Ένα τρομακτικό μήνυμα

Ήταν ένα πολύ δυνατό και τρομακτικό μήνυμα, που τώρα επαναλαμβάνεται, σε πολύ μεγαλύτερη κλίματα, ενάντια στον Vladimir Putin:
«Μπορεί να πιστεύατε ότι τα χρήματα της Ρωσίας που είχατε μαζέψει επί 20 χρόνια ήταν δικά σας, αλλά επειδή δεν μας αρέσει αυτό που κάνεις, σου τα παίρνουμε όλα».
Επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση, ακόμη και η Ελβετία μπλόκαρε τα χρήματα της Ρωσίας. 
Ποια; Η χώρα που χρηματοδότησε τους Ναζί κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αποφάσισε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να εγκαταλείψει την πατροπαράδοτη ουδετερότητά της.
Το επιχείρημα ότι η Ρωσία «κάνει πόλεμο» είναι ισχυρό.
Αλλά δεν είναι αυτό το σημαντικό.
Αντίθετα, εκείνο πού πρέπει να αναλογιστούν όλοι οι επενδυτές είναι:
Πώς θα αντιδράσει η Κίνα στο πάγωμα των ρωσικών συναλλαγματικών αποθεμάτων;
Πώς το Καζακστάν;
Η Τουρκία;
Η Ινδία και το Πακιστάν, ειδικά να υπάρξει μεταξύ τους πόλεμος;
Τι θα κάνει η Σαουδική Αραβία;
Θα αισθάνονται άνετα όλες αυτές οι χώρες να συνεχίζουν να συσσωρεύουν τα λεφτά τους στα αμερικανικά θησαυροφυλάκια όπως έκαναν μέχρι χτες;
Τα αμερικανικά ομόλογα επί του παρόντος δεν προσφέρουν ελκυστικές αποδόσεις. Στην πραγματικότητα δίνουν ένα -5%. Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο ο κόσμος εμπιστεύεται τα λεφτά του στις κεντρικές τράπεζες και τα κρατικά επενδυτικά ταμεία είναι η εγγύηση ασφάλειάς τους.

Λίαν προσεχώς θα μειωθεί η διάθεση για επενδύσεις σε αμερικανικά και ευρωπαϊκά ομόλογα

Ο κόσμος βάζει τα λεφτά του σε αμερικανικά ομόλογα επειδή υποθέτει ότι σε περίπτωση κρίσης, μπορείτε να τα πουλήσει και με τα λεφτά που θα πάρει να αγοράσει τρόφιμα, ενέργεια ή όπλα.
Τι γίνεται όμως όταν αυτή η υπόθεση αποδεικνύεται ψευδής;
Υποθέτουμε ότι λίαν προσεχώς να μειωθεί η διάθεση για επενδύσεις σε αμερικάνικα ομόλογα και κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης.
Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας και άλλες κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών πιθανότατα να ακολουθήσουν τη Ρωσία που τώρα επιχειρεί να διαφοροποιήσει τα αποθεματικά της αγοράζοντας  χρυσό.
Το πρόβλημα είναι ότι η αγορά χρυσού δεν είναι τόσο μεγάλη.
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού εκτιμά ότι έχουν εξορυχθεί μόλις 200.000 τόνοι χρυσού στην ανθρώπινη ιστορία.
Σήμερα αυτός ο χρυσός αξίζει 12 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ— ποσό μικρό σε σχέση με την αξία του παγκόσμιο εμπορίου, που πέρσι έφτασε τα 28,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
Ωστόσο, η Κίνα και οι άλλες εξαγωγικές χώρες μπορεί να μη θέλουν πια να πληρώνονται σε δολάρια και να ζητήσουν χρυσό.
Εάν το κάνουν, η αναλογία χρυσού προς το παγκόσμιο εμπόριο θα πρέπει να προσαρμοστεί, είτε μέσω της ανόδου της τιμής του χρυσού ή μέσω της συρρίκνωσης του παγκόσμιου εμπορίου.
Μένει να δούμε ποιες θα είναι οι απροσδόκητες συνέπειες αυτής της εξέλιξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης