Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποιεί η Fitch: Οι μεγάλες τράπεζες της Δυτικής Ευρώπης αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους από την έκθεσή τους στη Ρωσία

Προειδοποιεί η Fitch: Οι μεγάλες τράπεζες της Δυτικής Ευρώπης αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους από την έκθεσή τους στη Ρωσία
Από τις μεγάλες γαλλικές τράπεζες, η BNP Paribas και η Credit Agricole είναι οι πιο εκτεθειμένες στην Ουκρανία λόγω των τοπικών θυγατρικών που δραστηριοποιούνται στην λιανική τραπεζική
Σχετικά Άρθρα

Η ποιότητα του ενεργητικού των μεγάλων δυτικοευρωπαϊκών τραπεζών θα πιεστεί από τις επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αν και τα υψηλά επίπεδα λειτουργικών κερδών πριν από τις ζημίες θα πρέπει να μετριάσουν αυτόν τον αντίκτυπο, υποστηρίζει η Fitch Ratings.
Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν επίσης σημαντικά αυξημένο λειτουργικό κίνδυνο.
Πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι δραστηριότητές τους είναι σύμφωνες με τις διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ότι η ικανότητά τους να διαχειρίζονται ρωσικά ανοίγματα, συμπεριλαμβανομένων των χαρτοφυλακίων συναλλαγών τους, θα επηρεαστεί από τις κυρώσεις.
Οποιοδήποτε σοβαρό πλήγμα στην οικονομική ανάπτυξη από τον πόλεμο στην Ουκρανία θα αποδυναμώσει τις επιχειρηματικές και χρηματοοικονομικές προοπτικές των τραπεζών.
Οι τράπεζες της Δυτικής Ευρώπης είχαν συνολικές απαιτήσεις περίπου 91 δισεκατομμυρίων δολαρίων από Ρώσους αντισυμβαλλομένους στα τέλη Σεπτεμβρίου 2021, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS).
Από αυτά, τα 41 δισεκατομμύρια δολάρια αφορούσαν τοπικές θέσεις σε τοπικά νομίσματα, κυρίως ανοίγματα που κατείχαν ρωσικές θυγατρικές ξένων τραπεζών.
Η έκθεση στην Ουκρανία ήταν πολύ χαμηλότερη, κάτω από 9 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, και κυρίως από αυστριακές και γαλλικές τράπεζες.

Στο επίκεντρο BNP Paribas και Credit Agricole

Από τις μεγάλες γαλλικές τράπεζες, η BNP Paribas και η Credit Agricole είναι οι πιο εκτεθειμένες στην Ουκρανία λόγω των τοπικών θυγατρικών που δραστηριοποιούνται στην λιανική τραπεζική.
Ο αντίκτυπος στην ποιότητα του ενεργητικού αυτών των δύο γαλλικών τραπεζών θα είναι περιορισμένος δεδομένου του μέτριου μεγέθους των ανοιγμάτων και της αυτοχρηματοδοτούμενης κατάστασης των θυγατρικών.
Ωστόσο, τα ανοίγματα είναι πιθανό να δημιουργήσουν υψηλότερες ζημίες λόγω της απομείωσης δανείων το 2022, μειώνοντας τα λειτουργικά κέρδη των ομίλων.
Οι ιταλικές και γαλλικές τράπεζες είχαν τη μεγαλύτερη διασυνοριακή έκθεση στην Ρωσία, με περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και 10 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, αντίστοιχα, στα τέλη Σεπτεμβρίου 2021, σύμφωνα με στοιχεία της BIS.
Όλες οι άλλες δυτικοευρωπαϊκές τράπεζες είχαν συνολική έκθεση περίπου 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.
Τα ανοίγματα των ευρωπαϊκών τραπεζών διατηρούνται κυρίως μέσω εταιρικών και επενδυτικών τραπεζικών εργασιών και επενδυτικών χαρτοφυλακίων.
Η ποιότητα αυτών των ανοιγμάτων είναι πιθανό να επιδεινωθεί απότομα, ιδιαίτερα για τις τράπεζες που πλήττονται περισσότερο από τις κυρώσεις.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις στις προβλέψεις των δανείων σε ορισμένες από τις τράπεζες, αλλά ο αντίκτυπος θα πρέπει να μετριαστεί από την υπάρχουσα κερδοφορία των τραπεζών.
Η Societe Generale και η UniCredit είναι οι δύο ευρωπαϊκές τράπεζες με αξιολόγηση Fitch με τις μεγαλύτερες δραστηριότητες στη Ρωσία.
Ωστόσο, η έκθεση στην Ρωσία είναι μικρή σε σχέση με τους μητρικούς ομίλους, αντιπροσωπεύοντας λιγότερο από το 2% των συνολικών ανοιγμάτων σε κάθε περίπτωση.
Ακόμη και η πλήρης διαγραφή των επενδύσεων των δύο τραπεζών στις ρωσικές θυγατρικές τους σε ένα ακραίο σενάριο θα είχε σχετικά μέτριο αντίκτυπο στα κεφάλαια σε επίπεδο ομίλου.
Εκτιμούμε ότι ο δείκτης ενοποιημένων κοινών μετοχών Tier 1 της Societe Generale θα μειωθεί κατά περίπου 40 μονάδες βάσης και της UniCredit κατά περίπου 15 μονάδες βάσης.
Επί της ουσίας οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των δύο ομίλων κινούνται  πολύ πάνω από τις ρυθμιστικές απαιτήσεις
Η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών με θυγατρικές στην Ρωσία θα επηρεαστεί επίσης από την υποτίμηση του ρουβλίου.
Ωστόσο, αναμένουμε ότι οι περισσότερες τράπεζες θα αντισταθμίσουν σε μεγάλο βαθμό τον συναλλαγματικό κίνδυνο για να αποφύγουν μεγάλες διακυμάνσεις στους δείκτες κεφαλαίων τους.
Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε πολλές τράπεζες της Ρωσίας από την ΕΕ, θέτει λειτουργικές προκλήσεις για τις τράπεζες, ιδίως όταν ο αποκλεισμός από το σύστημα πληρωμών SWIFT ή άλλα εμπόδια επηρεάζουν την ικανότητα των τραπεζών να αποπληρώσουν ξένους πιστωτές ή να συναλλαγούν σε τίτλους.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης