Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Barclays Capital: Ο ESM δεν θα προχωρήσει άμεσα σε έκδοση ομολόγων - Ο χρόνος θα εξαρτηθεί από την υποβολή των όποιων αιτημάτων διάσωσης και το «πράσινο φως» από την ευρωζώνη

tags :
Barclays Capital: Ο ESM δεν θα προχωρήσει άμεσα σε έκδοση ομολόγων - Ο χρόνος θα εξαρτηθεί από την υποβολή των όποιων αιτημάτων διάσωσης και το «πράσινο φως» από την ευρωζώνη
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) δεν αναμένεται να προχωρήσει άμεσα σε έκδοση ομολόγων και το timing θα εξαρτηθεί ξεκάθαρα από το χρόνο που θα υποβληθούν τα αιτήματα διάσωσης και θα εγκριθούν από την ευρωζώνη, σύμφωνα με τους αναλυτές της Barclays Capital.
Η προσοχή πάντως αναμένεται να στραφεί βραχυπρόθεσμα στην άλλη πλευρά του ισολογισμού του ESM: Δηλαδή  πόσο γρήγορα και πότε ο μηχανισμός θα επενδύσει τα καταβεβλημένα κεφάλαια ύψους 32 δισ. ευρώ. Αυτό θα αποτελέσει καταλύτη για τις αγορές, σύμφωνα με το Laurent Fransolet, επικεφαλής στραηγικής συναλλάγματος στην Barclays Capital.
Εν τω μεταξύ, την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ αποδίδει στον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης (European Stability Mechanism-ESM) o διεθνής οίκος αξιολόγησης, Fitch Ratings. To outlook τίθεται σε σταθερό (stable).
"Τα πιστωτικά πλεονεκτήματα του ESM στηρίζουν την απόδοση της κορυφαίας αξιολόγησης, συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής συνεισφοράς των κρατών μελών στα κεφάλαιά του, αλλά και των συστημάτων "αυτορρύθμισης" και έγκαιρης προειδοποίησης", τονίζει ο οίκος.
Η Fitch εξαίρει τον υψηλό λόγο κεφαλαιοποίησης του μηχανισμού, αλλά και τις απαιτήσεις για τα κεφαλαιακά αποθέματα του ESM, οι οποίες θα ανέρχονται τουλάχιστον στο 15% του υφιστάμενου χρέους.
"Τα υψηλής ποιότητας και εύκολα ρευστοποιήσιμα στοιχεία ενεργητικού του ESM θα είναι σε θέση να καλύψουν τις οικονομικές υποχρεώσεις των κρατών στον μηχανισμό τουλάχιστον για 12 μήνες", καταλήγει η Fitch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης