Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποιεί η Morgan Stanley: Έρχεται πτώση τον Μάρτιο στα χρηματιστήρια – Οικονομίες και κέρδη εταιριών επιβραδύνονται

Προειδοποιεί η Morgan Stanley: Έρχεται πτώση τον Μάρτιο στα χρηματιστήρια – Οικονομίες και κέρδη εταιριών επιβραδύνονται
Τα μαύρα σύννεφα αρχίζουν να σκιάζουν τις αγορές, οπότε οι επενδυτές να είναι έτοιμοι από ένα δύσκολο Μάρτιο
Σχετικά Άρθρα

Ο Μάρτιος θα είναι ένα δύσκολος μήνας για τα χρηματιστήρια, τα σημάδια είναι ανησυχητικά, έρχεται επιβράδυνση στις οικονομίες και επιβράδυνση στα κέρδη των εταιριών.
Τα χρηματιστήρια θα καταγράψουν πτώση προειδοποιεί η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley.

Η επένδυση κεφαλαίων μπορεί να είναι μια συναρπαστική και ταπεινωτική εμπειρία.
Όποιος έχει επιλέξει αυτό ως καριέρα, έχει βιώσει και τα δύο, μερικές φορές την ίδια εβδομάδα, όπως αυτή που πέρασε.
Ενώ το επενδυτικό τοπίο είναι πάντα γεμάτο με αβεβαιότητες, το σημερινό σκηνικό φαίνεται διάσπαρτο από αντικανονικότητες.
Όταν αντιμετωπίζετε ένα τέτοιο περιβάλλον, είναι συχνά χρήσιμο να αναφέρονται οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές των μετοχών και ομολόγων και στη συνέχεια, να αναλύεται εάν έχουν τιμολογηθεί ή όχι στις τιμές των μετοχών.

Για αυτήν την άσκηση μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει την μέθοδο Johari, ένα εργαλείο που αναπτύχθηκε αρχικά από ψυχολόγους για να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν καλύτερα πώς τους αντιλαμβάνονται οι άλλοι σε σχέση με το πώς αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους.
Αυτό το εργαλείο χρησιμοποιήθηκε αργότερα από στρατιωτικούς και έγινε διάσημο μετά την περίφημη ομιλία του πρώην υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ για τους γνωστούς και άγνωστους παράγοντες.

Η προσαρμογή του γνωστού - άγνωστου πλαισίου μπορεί να είναι χρήσιμη για την επένδυση στο τρέχον περιβάλλον.
Τον Σεπτέμβριο 2021, κυριάρχησε το αφήγημα «φωτιά και πάγος» για να αντιμετωπίσουμε ορισμένους κινδύνους που πιστεύαμε ότι ήταν είτε γνωστοί - άγνωστοι είτε άγνωστοι - γνωστοί εκείνη την εποχή αναφέρει η Morgan Stanley.
H φωτιά είχε σκοπό να τονίσει ότι ο πληθωρισμός ήταν απίθανο να είναι παροδικός και ότι η Fed θα έπρεπε να παρέμβει αλλά οι αγορές δεν το είχαν τιμολογήσει.
Η σύνοδος κορυφής του Jackson Hole τον Αύγουστο 2021, η οποία στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε στο FOMC του Σεπτεμβρίου 2021.
Από τη δική μας οπτική γωνία, αυτό ήταν ένα γνωστό - άγνωστο (κάτι που νομίζαμε ότι γνωρίζαμε αλλά όχι όλη η αγορά) – σε αντίθεση με ένα άγνωστο - γνωστό, όταν η αγορά γνωρίζει κάτι και δεν το βλέπουμε εμείς ως Morgan Stanley.
Ένα παράδειγμα αυτού του περασμένου φθινοπώρου ήταν η κυρίαρχη άποψη ότι η ισχυρή ρευστότητα θα αντιστάθμιζε την FED
Αυτό αποδείχθηκε αλήθεια, τουλάχιστον για τον S&P 500, και επομένως κάναμε λάθος παραδέχεται η Morgan Stanley.

Σε αυτό το στάδιο, θα υποστηρίζαμε ότι η «φωτιά» (υψηλότερος πληθωρισμός = σύσφιξη της Fed) είναι πλέον γνωστή, ακόμη κι αν δεν έχει πλήρως τιμολογηθεί, από την αγορά.
Αν και πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτιμηθεί πληρέστερα στην αγορά ομολόγων, όταν η Fed αποφασίσει να συσφίξει πραγματικά την πολιτική της ειδικά στα επιτόκια… θα επιβαρύνει περαιτέρω τα P/E τα πολλαπλάσια των μετοχών.
Σε όρους S&P 500, αυτό εξακολουθεί να είναι 7% χαμηλότερο για τα μελλοντικά P/E (18x έναντι του τρέχοντος 19,3x).
Ωστόσο, είναι δίκαιο να πούμε ότι έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο από τα P/E δηλαδή αποτιμήσεις 21-22 φορές τα κέρδη στα μέσα Νοεμβρίου 2021, όταν δημοσιεύσαμε τις προοπτικές για το 2022.

Στα τέλη Ιανουαρίου 2022, στρέψαμε την προσοχή μας στο επόμενο γνωστό - άγνωστο δηλαδή την πεποίθησή μας ότι η αύξηση των κερδών θα επιβραδυνθεί περισσότερο από το αναμενόμενο δηλαδή στον «πάγο» της αφήγησης μας.
Με βάση τις συνομιλίες μας με πολλούς επενδυτές, αυτή η μεγαλύτερη επιβράδυνση της αύξησης των κερδών είναι ακόμη πιο σημαντική.
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι έχουμε δίκιο.
Αντίθετα, πρέπει να αναρωτηθούμε αν πρόκειται για άλλο ένα γνωστό - άγνωστο (δηλαδή εάν έχουμε δίκιο) ή άγνωστο - γνωστό (η άποψη της αγοράς είναι σωστή σε σχέση με την Morgan Stanley).

Προφανώς, πιστεύουμε ότι η άποψή μας είναι σωστή, διαφορετικά δεν θα την δημοσιοποιούσαμε.
Ωστόσο, πάντα αναζητούμε στοιχεία που είτε επιβεβαιώνουν είτε το διαψεύδουν τις εκτιμήσεις μας.
Στην πραγματικότητα, υποστηρίξαμε το αφήγημα του πάγου τον Οκτώβριο του 2021, όταν από ελάχιστα στοιχεία προβλέψαμε ότι η δυναμική των κερδών επιβραδυνθεί.
Υπάρχουν πλέον ενδείξεις ότι οι προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή στην Wall Street και διεθνώς κινδυνεύουν όλο και περισσότερο.
Η αναλογία αρνητικής προς θετική καθοδήγηση κατά τη διάρκεια των κερδών του 4ου τριμήνου 2021 εκτινάχθηκε σε 3,6 φορές.

Σε καμία στιγμή κατά τη διάρκεια του σοκ που προκάλεσε ο Covid δεν είδαμε μια αναλογία τόσο υψηλή.
Το εύρος της αναθεώρησης των κερδών μειώνεται επίσης γρήγορα και πλησιάζει σε αρνητικό έδαφος, γεγονός που καθοδηγεί τις προβλέψεις EPS για τους επόμενους 12 μήνες.
Συμπερασματικά υπάρχουν αποδείξεις ότι έχουμε δίκιο και ότι η εκτίμηση της αγοράς είναι λάθος, αλλά υπάρχουν ακόμη αβεβαιότητες.

Τέλος, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ταιριάζει στο άγνωστο - άγνωστο πλαίσιο, όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα γεωπολιτικά γεγονότα.
Ενώ υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που γνωρίζουν αρκετά για τέτοια θέματα, η γεωπολιτική είναι πολύ δύσκολο να αναλυθεί και επομένως πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί.
Αντίθετα, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απλώς προσθέτει έναν ακόμη κίνδυνο στο μείγμα και είναι απίθανο να εξαφανιστεί άμεσα.
Σε έναν κόσμο όπου οι αποτιμήσεις των μετοχών παραμένουν υψηλές και ο κίνδυνος για τα κέρδη αυξάνεται, αφού μειώνονται οι προοπτικές κερδοφορίας, η άνοδος των μετοχών που σημειώθηκε εσχάτως στην Wall και διεθνώς πιθανότατα θα ξεμείνει από δυναμική τον Μάρτιο του 2022.
Τα μαύρα σύννεφα αρχίζουν να σκιάζουν τις αγορές, οπότε οι επενδυτές να είναι έτοιμοι από ένα δύσκολο Μάρτιο.
μ1.jpg

μ2.jpg
μ3.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης