Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Χτύπημα από Fitch Ratings στην Ουκρανία: Υποβαθμίζει το αξιόχρεο σε CCC λόγω της ρωσικής εισβολής

Χτύπημα από Fitch Ratings στην Ουκρανία: Υποβαθμίζει το αξιόχρεο σε CCC λόγω της ρωσικής εισβολής
Yποβάθμιση Ουκρανίας…

Στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ουκρανίας στη βαθμίδα «CCC» από «Β» (σταθερό το Outlook) προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, την ώρα που η πολύπαθη χώρα δέχεται τη ρωσική εισβολή, με την πρωτεύουσά της, το Κίεβο, να τελεί υπό πολιορκία. 
Ειδικότερα, σύμφωνα με τους αναλυτές του αμερικανικού οίκου, η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει τους ακόλουθους βασικούς παράγοντες αξιολόγησης και τα σχετικά βάρη τους:
Η στρατιωτική εισβολή από τη Ρωσία είχε ως αποτέλεσμα αυξημένους κινδύνους για τα εξωτερικά και δημόσια οικονομικά της Ουκρανίας, τη μακροοικονομική σταθερότητα και την πολιτική σταθερότητα.
Η Ρωσία έχει εξαπολύσει πυραυλικές και χερσαίες επιχειρήσεις σε πολλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου.
Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με την έκταση των τελικών στόχων της Ρωσίας, τη διάρκεια, το εύρος και την ένταση της σύγκρουσης, καθώς και τα επακόλουθά της.
Ως εκ τούτου, η εισβολή αποτελεί ένα σοβαρό αρνητικό σοκ, σε ένα ευρύ φάσμα βασικών πιστωτικών δεικτών.
Η Ουκρανία έχει αρκετά χαμηλή εξωτερική ρευστότητα σε σχέση με την εξυπηρέτηση του δημόσιου εξωτερικού χρέους, ύψους 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ το 2022, και οι αναμενόμενες εκροές κεφαλαίων θα αποδυναμώσουν περαιτέρω τη θέση της ως προς την εξωτερική χρηματοδότηση.
Το σοκ σε ό,τι αφορά εγχώρια εμπιστοσύνη αναμένεται να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα και το νόμισμα, τροφοδοτώντας τις πληθωριστικές πιέσεις και τη μακροοικονομική αστάθεια.
Τα δημόσια οικονομικά θα επηρεαστούν επιπρόσθετα από μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες και η ικανότητα μετακύλισης του εσωτερικού χρέους θα περιοριστεί σοβαρά.
Οι εξελίξεις αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εκροών τραπεζικών καταθέσεων και αύξηση του δείκτη δολαριοποίησης.
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για εκτεταμένη περίοδο πολιτικής αστάθειας, με την αλλαγή καθεστώτος πιθανό στόχο του Προέδρου Putin, κάτι που δημιουργεί αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα και ενδεχομένως υπονομεύει επίσης την προθυμία της Ουκρανίας να αποπληρώσει το χρέος της. 
Μέχρι τώρα, η Ουκρανία είχε ένα αξιόπιστο πλαίσιο μακροοικονομικής πολιτικής (υποστηριζόμενο από την ευελιξία των συναλλαγματικών ισοτιμιών, τη δέσμευση για στόχευση του πληθωρισμού και τη συνετή δημοσιονομική πολιτική), ιστορικό πολυμερούς στήριξης, ευνοϊκούς δείκτες ανθρώπινης ανάπτυξης, καθαρή θέση εξωτερικού πιστωτή 9% του ΑΕΠ και χαμηλό δημόσιο χρέος.
Ωστόσο, ο γεωπολιτικός κίνδυνος, οι ασθενείς δείκτες διακυβέρνησης και η χαμηλή εξωτερική ρευστότητα υπονομεύουν την ουκρανική οικονομία. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης