Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Euroxx: Οι 3 καταλύτες της υπεραπόδοσης του ΧΑ και τα 8 top picks – Έρχεται η ηλιοφάνεια μετά τη… βροχή

Euroxx: Οι 3 καταλύτες της υπεραπόδοσης του ΧΑ και τα 8 top picks – Έρχεται η ηλιοφάνεια μετά τη… βροχή
Το ΧΑ αναμένεται να υπεραποδώσει σε σχέση με τις ομότιμες αγορές το 2022
Οι ελληνικές μετοχές ξεκίνησαν σχετικά καλά το 2022, σημειώνοντας κέρδη 6% και ξεπερνώντας καλά τις παγκόσμιες αγορές.
Σε αυτό το πρίσμα, παρά τους αυξημένους βραχυπρόθεσμους γεωπολιτικούς κινδύνους, υπάρχουν ισχυροί θεμελιώδεις λόγοι για τους οποίους αυτή η υπεραπόδοση θα μπορούσε να συνεχιστεί περαιτέρω.
Κατά την άποψή της, οι βασικοί μοχλοί που θα καθορίσουν την απόδοση της οικονομίας και της κεφαλαιαγοράς της Ελλάδας για το υπόλοιπο του 2022 είναι ο αναπτυξιακός ρυθμός, η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα και η εκκαθάριση των τραπεζικών ισολογισμών.

Η μακροοικονομική υποστήριξη στις ελληνικές μετοχές

Λόγω της προοδευτικής επιστροφής στην κανονικότητα, μετά την πανδημία, της διάθεσης των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, της ανάκαμψης της εγχώριας ζήτησης, από τη συνεχιζόμενη θεσμική υποστήριξη και των συγκρατημένων πολιτικών κινδύνων (δεν αναμένουμε πρόωρες γενικές εκλογές αυτό έτος), η ελληνική οικονομία θα έχει σημαντικά θετικές επιδόσεις.
Σύμφωνα με τη Euorxx, το θετικό βασικό της μακροοικονομικό σενάριο ενισχύει την ανάπτυξη των εταιρικών κερδών, υποστηρίζοντας έτσι τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών και παρέχοντας υποστήριξη σε περίπτωση καθοδικών κινδύνων.
Image
Η πορεία προς την επενδυτική βαθμίδα

Η ελληνική οικονομία οδεύει στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, την οποία η κυβέρνηση αναμένει στις αρχές του 2023, αλλά με άλλους συμμετέχοντες στην αγορά να θεωρούν ότι θα μπορούσε κάτι τέτοιο να είναι εφικτό μέχρι το τέλος αυτού του έτους.
Μαζί με την έξοδο από το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας, η Euroxx αναμένει η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας να οδηγήσει σε re-rating των ελληνικών μετοχών και την επανένταξή τους σε δείκτες ανεπτυγμένων αγορών.
Που αναμφίβολα θα είναι θετικός καταλύτης απόδοσης.
Image
Νέα εποχή για τις ελληνικές τράπεζες

Η Euroxx βλέπει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανοίξει μια νέα εποχή, μετά και την σημαντική μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), κατά την οποία αναιρούνται οι περιορισμοί από τους κινδύνους που κληρονόμησε η δεκαετής κρίση.
Επίσης, έχουν τη σημαντική υποστήριξη της άφθονης ρευστότητας και των κεφαλαίων NGEU.
Έτσι, οι ελληνικές τράπεζες φαίνονται πλέον έτοιμες να οδηγήσουν την οικονομική ανάκαμψη μέσω της πιστωτικής επέκτασης, η οποία μαζί με την επιταχυνόμενη βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, θα τους επιτρέψει να βελτιωθούν μακροπρόθεσμα.
Image

Δευτερεύοντες καταλύτες

Κοιτάζοντας το μέλλον, κατά την άποψη της Euroxx, οι διευκολυντικές παγκόσμιες πολιτικές, η ισχυρή προοπτική αύξησης του εγχώριου ΑΕΠ και των εταιρικών κερδών και οι μη απαιτητικές αποτιμήσεις θα βοηθήσουν τις ελληνικές μετοχές να ξεπεράσουν τις παγκόσμιες αντίστοιχες τους επόμενους μήνες.

Στις 1.000 μονάδες ο γενικός δείκτης

Συνολικά, πιστεύει ότι τα εταιρικά θεμελιώδη μεγέθη παραμένουν αρκετά ισχυρά για να αντισταθμίσουν τον αρνητικό αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων και των γεωπολιτικών κινδύνων και αναμένει περαιτέρω κέρδη μετοχών με τον δείκτη να ξεπερνά κατά πολύ το όριο των 1.000 μονάδων μέχρι το τέλος του έτους.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Euroxx πιστεύει επίσης ότι το τρέχον περιβάλλον ανάπτυξης άνω της τάσης, ο υψηλότερος πληθωρισμός και η μέτρια αύξηση των αποδόσεων θα πρέπει να ευνοούν την αξία έναντι της ανάπτυξης και συνιστά στους επενδυτές να επικεντρωθούν σε μετοχές υψηλότερης ποιότητας εντός της αξίας.
Συνολικά, στο βασικό της σενάριο, δηλαδή αποκλείοντας ένα πιθανό νέο κύμα της πανδημίας, αυξημένο (πάνω από τη συναίνεση) πληθωρισμό και τιμές ενέργειας και ακραίες γεωπολιτικές εντάσεις, πιστεύει ότι οι ελληνικές μετοχές προσφέρουν μια ελκυστική μεσοπρόθεσμη προοπτική απόδοσης.
Σε τομεακή βάση, βλέπει ιδιαίτερα ανοδικά για επιλεγμένες μετοχές υψηλότερης ποιότητας, όπως ενέργεια, χρηματοοικονομικά και υλικά, μαζί με τις μετοχές του τομέα των υπηρεσιών που θα επωφεληθούν περισσότερο από το οικονομικό άνοιγμα.

Τα top picks

Οι κορυφαίες επιλογές της Euroxx φέτος περιλαμβάνουν τις εταιρείες που, κατά την άποψή της, συνεχίζουν να προσφέρουν την καλύτερη έκθεση στον πολλά υποσχόμενο ενεργειακό τομέα (Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή), καλύπτοντας σημαντικά θέματα όπως η Ενεργειακή Μετάβαση και η ανάπτυξη ΑΠΕ.
Εξακολουθεί να συμπεριλαμβάνει στις κορυφαίες επιλογές της μια μεγάλη, ρευστή μετοχή με καλά θεμελιώδη μεγέθη, ισχυρές ταμειακές ροές και βιώσιμα μερίσματα (ΟΠΑΠ), ενώ φέτος επιλέγει επίσης μια ποιοτική μετοχή, με σημαντικές ανοδικές δυνατότητες (Lamda Development).
Όσον αφορά τις τράπεζες, παραμένει θετική στον κλάδο στο σύνολό του και πιστεύει ότι μπορεί να αναμένεται περαιτέρω επαναξιολόγηση, ακόμη και σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων αποδόσεων ελληνικών ομολόγων και μελλοντικών αυξήσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Ως εκ τούτου, συμπεριλαμβάνει όλες τις ελληνικές τράπεζες στη λίστα με τις κορυφαίες επιλογές της για διαφορετικούς λόγους.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης