Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Παραλογισμός - Βλέπουν λιγότερες αυξήσεις επιτοκίων από FED, ΕΚΤ, ύφεση, έκρηξη σε ενέργεια, πληθωρισμό... λόγω Ουκρανίας

Παραλογισμός - Βλέπουν λιγότερες αυξήσεις επιτοκίων από FED, ΕΚΤ, ύφεση, έκρηξη σε ενέργεια, πληθωρισμό... λόγω Ουκρανίας
Οι επενδυτικές τράπεζες αλλάζουν στρατηγική και εκεί που έβλεπαν μπαράζ αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και ειδικά την FED… τώρα βλέπουν λιγότερες αυξήσεις, βλέπουν ύφεση στις οικονομίες και… στο βάθος του ορίζοντα μειώσεις επιτοκίων

Τελικά η Ουκρανία μπορεί να θεωρηθεί η τέλεια δικαιολογία.
Όχι δεν αναφερόμαστε στις γεωστρατηγικές ισορροπίες, στην Ρωσία και το ΝΑΤΟ… αλλά στις αγορές.
Λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία, της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας περιοχών στο Donbass της Ανατολικής Ουκρανίας από την Ρωσία και το προσωρινό πάγωμα του Nord Stream 2 από την Γερμανία στο πλαίσιο των κυρώσεων… καταγράφονται νέα δεδομένα…

1)Οι επενδυτικές τράπεζες αλλάζουν στρατηγική και εκεί που έβλεπαν μπαράζ αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και ειδικά την FED… τώρα βλέπουν λιγότερες αυξήσεις, βλέπουν ύφεση στις οικονομίες και… στο βάθος του ορίζοντα μειώσεις επιτοκίων – ξανά ποσοτική χαλάρωση δηλαδή – λόγω της παγκόσμιας επιβράδυνσης.

2)Όμως – και αυτό είναι παραλογισμός – ταυτόχρονα προβλέπουν ότι το Brent θα κινηθεί πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι, το φυσικό αέριο θα φθάσει στα 2.000 δολάρια ενώ άλμα αναμένεται στο νικέλιο και αλουμίνιο.

3)H αύξηση του ενεργειακού κόστους θα ωθήσει ακόμη υψηλότερα τον πληθωρισμό – άλλη εκδοχή του παραλογισμού - .
Θα βρεθεί το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα από την μια να αυξάνονται πληθωρισμός και κόστος ενέργειας και από την άλλη οι κεντρικές τράπεζες να θέλουν να μειώσουν τα επιτόκια για να αποτρέψουν την επιβράδυνση ή και ύφεση στις οικονομίες.

Λιγότερες αυξήσεις επιτοκίων…. ύφεση και μετά μειώσεις επιτοκίων

Λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία οι επενδυτικές τράπεζες αλλάζουν στρατηγική και βλέπουν λιγότερες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.
Να τονιστεί ότι πρόσφατα οι επενδυτικές τράπεζες εκτιμούσαν ότι οι αυξήσεις επιτοκίων το 2022 θα είναι 6 ή 7 και - πιο πρόσφατα - έως και 9 διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων όπως προέβλεψε η JPMorgan.
Ωστόσο πάλι η JPMorgan προειδοποίησε ότι η προθεσμιακή καμπύλη OIS είναι πλέον η πιο ανεστραμμένη που υπήρξε ποτέ , επιβεβαιώνοντας ότι η μελλοντική αγορά επιτοκίων εστιάζει ήδη στις μειώσεις επιτοκίων που θα επέλθουν μετά τον τρέχοντα σύντομο κύκλο νομισματικής σύσφιξης.

Στην πραγματικότητα, μόλις την περασμένη εβδομάδα είπαμε ότι σε διάστημα 6 μηνών η στάση της Wall Street θα αλλάξει δραματικά και κάποια στιγμή στα τέλη του καλοκαιριού, οι επενδυτικές τράπεζες θα προβλέπουν, επιβράδυνση στις οικονομίες, ύφεση και… μειώσεις επιτοκίων.

Τώρα, με την κατάσταση στην Ουκρανία να παραμένει θολή και με το πετρέλαιο να εκτινάσσεται σχεδόν στα 100 δολάρια το βαρέλι και να απειλεί να εκτιναχθεί σε επίπεδα που θα συνέτριβαν αμέσως την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη (παρόμοιο με αυτό που συνέβη το καλοκαίρι του 2008 όταν έφθασε στα 150 δολάρια σε συνδυασμό με τη χρεοκοπία της Lehman πυροδότησε αμέσως την παγκόσμια οικονομική κρίση), πολλοί υποστηρίζουν ότι η FED θα είναι πολύ προσεκτική και έτοιμη να επιστρέψει ξανά στην ποσοτική χαλάρωση.

Η SMBC Nikko Securities, εκτιμάει ότι η αγορά επιτοκίων των ΗΠΑ θα τιμολογήσει σταδιακά την πιθανότητα ότι το ανώτερο επιτόκιο για τη Fed θα είναι το 2% ή χαμηλότερα θα είναι αρκετό για να διατηρήσει τον πληθωρισμό, υπό έλεγχο, καθώς «μια βαθύτερη διόρθωση των μετοχών θα οδηγήσει σε υψηλότερο ποσοστό αποταμίευσης για τα νοικοκυριά των ΗΠΑ, θα μειώσει την κατανάλωση και θα μειώσει τον πληθωρισμό».
Ως εκ τούτου, η Fed δεν θα χρειάζεται να εστιάσει στην στήριξη των τιμών των μετοχών, αν και η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει τα επιτόκια τον Μάρτιο ή να ξανασκεφτεί το πλάνο αυξήσεων μετά τον Μάρτιο (εκτός, φυσικά, εάν προκύψει κάποιο απροσδόκητο κραχ της αγοράς).

Για ορισμένους εάν η FED θέλει να μειώσει τον πληθωρισμό θα πρέπει να στείλει το πετρέλαιο στα 200 δολάρια το βαρέλι.
Κατά την SMBC Nikko Securities τα γεγονότα στην Ουκρανία θα επηρεάσουν τη στρατηγική της Fed.

Αλλάζουν οι εκτιμήσεις

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία αλλάζουν τις εκτιμήσεις για το ύψος των αυξήσεων των επιτοκίων και πλέον οι πιθανότητες είναι 19% για αύξηση 0,50% τον Μάρτιο, σε σύγκριση με μια πιθανότητα 56% πριν από μια εβδομάδα.
Οι πιθανότητες μειώνονται σταθερά λόγω των γεωπολιτικών κινδύνων και των πρόσφατων δηλώσεων στελεχών της Fed που υποβαθμίζουν αυτή την πιθανότητα.

Ωστόσο, το OIS δείχνει ότι η Fed θα αυξήσει το επιτόκιο παρέμβασης της κατά σχεδόν 1,50% ή 6 αυξήσεις επιτοκίων, μέχρι το τέλος του 2022, ενώ μόλις πρόσφατα οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αυξήσεις έως το 1,75% ή και 2%.

Εάν η σύγκρουση στην Ουκρανία και η οικονομική επιβράδυνση των ΗΠΑ κλιμακωθούν περαιτέρω, προφανώς πρέπει να ξεχάσουν οι επενδυτές τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την FED και την ΕΚΤ.
n4.jpg
n5.jpg

n6.jpg

Έρχεται αύξηση τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου

Η αξιοπιστία του ενεργειακού εφοδιασμού στη Γερμανία είναι εξασφαλισμένη, αλλά δεν αποκλείεται η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.
Αυτό δήλωσε ο αντικαγκελάριος, υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.
«Θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά ότι οι πόλεμοι ανεβάζουν τις τιμές».
Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο εκτινάχθηκε κατά 13% 4.509 δολάρια αφότου τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να εισέρχονται στο Ντόνετσκ και στο Λουχάνσκ.
Οι τιμές του Brent πλησίασαν τα 100 δολάρια το βαρέλι και οι τιμές της γερμανικής ενέργειας και του άνθρακα ανέβηκαν.
Για ορισμένους η Γερμανία σκοτώνει τον νέο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Ρωσία.
Ο αγωγός φυσικού αερίου Ρωσίας-Γερμανίας ολοκληρώθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2021 και ήταν έτοιμος να τροφοδοτήσει την Ευρώπη εδώ και μήνες.
Ακόμη και πριν από τη γεωπολιτική αναταραχή αυτής της εβδομάδας στην Ουκρανία, η ομοσπονδιακή υπηρεσία δικτύου της Γερμανίας, Bundesnetzagentur, διέκοψε τη διαδικασία πιστοποίησης του αγωγού στα μέσα Νοεμβρίου.
Μέχρι τον Δεκέμβριο, ο πρόεδρος της Bundesnetzagentur Jochen Homann ανέφερε δεν θα ληφθεί απόφαση το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Οι τελευταίες εξελίξεις για τη διακοπή της διαδικασίας πιστοποίησης υποδηλώνουν ότι ο αγωγός Nord Stream 2 δεν θα τροφοδοτεί την Ευρώπη που έχει πληγεί από την ενεργειακή κρίση με φυσικό αέριο σύντομα.

Εκτινάσσονται νικέλιο και αλουμίνιο

Οι τιμές του νικελίου εκτινάσσονται σε υψηλά δεκαετίας εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης μπαταριών και της κρίσης στην Ουκρανία
Ο συνδυασμός αλουμινίου νικελίου-κοβαλτίου είναι ο χημικός συνδυασμός πίσω από τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Το νικέλιο είναι ένα από τα κρίσιμα μέταλλα για τις μπαταρίες ιόντων λιθίου.
Η ταχέως αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχει περιορίσει τις προμήθειες για το μέταλλο και ώθησε τις τιμές στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από το 2011.
Οι τιμές του νικελίου τη Δευτέρα 21/22022 εκτινάχθηκαν στα 24.610 δολάρια ανά τόνο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2011.
Οι τιμές υποχώρησαν σε περίπου 24.530 δολάρια.
Μέχρι στιγμής, οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 18% το 2022.

Όσον αφορά την εποχικότητα, την τελευταία φορά που οι τιμές του νικελίου ήταν σε αυτά τα επίπεδα για αυτήν την εποχή, ήταν στην άνθηση των εμπορευμάτων της δεκαετίας του 2000.

Η Ρωσία είναι σημαντικός παραγωγός μετάλλων, καθώς και αλουμινίου.
Οι επενδυτές έχουν ανησυχήσει ότι οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας ή οι κυρώσεις θα μπορούσαν να πλήξουν τις εξαγωγές σε περίπτωση στρατιωτικής δράσης στην Ουκρανία.
Οι τιμές του αλουμινίου βρίσκονται κοντά στα ιστορικά υψηλά.

Ένα άλλο μέταλλο που ξεχωρίζει είναι το λίθιο, και οι αυξανόμενες τιμές έχουν μικρότερη σχέση με τη Ρωσία αλλά περισσότερο με την αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Οι τιμές σε USD αυξήθηκαν περισσότερο από 50% από τα τέλη Δεκεμβρίου.
Υπενθυμίζουμε ότι ο δείκτης Bloomberg Industrial Metals Subindex συνεχίζει να εκτινάσσεται σε νέα υψηλά.
n1.png
n2.png

n3.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης