Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τι να προτιμήσουν οι επενδυτές όσο παραμένει η κρίση στην Ουκρανία – Οι συστάσεις από Credit Suisse, UBS, Citi

Τι να προτιμήσουν οι επενδυτές όσο παραμένει η κρίση στην Ουκρανία – Οι συστάσεις από Credit Suisse, UBS, Citi

Οποιαδήποτε επιβεβαιωμένη αποκλιμάκωση θα δώσει ώθηση στα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου μετά από μια περίοδο αβεβαιότητας και αστάθειας

Οι αγορές διεθνώς βρίσκονται στους ρυθμούς της κρίσης στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας, με την αστάθεια και τη νευρικότητα να είναι οι πρωταγωνίστριες μια ασταθούς εβδομάδας.

Περιουσιακά στοιχεία σε όλο το φάσμα έχουν επηρεαστεί από τις γεωπολιτικές εντάσεις, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, το σιτάρι, το ρωσικό ρούβλι και ασφαλή καταφύγια όπως ο χρυσός, τα κρατικά ομόλογα, το γιεν Ιαπωνίας και το ελβετικό φράγκο.
Ο Philipp Lisibach, επικεφαλής αναλυτής της Credit Suisse, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οποιαδήποτε επιβεβαιωμένη αποκλιμάκωση θα δώσει ώθηση στα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου μετά από μια περίοδο αβεβαιότητας και αστάθειας.
«Εάν έχουμε, ας πούμε, μια λύση όσον αφορά τα γεωπολιτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή, θα φανταζόμουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα πάρει μια ανάσα, τα επικίνδυνα στοιχεία της αγοράς σίγουρα θα ανακάμψουν, η κυκλικότητα και η αξία του εμπορίου πιθανώς να βελτιωθούν και οι ευρωπαϊκές μετοχές, ιδιαίτερα, θα συνεχίσουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις, επομένως σίγουρα θα εξετάσουμε αυτήν την οπτική γωνία ειδικά», δήλωσε ο Lisibach.

Πώς να κάνουν οι επενδυτές γεωπολιτικό hedging

Δεδομένης της μεγάλης σειράς πιθανών αποτελεσμάτων της τρέχουσας αντιπαράθεσης, οι επενδυτές ήταν απρόθυμοι να παρουσιάσουν ένα βασικό σενάριο, επιλέγοντας αντ 'αυτού την προσεκτική αντιστάθμιση χαρτοφυλακίου για τον μετριασμό των πιθανών καθοδικών κινδύνων μιας ρωσικής εισβολής.
«Σπάνια θα αναζητούσαμε θέση για σημαντικό γεωπολιτικό κίνδυνο, καθώς είναι τόσο αβέβαιος.
Έτσι, έχουμε ορισμένες γενικές γεωπολιτικές αντισταθμίσεις στο χαρτοφυλάκιο, κυρίως χρυσό και, ανάλογα με την πηγή του κινδύνου, κάποια έκθεση στο πετρέλαιο, καθώς και, φυσικά, ορισμένα κρατικά ομόλογα, αν και με μειωμένη διάρκεια», δήλωσε ο Anthony Rayner της Premier Miton Investors.
Ο Bhanu Baweja, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της UBS, υποστήριξε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι εκτός της ενέργειας και των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, οι αγορές στην πραγματικότητα δεν έχουν μεγάλο ρίσκο.
«Έχουμε δει τις μετοχές να πιέζονται λίγο, αλλά αν κοιτάξετε τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά - επειδή αυτός είναι ο μόνος κλάδος ή υποτομέας που σίγουρα θα επηρεαζόταν από την ασθενέστερη ανάπτυξη και υψηλότερο πληθωρισμό - στην Ευρώπη αυτός ο τομέας τα πάει πολύ καλύτερα από ό,τι στις ΗΠΑ», ανέφερε.
Ο Baweja πρόσθεσε ότι το χρέος υψηλών αποδόσεων των ΗΠΑ είναι επίσης χαμηλότερο από αυτό της Ευρώπης, ενώ το ευρώ παρέμεινε σχετικά σταθερό.

Όπως το 2014...

Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, οι αγορές παρακολουθούν το «playbook από το 2014», , όταν η Ρωσία εισέβαλε για πρώτη φορά στην Κριμαία και την επακόλουθη επιβολή κυρώσεων κατά της μέχρι το καλοκαίρι.
«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αυτό που πραγματικά συνέβη ήταν ότι επηρεάστηκαν ορισμένα μέρη του CEE FX, το πετρέλαιο αυξήθηκε λίγο, ενώ δεν συνέβησαν πολλά στις μετοχές, οπότε πραγματικά έγινε ένα αρκετά τοπικό γεγονός», υπενθύμισε ο Baweja.
«Αυτή τη φορά φαίνεται πολύ πιο σοβαρό, αλλά δεν νομίζω ότι οι επενδυτές θέλουν να ανατρέψουν εντελώς τον τρόπο σκέψης τους και πιθανώς να θέλουν να αναζητήσουν αντιστάθμιση κινδύνου, αντί να αλλάξουν εντελώς το βασικό τους χαρτοφυλάκιο».

Το FX θεωρείται το καλύτερο hedging

Όσον αφορά την αντιστάθμιση, ο Baweja πρότεινε ότι με τη μεταβλητότητα των μετοχών και των ομολόγων να είναι ήδη υψηλή λόγω της αλλαγής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, οι επενδυτές θα πρέπει να στραφούν στις αγορές συναλλάγματος, όπου η αστάθεια εξακολουθεί να είναι σχετικά χαμηλή.
«Παρόμοια με το 2014, θα κοίταζα το FX CEE (Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη), μέρη όπως το δολάριο- ζλότι για αντιστάθμιση», είπε.
«Τα ίδια τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία έχουν πιεστεί πολύ, έτσι μαζί με την ενέργεια τιμολογούν μεγάλο ρίσκο, πράγμα που σημαίνει επίσης ότι εάν η κατάσταση γίνει καλύτερη, τότε δεν θα πρέπει πραγματικά να δείτε τις παγκόσμιες μετοχές να βλέπουν τεράστια ανακούφιση από αυτό», πρόσθεσε.
Εάν η κατάσταση κλιμακωθεί, ο Baweja πρότεινε αντιστάθμιση κινδύνου μέσω FX αντί να αγοράσει αμυντικές μετοχές ή να ευνοήσει τα περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ έναντι της Ευρώπης.
«Αν πρέπει να το κάνουμε στο πλαίσιο των μετοχών, πιστεύουμε ότι ο DAX και οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πιθανώς οι καλύτεροι αντισταθμιστές», πρόσθεσε.
Ενώ οι αγορές μετοχών στη Ρωσία και σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να φαίνονται ευαίσθητες στις γεωπολιτικές εξελίξεις, το ρούβλι παρέμεινε σχετικά ισχυρό, παρά την κάποια αστάθεια.
Ο Luis Costa, επικεφαλής στρατηγικής CEEMEA FX και επιτοκίων στη Citi, είπε στο CNBC την Πέμπτη ότι οι ροές στο ρούβλι είναι πιθανό να το καταστήσουν την πιο ανθεκτική ρωσική κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, με τις υψηλές τιμές ενέργειας και φυσικού αερίου να υποδηλώνουν ισχυρά πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών στη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης