Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Οι μετοχές θα δουν νέα χαμηλά ανεξαρτήτως του αν θα εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία

Phoenix Capital: Οι μετοχές θα δουν νέα χαμηλά ανεξαρτήτως του αν θα εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία
Γιατί έρχεται πτώση στις χρηματιστηριακές αγορές
Σχετικά Άρθρα

Στη Wall Street η κύρια ερώτηση που απασχολούσε όλους το Σαββατοκύριακο ήταν αν η Ρωσία θα εισβάλλει στην Ουκρανία και αν θα γίνει πόλεμος.
Κατά τον Graham Summers του Phoenix Capital Research, όμως δεν θα είναι τυχόν πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που θα επηρεάσει τη Wall Street. Οι αμερικάνικες μετοχές θα γνωρίσουν νέα μεγάλη πτώση ανεξαρτήτως του τι θα γίνει στην Ανατολική Ευρώπη.
Ο ίδιος εξηγεί και το λόγο: ο νούμερο 1 κανόνας για τις επενδύσεις από το 1996 είναι το "μην πολεμάτε την Fed". Με δεδομένο ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει εθιστεί εδώ και χρόνια στις παρεμβάσεις της Fed, στόχος των επενδυτών πρέπει να είναι η ευθυγράμμιση των συμφερόντων τους με τους στόχους της Fed.
"Αν με δυο λόγια η Fed αγοράζει τίτλους αξίας τρις δολαρίων, και τυπώνει φρέσκο χρήμα, πρέπει να αγοράζετε μετοχές", γράφει. "Αυτό ίσχυε ασφαλώς από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Νοέμβριο του 2021, περίοδο κατά την οποία η Fed χαλάρωσε επιθετικά τις νομισματικές συνθήκες, τυπώνοντας πάνω από 4 τρισ. δολάρια. Οι μετοχές είχαν διαρκή άνοδο όλη αυτή την περίοδο και όποιος επιχείρησε να πολεμήσει τη Fed, έχασε και οδηγήθηκε σε εκκαθάριση.
GPC21422.png
Τι κάνει όμως τώρα η Fed; Από τον Νοέμβριο του 2021, η Fed μειώνει την εκτύπωση χρήματος. Η τελευταία ημέρα ποσοτικής χαλάρωσης θα είναι στις αρχές Μαρτίου, δηλαδή σε τρεις εβδομάδες από σήμερα. Και από εκείνο το σημείο και μετά, η Fed θα συσφίξει τη νομισματική πολιτική της αυξάνοντας τα επιτόκια.
Με απλά λόγια, όταν η Fed προχωρά σε σύσφιξη, έχουμε μια συνθήκη ΚΑΚΗ για τα στοιχεία ενεργητικού υψηλού κινδύνου όπως είναι οι μετοχές" συνεχίζει ο Graham Summers.
Οι επενδυτές πήραν ήδη μια γεύση αυτού που έρχεται κατά τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου.
MS_supply_chain_index_1.jpg

Με δυο λόγια μια εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν θα επηρεάσει σημαντικά τις μετοχές. Όταν όμως η Fed, που αποτελεί την πιο ισχυρή δύναμη στις αγορές, προχωρά σε νομισματική σύσφιξη, όπως κάνει σήμερα, είναι πολύ πιθανό να δούμε τις μετοχές να καταρρέουν.
Εξάλλου, τις τρεις τελευταίες φορές που η Fed προχώρησε σε νομισματική σύσφιξη, δηλαδή έκανε αυτό που κάνει τώρα, καταλήγει, είχαμε ως αποτέλεσμα:
1) Το Tech Crash (2000-2002), όπου οι μετοχές έχασαν 80%.
2) Το Housing Crash (2007-2009) όπου οι μετοχές έχασαν 60%.
3) Την κατάρρευση στα τέλη του 2018 (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2018), όπου οι μετοχές έχασαν 20%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης