Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Η Ρωσία δεν φοβάται το ΝΑΤΟ, αλλά την επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς Ανατολάς

Rabobank: Η Ρωσία δεν φοβάται το ΝΑΤΟ, αλλά την επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς Ανατολάς
Σε συγκρουσιακή τροχιά ΕΕ - Ρωσία...
Σε συγκρουσιακή τροχιά τείνουν να κινηθούν Ρωσία και Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη σκληρή αναθεωρητική δύναμη που εκφράζει η διακυβέρνηση Putin να αντιπαρατίθεται στη λογική της ήπιας ισχύος την οποία εκφράζoυν οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η ολλανδική τράπεζα Rabobank.

Και ενώ η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου πρέπει να είναι γεμάτη από αγάπη, στον αέρα δεν περισσεύει.
Ούτε υπάρχουν πολιτικά αεροσκάφη πάνω από την Ουκρανία, δεδομένου ότι εχέγγυα ασφάλειας δεν υπάρχουν από το Κίεβο - ένα τεράστιο πλήγμα για μια ήδη αδύναμη οικονομία.
Εν ολίγοις, οι αγορές φοβούνται πλέον, έστω και καθυστερημένα, για τους γεωπολιτικούς κινδύνους που ενέχει η ρωσική στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας.
Φυσικά, η Ρωσία συνεχίζει να αρνείται ότι έχει σχέδια εισβολής στην Ουκρανία και σωστά επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι «καλός ηθοποιός» όταν πρόκειται για… casus belli.
Και πάλι, η Μόσχα απλώς αρνήθηκε να συμμορφωθεί με επίσημο αίτημα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για να εξηγήσει με διαφάνεια τι κάνει ο στρατός της γύρω από τα σύνορα της Ουκρανίας.
Την ίδια στιγμή, μια πλημμυρίδα χωρών αποσύρει πρεσβευτές ή πολίτες - συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.
Τι πρέπει να κάνουν λοιπόν οι αγορές εάν αυτή η ζοφερή αξιολόγηση αποδειχθεί ακριβής; αναρωτιέται η Rabobank. 
Κατ’ αρχάς, σύμφωνα με τη Rabobank, ο άμεσος οικονομικός αντίκτυπος μιας ρωσικής επίθεσης είναι μικρός, υπό τον όρο ότι δεν κρατήσει πολύ – ακόμη και αν θα υπάρξει άμεση αναστάτωση στις αγορές.
Βέβαια, τυχόν κυρώσεις θα είχαν δραματικό αντίκτυπο στις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων και των βασικών μετάλλων – παρότι η Ρωσία πολύ αντιδιπλωματικά ισχυρίζεται ότι «δεν δίνει δεκάρα» για το αν θα της επιβληθούν ή όχι. 
Η 15η Φεβρουαρίου σηματοδοτεί την 80ή επέτειο από την πτώση του «Φρουρίου της Σιγκαπούρης» του Βρετανικού Στρατού από τον Αυτοκρατορικό Ιαπωνικό Στρατό στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σύμφωνα με τη Rabobank, που μεταφέρει τι έγραφε στο ημερολόγιό του καπετάνιου MacPhersson των Argyll & Sutherland Highlanders που σηκώθηκε από τον HR Oppenheim, η πτώση του Φρουρίου οφείλεται στον εξής λόγος: Έλλειψη ηγεσίας και διορατικότητας.

Ισορροπία ισχύος 

Όπως αναφέρει το Kings College του Λονδίνου, η άβολη αλήθεια της παρούσας κρίσης είναι ότι πίσω από όλη τη ρητορική για το ΝΑΤΟ, κρύβονται άλλα, πιο σημαντικά συμβάντα.
Αξίζει να θυμηθούμε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2014 πυροδοτήθηκε από μια εμπορική συνθήκη, όχι από μια σχεδόν ή ακόμα και μεσοπρόθεσμη απειλή επέκτασης του ΝΑΤΟ.
Και όχι, η ΕΕ δεν είναι η πίσω πόρτα του ΝΑΤΟ.
Αν μη τι άλλο, το ΝΑΤΟ είναι η πίσω πόρτα στην ΕΕ, στην οποία είναι πολύ, πολύ πιο δύσκολο να ενταχθείς.
Το πρόβλημα λοιπόν της Μόσχας με την ΕΕ είναι γεωοικονομικό, το οποίο δεν πρέπει να εκληφθεί ως λιγότερο σημαντικό από τη γεωπολιτική.
Εν ολίγοις, η συνεχιζόμενη επέκταση του ευρωπαϊκού γεωοικονομικού έργου αποτελεί απειλή για την πολιτική επιβίωση του σημερινού Κρεμλίνου.
Η επέκταση της επιρροής της ΕΕ ασκεί ανυπέρβλητη πίεση στη ρωσική πολιτική οικονομία να μεταβεί από ένα μοντέλο δημιουργίας πλούτου σε ένα σύστημα θεσμοθετημένου ανταγωνισμού.
Η ύπαρξη δορυφορικών κρατών που διοικούνται με τον ίδιο πατερναλιστικό τρόπο με τη Ρωσία δίνει στη Μόσχα γεωοικονομικό χώρο αναπνοής, προσθέτοντας χρόνια ή δεκαετίες στη βιωσιμότητα του συστήματος.
Η απώλεια αυτών των δορυφόρων αφαιρεί αυτά τα χρόνια και τις δεκαετίες.
Με λίγα λόγια, ξεκάθαρα, έχουμε ξεκάθαρα μια σύγκρουση μεταξύ της ΕΕ της ήπιας ισχύος και της Ρωσίας του σκληρού αναθεωρητισμού, καταλήγει η Rabobank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης