Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ για Ευρωζώνη: Κάτω από 2% ο πληθωρισμός μεσοπρόθεσμα - Απειλή το γεωπολιτικό ρίσκο

ΔΝΤ για Ευρωζώνη: Κάτω από 2% ο πληθωρισμός μεσοπρόθεσμα - Απειλή το γεωπολιτικό ρίσκο
Οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδας, οι αυξημένες τιμές ενέργειας και η αναζωπύρωση των κρουσμάτων Covid-19 είναι πιθανό να αποτελέσουν τροχοπέδη στην ανάπτυξη, λέει το Ταμείο

Mε ταχείς ρυθμούς ανακάμπτει η οικονομία της Ευρωζώνης, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο επικαιροποιημένο άρθρο IV που δημοσίευσε τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου.
Όπως αναφέρει, αφού μειώθηκε κατά περίπου 6,5% το 2020, το ευρωπαϊκό ΑΕΠ ανέκαμψε από το δεύτερο τρίμηνο του 2021 χάρη στα υψηλά επίπεδα εμβολιασμού, την ισχυρή πολιτική υποστήριξη και την προσαρμογή των καταναλωτών και των επιχειρήσεων στην πανδημία, με το πραγματικό ΑΕΠ να έχει φτάσει στα προ κρίσης επίπεδα...
Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε το 2021, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό τις επιδράσεις της βάσης από τις χαμηλές τιμές ενέργειας του περασμένου έτους και τους μεταβατικούς παράγοντες.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδας, λέει το Ταμείο, οι αυξημένες τιμές ενέργειας και η αναζωπύρωση των κρουσμάτων Covid-19 -συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την παραλλαγή Omicron- είναι πιθανό να αποτελέσουν βραχυπρόθεσμα τροχοπέδη στην ανάπτυξη.
Ωστόσο, αυτοί οι παράγοντες αναμένεται να εξαλειφθούν κατά τη διάρκεια του 2022 και η ισχυρή ανάκαμψη πρόκειται να συνεχιστεί λόγω της ισχυρής αγοράς εργασίας, της εξομάλυνσης του ποσοστού αποταμίευσης των νοικοκυριών και της ώθησης που θα παράσχει το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν αυξηθεί, ωστόσο οι ανατιμήσεις αναμένεται να μειωθούν έως το τέλος του 2022 και να παραμείνουν κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ μεσοπρόθεσμα.
Η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή και συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την εξέλιξη της πανδημίας.
Οι μεσοπρόθεσμες απώλειες παραγωγής σε σχέση με τις τάσεις πριν από την κρίση θα διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των χωρών και των τομέων, όπως και η έκταση των ουλών στην αγορά εργασίας.
Τέλος, οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις αποτελούν κίνδυνο για την ανάπτυξη και ανοδικό κίνδυνο για τον πληθωρισμό, αν και ο ακριβής αντίκτυπος θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθούν τα γεγονότα και οι σχετικές πολιτικές απαντήσεις τις επόμενες εβδομάδες.
αδσα_2.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης