Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΗellasFin: Εμμένει στην μη αύξηση επιτοκίων η EKT

tags :
ΗellasFin: Εμμένει στην μη αύξηση επιτοκίων η EKT
Η ανάλυση της HellasFin για τις αποφάσεις της ΕΚΤ

Αμετάβλητο άφησε το ρυθμιστικό της επιτόκιο η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα στην τελευταία της συνεδρίαση. Σχετικά αμετάβλητη παρέμεινε και η φρασεολογία της, έτσι όπως διαμορφώθηκε στην συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.
Το διοικητικό συμβούλιο σκοπεύει να τερματίσει τις αγορές του προγράμματος PEPP τον Μάρτιο και αντ’ αυτού να κλιμακώσει τις αγορές του σχεδίου APP μέχρι το τέλος του 2022 και να τις συνεχίσει κατόπιν για όσο διάστημα χρειαστεί.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, γενικά οι αγορές τίτλων εκ μέρους της θα τερματιστούν λίγο πριν την έναρξη αύξησης των βασικών ρυθμιστικών της επιτοκίων.
Όπως αναφέρει σε ανάλυση της η HellasFin, η συγκυρία των ευρωπαϊκών ανακοινώσεων ήταν τουλάχιστον ταραχώδης, διότι λίγα λεπτά πριν την έναρξή της συνεδρίασης, η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας προέβη, για δεύτερη φορά σε 7 εβδομάδες, σε αύξηση των παρεμβατικών της επιτοκίων στο 0,5%.
Εκτός αυτού την προηγούμενη ημέρα ανακοινώθηκε η κλιμάκωση του ευρωπαϊκού πληθωρισμού στο επίπεδο ρεκόρ του 5,1%, εις πείσμα των προσδοκιών για υποχώρηση του στο 4,4%.
Ακόμη νωρίτερα στην αρχή της εβδομάδας, η ανακοίνωση των επιδόσεων του ΑΕΠ της ευρωζώνης δ’ τριμήνου 2021, εξέπληξε θετικά οδηγώντας το στο προπανδημικό υψηλό. Δεν πρέπει να αγνοηθεί επιπρόσθετα η “γερακίσια” την προηγούμενη εβδομάδα παρουσία της FED με την προαναγγελία της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων τον Μάρτιο.
Παρόλα αυτά η ΕΚΤ παρέμεινε προσκολλημένη στην εκδοχή της μεταβατικότητας αλλά βαθμιαίας πλέον απομάκρυνσης του ευρωπαϊκού πληθωρισμού και επανέλαβε κατηγορηματικά ότι η διευκολυντική στάση είναι ακόμη αναγκαία μεσοπροθέσμως και ότι είναι ακόμη νωρίς για αλλαγή κατεύθυνσης στην νομισματική πολιτική.
Η εμφατικότητα όμως της ΕΚΤ στην ασκούμενη νομισματική πολιτική δεν ήταν επαρκής για τις αγορές οι οποίες έσπευσαν να προεξοφλήσουν την κατά 0,3% αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων εντός του έτους.
Οι αγορές δηλαδή δεν φαίνονται να πιστεύουν την διαβεβαίωση της κεντρικής τράπεζας για το απίθανο της αύξησης των επιτοκίων.
Θεωρούμε ότι η ΕΚΤ σε καμία περίπτωση δεν θα προβεί σε αύξηση των ρυθμιστικών της επιτοκίων, πριν τον τερματισμό των αγορών ομολόγων (Πρόγραμμα ΑΡΡ). Αυτήν την στιγμή η διχογνωμία μεταξύ της δεδηλωμένης πρόθεσης της ΕΚΤ για μη αύξηση επιτοκίων και των αγορών, θα αποτελέσει πηγή σημαντικών ευκαιριών για επενδυτικές τοποθετήσεις, δεδομένης της συνήθους μονομερούς, εμμονικής και υπερβολικής κατεύθυνσης που ακολουθούν πολύ συχνά οι αγορές μέχρι την στιγμή μιας ολικής αναστροφής.
Να επαναλάβουμε ότι το ιστορικό/στατιστικό συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι η αύξηση των επιτοκίων ανεξαρτήτως μεγέθους και ρυθμού, δεν ισοδυναμεί με το τέλος των ανοδικών αγορών.
Αυτό που καθορίζει την πορεία των αγορών είναι η ισχύς της επικρατούσας οικονομικής ανάπτυξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης