Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο χρυσός αντιστέκεται στην πτώση - Παραμένει σταθερός παρά την υποχώρηση μετοχών και bitcoin - Τι μέλλει γενέσθαι

Ο χρυσός αντιστέκεται στην πτώση - Παραμένει σταθερός παρά την υποχώρηση μετοχών και bitcoin - Τι μέλλει γενέσθαι
Σχετικά Άρθρα

Οι τιμές του χρυσού φαίνεται πως αντιστέκονται στην πτώση των αγορών αλλά και να αποσυνδέοντας από του κλαδικού παράγοντες που τον οδηγούν, όπως οι αποδόσεις των ομολόγων και το δολάριο.
Ακόμα και όταν η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου αλλά και ο δείκτης του δολαρίου αυξήθηκε από τα χαμηλά, το πολύτιμο μέταλλο διατηρήθηκε στα 1.800 δολ. ανά ουγγιά.
Παρά το δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον λόγω των ζητημάτων που έχουν προκύψει στην εφοδιαστική αλυσίδα, του αυξανόμενου πληθωρισμού και των παρατεταμένων κινδύνων πανδημίας, οι στρατηγικοί αναλυτές της Bank of America έχουν σημειώσει ότι ορισμένες από τις ροές επενδύσεων σε χρυσό ήταν πολύ ανθεκτικές.
«Υπάρχουν σημαντικές μετατοπίσεις που κρύβονται κάτω από τον πληθωρισμό, τα επιτόκια και τις νομισματικές κινήσεις, αυξάνοντας την ελκυστικότητα της διατήρησης του κίτρινου μετάλλου σε ένα χαρτοφυλάκιο και υποστηρίζοντας την πρόβλεψή μας για μέση τιμή του χρυσού στα 1.925 δολ. ανά ουγγιά για το 2022», ανέφεραν οι αναλυτές της BofA σε ενημερωτικό σημείωμα στο τέλος Ιανουαρίου.
Την ίδια στιγμή, κομβικό ρόλο για την ανθεκτικότητα του χρυσού, σύμφωνα με την UBS, είναι ο συνδυασμός αυξημένης ζήτησης για αντιστάθμιση χαρτοφυλακίου και η πεποίθηση ότι η Fed «μένει πίσω από την καμπύλη» για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού ή ότι προχωρά σε υπερβολική σύσφιξη πολιτικής, προκαλώντας επιβράδυνση της ανάπτυξης.
Σε ενημερωτικό τους σημείωμα, οι αναλυτές της UBS τόνισαν ότι τα «δοκιμασμένα χαρακτηριστικά» του χρυσού είχαν ξανά λάμψει έναντι άλλων κοινών στοιχείων του χαρτοφυλακίου, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών assets όπως το bitcoin.
«Από τη μία πλευρά, η συνολική σταθερότητα ενόψει μιας hawkish στροφής από τη Fed, το γεγονός ότι οι παράγοντες της αγορά άρχισαν να προεξοφλούν επιθετικές αυξήσεις αμερικανικών επιτοκίων το 2022 αλλά και η αύξηση των αποδόσεων των 10ετών αμερικανικών ομολόγων, έχει εκπλήξει ορισμένους» επισημαίνεται στο ίδιο ενημερωτικό σημείωμα.
«Αλλά, από την άλλη πλευρά, η αντοχή του κίτρινου μετάλλου είναι σε γενική γραμμές σύμφωνη με την εκτίμηση μας που προκύπτει από το μοντέλο εύλογης αξίας, που επί του παρόντος δίνει τιμή περί τα 1.750 δολ. ανά ουγγιά» αναφέρεται επίσης.
Τα μοντέλα της UBS δείχνουν ότι η υψηλότερη μεταβλητότητα στην αγορά μέχρι στιγμής, όπως προκύπτει από τον δείκτη VIX, αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης για τις τιμές του χρυσού.
«Για παράδειγμα, αν συνδέσουμε τη μακροπρόθεσμη μέση τιμή του VIX στα 19,5, αυτό θα σήμαινε μια τιμή χρυσού περίπου 1.575 δολ. ανά ουγγιά. Ως εκ τούτου, όπως έχουμε υποστηρίξει, το α' τρίμηνο του 2022, η αυξημένη ζήτηση για αντιστάθμιση χαρτοφυλακίου υποστηρίζει την πρόβλεψή μας για τιμή στα 1.800 δολ. ανά ουγγιά», δήλωσαν οι αναλυτές της UBS.
Ωστόσο, η UBS διατηρεί την εκτίμηση για πτώση του χρυσού στο εύρος των 1.650-1.700 δολ. ανά ουγγιά το β' εξάμηνο του 2022. Αυτό σημαίνει ότι το κλίμα κινδύνου θα βελτιωθεί καθώς οι απειλές της παραλλαγής Omicron του κορωνοϊού αλλά και του πληθωρισμού θα χαλαρώσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης