Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Αυτό μόνο είναι η αρχή, μην παρασύρεστε από την μικρή πτώση – Τα χειρότερα είναι εμπρός

Morgan Stanley: Αυτό μόνο είναι η αρχή, μην παρασύρεστε από την μικρή πτώση – Τα χειρότερα είναι εμπρός
Αυτή είναι η αρχή μιας ιστορικής ανατροπής πολιτικής, όχι το τέλος - Απομένει πολύ παιχνίδι και προφανώς καλή τύχη
Σχετικά Άρθρα

Αυτό είναι μόνο η αρχή… σε μια απαισιόδοξη εκτίμηση η Morgan Stanley υποστηρίζει ότι τα χειρότερα για τις αγορές είναι εμπρός και όχι πίσω.
Σε ανάλυση της η Morgan Stanley αναφέρει…

Αν είστε λάτρης του αμερικανικού ποδοσφαίρου, τα φετινά πλέι οφ ήταν μερικά από τα καλύτερα στην ιστορία του αθλήματος.
Οι τελευταίοι έξι αγώνες κρίθηκαν όλοι με το μικρότερο περιθώριο, συχνά στο τελευταίο δευτερόλεπτο.
Ήταν μια καλή υπενθύμιση ότι το παιχνίδι δεν τελειώνει… μέχρι να τελειώσει.
Τα αναφέρουμε αυτά γιατί υπάρχει μια αίσθηση από την συμπεριφορά των αγορών μετοχών κυρίως ότι «τα καταφέραμε». Ναι, ο πληθωρισμός έχει εκπλήξει ανοδικά.
Ναι, τα βασικά δεδομένα ήταν αδύναμα.
Ναι, οι κεντρικές τράπεζες θα κινηθούν πιο επιθετικά.
Ναι, οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται.
Ωστόσο, χάρη στα καλά κέρδη και τις εισροές κεφαλαίων στις μετοχές εσχάτως, οι παγκόσμιες μετοχές μειώθηκαν μόλις κατά 3%.
Μπράβο.

Είναι δελεαστικό να πιστεύει κανείς ότι αυτό είναι το τέλος της ιστορίας:
Η δοκιμασία έφτασε νωρίς φέτος και οι αγορές άντεξαν.
Αλλά η πραγματικότητα είναι πιθανό να είναι πιο περίπλοκη.
Αυτή είναι μόνο η αρχή του παιχνιδιού.
Ένα ρεκόρ τόνωσης πρόκειται να αποσυρθεί από την παγκόσμια οικονομία.
Και αυτό αρχίζει προσεχώς….

Μέρος της απόσυρσης τρισεκ. δολαρίων τόνωσης θα γίνει μέσω της νομισματικής πολιτικής.
Αυτή η αλλαγή έχει δύο σκέλη:

  • Την αντιστροφή των χαμηλότερων παρεμβατικών επιτοκίων στην ιστορία και
  • Την αντιστροφή των μεγαλύτερων αγορών ομολόγων της κεντρικής τράπεζας στην ιστορία.


Ξέρεις, απλά πράγματα.
Από τον Μάιο του 2022 έως τον Μάιο του 2023, οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley αναμένουν ότι οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών των 4 ισχυρότερων χωρών στον κόσμο – περιλαμβάνεται και η ΕΚΤ - θα συρρικνωθούν κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, τέσσερις φορές μεγαλύτερη συρρίκνωση σε σχέση με την περίοδο 2018 με 2019.

Αν αυτό δεν είναι αρκετό, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να σχεδιάσουν αυτή την πολιτική απόσυρσης των 2 τρισεκ. δολαρίων, ενώ η ανεργία είναι ιστορικά χαμηλή και ο πληθωρισμός είναι ιστορικά υψηλός.

Ο Ιανουάριος του 2022 απέδειξε ότι οι προκλήσεις είναι πολλές, η αδύναμη ανάπτυξη, ο υψηλός πληθωρισμός και η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής που έρχεται δεν πρέπει να υποτιμηθούν.

Ενώ οι αγορές έχουν τιμολογήσει…αποδεχόμενες ότι οι κεντρικές τράπεζες αλλάζουν στρατηγική, εξακολουθούν να αναμένουν ότι αυτοί οι αυξήσεις των επιτοκίων δεν θα είναι τελικά μεγάλες.
Για παράδειγμα, η Fed εκτιμάται ότι θα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια το 2023, στο 1,8%, όπως και η Κεντρική Τράπεζα της Βρετανίας.

Άλλοι παράγοντες υποδηλώνουν πολλές ανατροπές σύντομα.
Το 1ο τρίμηνο του 2022 οι ενδείξεις… είναι ανησυχητικές, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και τη αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου.
Στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετικό, με την Morgan Stanley να προβλέπει ανάκαμψη της ανάπτυξης στις ΗΠΑ και την Κίνα, παράλληλα με μια ελεγχόμενη πτώση του πληθωρισμού.
Και στη συνέχεια, το δεύτερο εξάμηνο του 2022 θα ξεκινήσει η σοβαρή πτώση του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ αλλά και της ΕΚΤ.

Υπάρχει πολύς χρόνος στο ρολόι του παιχνιδιού;

Για τους επενδυτές, αυτά που βρίσκονται μπροστά είναι ένδειξη ότι δεν πρέπει να αυξήσουν το ρίσκο.
Παραμένουμε επιφυλακτικοί ως προς τα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας, πιστεύοντας ότι έχουν ευαισθησία σε αυτές τις αλλαγές πολιτικής, με μεγαλύτερη αβεβαιότητα σχετικά με το πού είναι η «εύλογη αξία» χωρίς την χειραγώγηση των κεντρικών τραπεζών.

Άλλοι τομείς της αγοράς φαίνονται πιο υποσχόμενοι.
Αν και η ΕΚΤ ήταν απροσδόκητα επιθετική, αυτό είναι μάλλον καλό για το ευρώ, τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ακόμη και τις ευρωπαϊκές μετοχές συνολικά.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές έτειναν να τα πηγαίνουν καλύτερα όταν το ευρώ ανέβαινε, ίσως επειδή σε τέτοιο περιβάλλον τείνουν να αντανακλούν την «κανονικότητα».
Οι αποτιμήσεις έχουν επίσης σημασία, παρά τα χαμηλά επιτόκια και το QE, οι μετοχές στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο διαπραγματεύονται σε χαμηλότερες αποτιμήσεις από ότι πριν από πέντε χρόνια.

Αυτό το επιχείρημα αποτίμησης ισχύει και αλλού.
Οι μετοχές στην Ιαπωνία, τη Βραζιλία και την Κορέα διαπραγματεύονται επίσης σε παρόμοιες ή χαμηλότερες αποτιμήσεις σε σύγκριση με πριν από πέντε χρόνια, υποδηλώνοντας μικρότερο κίνδυνο καθώς αντιστρέφεται η ποσοτική χαλάρωση.
Τα περισσότερα νομίσματα έχουν υποτιμηθεί έναντι του δολαρίου, ένας λόγος για τον οποίο η Morgan Stanley αναβάθμισε πρόσφατα τις αγορές συναλλάγματος των αναδυόμενων αγορών σε ουδέτερες.
Και στα εμπορεύματα, πιστεύουμε ότι τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη στην ενέργεια μπορούν να βοηθήσουν στην αντιστάθμιση αυτής της αντιστροφής ρευστότητας.

Ο Ιανουάριος ήταν γεμάτος γεγονότα.
Ο Φεβρουάριος 2022 θα είναι επίσης γεμάτος γεγονότα.
Ενώ τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η αγορά το 2022... είναι ξεκάθαρα, ο αντίκτυπός τους και ο χρόνος εμφάνισης τους είναι αβέβαιοι και θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν ρόλο καθώς εξελίσσεται η χρονιά.
Αυτή είναι η αρχή μιας ιστορικής ανατροπής πολιτικής, όχι το τέλος.
Απομένει πολύ παιχνίδι και προφανώς καλή τύχη.
1555_qe_drain.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης