Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs και Oxford Economics βλέπουν ευκαιρίες από την ένταση Ρωσίας - Ουκρανίας

Goldman Sachs και Oxford Economics βλέπουν ευκαιρίες από την ένταση Ρωσίας - Ουκρανίας
Η Goldman Sachs δεν αναμένει σημαντική επίδραση στο εμπόριο, δεδομένου ότι η έκθεση της ζώνης του ευρώ στις εξαγωγές στη Ρωσία και την Ουκρανία είναι σχετικά μικρή
Σχετικά Άρθρα
Η πρόσφατη κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα μπορούσε να μεταδοθεί στην ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά μπορεί επίσης να παρουσιάσει μια αγοραστική ευκαιρία, εκτιμούν οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs και της Oxford Economics.
Η μαζική συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων και στρατιωτικού υλικού γύρω από τα σύνορα της χώρας με την Ουκρανία έχει προκαλέσει οργή από το ΝΑΤΟ και τη Δύση, αν και η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε πρόθεση εισβολής στη γείτονά της.
Σε συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Boris Johnson την Τρίτη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε σύγκρουση θα επεκταθεί πέρα ​​από τις δύο χώρες και θα εξελιχθεί σε «πολεμική σύρραξη».

Goldman Sachs: Περιορισμένη η έκθεση της ευρωπαϊκής οικονομίας - «Κλειδί» το φυσικό αέριο 

Ο επικεφαλής Ευρωπαίος οικονομολόγος της Goldman Sachs, Sven Jari Stehn, αναφέρει ότι μια κλιμάκωση θα μπορούσε να επηρεάσει την ευρωπαϊκή οικονομία.
Ωστόσο, η Goldman Sachs δεν αναμένει σημαντική επίδραση στο εμπόριο, δεδομένου ότι η έκθεση της ζώνης του ευρώ στις εξαγωγές στη Ρωσία και την Ουκρανία είναι σχετικά μικρή.
Ο Stehn σημείωσε επίσης ότι «ενώ οι αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες θα μπορούσαν, κατ' αρχήν, να έχουν αξιοσημείωτες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη, οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες της ζώνης του ευρώ δεν έχουν επηρεαστεί σημαντικά κατά τα προηγούμενα επεισόδια εντάσεων Ρωσίας-Ουκρανίας».
«Ένας λόγος για τις περιορισμένες χρηματοοικονομικές επιδράσεις είναι ότι η ευρωζώνη έχει ασθενή διασυνοριακή τραπεζική έκθεση στη Ρωσία και την Ουκρανία», πρόσθεσε.
Ωστόσο, σύμφωνα με το CNBC, ο κολοσσός της Wall Street πιστεύει ότι οι διαρροές μέσω της αγοράς φυσικού αερίου αποτελούν το σημαντικότερο σημείο.

ο ίδιος πιστεύει ότι οι δευτερογενείς επιπτώσεις μέσω της αγοράς φυσικού αερίου αποτελούν σημαντικό παράγοντα προς παρακολούθηση.
«Ενώ η επίδραση των υψηλότερων τιμών χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου στους καταναλωτές θα μπορούσε πιθανώς να μετριαστεί από την περιορισμένη μετακύλιση από τη χονδρική στη λιανική και τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης, διαπιστώνουμε ότι η μειωμένη προσφορά φυσικού αερίου θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές - αν και προσωρινές - διαταραχές της παραγωγής σε ολόκληρη την Ευρώπη», τόνισε ο Stehn.
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος πάροχος φυσικού αερίου της Ευρώπης, συνήθως τροφοδοτεί το 30-40% της ζήτησης φυσικού αερίου της ηπείρου μέσω των αγωγών της, αλλά η ζώνη του ευρώ πρόσφατα άρχισε να μετατοπίζει την κατανάλωση από τους ρωσικούς αγωγούς προς το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).
Εν τω μεταξύ, το ρωσικό αέριο που ρέει μέσω της Ουκρανίας έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, τόνισαν οι αναλυτές στρατηγικής της Goldman.
«Ωστόσο, ελλοχεύε ο κίνδυνος ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κυρώσεις στον ρωσικό αγωγό Nord Stream 2, οι οποίες ενδεχομένως θα οδηγούσαν στον περιορισμό των ροών προς την Ευρώπη για αόριστο χρονικό διάστημα, επιδεινώνοντας τη στενότητα στις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου που αναμένουν οι στρατηγικοί μας αναλυτές για τα εμπορεύματα μέχρι το 2025", τόνισε ο Stehn.
«Συνολικά, η ανάλυσή μας υποδηλώνει ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη από τις συνεχιζόμενες εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας φαίνονται διαχειρίσιμοι, εκτός αν οι εντάσεις κλιμακωθούν και οδηγήσουν σε απότομα αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες ή/και περικοπές του ενεργειακού εφοδιασμού σε ολόκληρη την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Oxford Economics: Επενδυτικές ευκαιρίες - Τα σενάρια

Το εποικοδομητικό μακροπρόθεσμο outlook
, εκτός αν υπάρξουν ξαφνικές κλιμακώσεις, υπογραμμίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τους στρατηγικούς αναλυτές της Oxford Economics, οι οποίοι ανέφεραν ότι η ισορροπία των πιθανοτήτων συνεπάγεται «ευκαιρία αγοράς» για τα περιφερειακά και παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία που επηρεάζονται από την κρίση Ρωσίας - Ουκρανίας.
Ωστόσο, σημείωσαν ότι θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και στη μεταβλητότητα βραχυπρόθεσμα, αν η Ρωσία εισβάλλει σε ουκρανικό έδαφος, πέραν της Κριμαίας.
Στο δυσμενές σενάριο, η Oxford Economics εκτιμά ότι το ρωσικό ρούβλι θα εξασθενήσει σημαντικά, δοκιμάζοντας το υψηλό επίπεδο του 2015 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, ενώ οι ρωσικές μετοχές θα δεχτούν πιέσεις.
«Οι μετοχές της Ευρωζώνης δεχθούν ήπιες καθοδικές πιέσεις υπό αυτό το σενάριο, καθώς οι υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου θα επιβαρύνουν την ανάπτυξη και θα περιορίσουν τα περιθώρια κέρδους.
Ο τομέας της ενέργειας θα μπορούσε να προσφέρει κάποιο καταφύγιο στους επενδυτές που θα επιθυμούσαν να αντισταθμίσουν αυτόν τον κίνδυνο», ετιμούν οι στρατηγικοί αναλυτές.
Ωστόσο, στο βασικό σενάριο ότι η κατάσταση θα επιλυθεί με διπλωματικά μέσα, η Oxford Economics αναμένει ότι οι αγορές θα ηρεμήσουν σταδιακά, ο Nord Stream 2 θα λάβει την έγκριση και οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων θα ανακάμψουν, δεδομένων των "ισχυρών θεμελιωδών στοιχείων" της Ρωσίας.
Σε περίπτωση περιορισμένης εισβολής, ενδεχομένως με τη μορφή αεροπορικών επιδρομών για την καταστροφή στρατιωτικών υποδομών, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν με αυστηρές κυρώσεις, ενώ η ΕΕ αναλώνεται σε εσωτερικές διαιρέσεις και επομένως αναπτύσσει μόνο ήπιες κυρώσεις, όπως η απαγόρευση των εξαγωγών ηλεκτρονικών και ημιαγωγών προς τη Ρωσία ή κυρώσεις με στόχο τις ρωσικές τράπεζες.
Μία τέτοια εξέλιξη θα έστελνε το ρούβλι στα 83 έναντι του δολαρίου, οπότε θα μπορούσε εύκολα να βρεθεί σε τροχιά προς τα 100.
Σύμφωνα τα παραπάνω μετριοπαθή σενάρια, ο αντίκτυπος στις μετοχές θα ήταν πιθανότατα σχετικά ήπιος, παρόμοιος με την κρίση της Κριμαίας το 2014, όταν στις ρωσικές αγορές επικρατησε sell-off βραχυπρόθεσμα, αλλά η η επίδραση στην ευρωζώνη ήταν ελάχιστη και το μπλοκ είχε στην πραγματικότητα καλύτερες επιδόσεις από τον παγκόσμιο δείκτη για έξι μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης