Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΗellasFin: Από τον Μάρτιο υψηλότερα (παρεμβατικά) επιτόκια στις ΗΠΑ

ΗellasFin: Από τον Μάρτιο υψηλότερα (παρεμβατικά) επιτόκια στις ΗΠΑ
Κατά τις διαβεβαιώσεις της FED, η οικονομία στις ΗΠΑ η οποία είναι ισχυρή...

Αμετάβλητα άφησε τα παρεμβατικά της επιτόκια η κεντρική τράπεζα στην τελευταία της συνεδρίαση, υπονοώντας όμως σε όλους τους τόνους ότι η συνεδρίαση της 16ης Μαρτίου θα σημάνει την έναρξη ενός νέου αυξητικού κύκλου. Στις ανακοινώσεις της FED θα πρέπει να καταχωρηθεί και η απόφαση για τον τερματισμό του προγράμματος αγορών ομολόγων κρατικών και ενυπόθηκων δανείων (Ποσοτική χαλάρωση,QE) τον Μάρτιο.
Κάποια αποσπάσματα της καταληκτικής δήλωσης αλλά και της συνέντευξης που ακολούθησε, φωτίζουν επαρκέστατα την τρέχουσα συνθήκη.
Κατά τις διαβεβαιώσεις της FED, η οικονομία η οποία είναι ισχυρή, η αγορά εργασίας ούσα στιβαρή και ο πληθωρισμός κινούμενος πέρα από τον στόχο του 2%, υπαγορεύουν σύμφωνα με την καταστατική της δέσμευση (mandate), την λήξη της διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής και την αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος πιστωτικής χαλάρωσης τον Μάρτιο.
Η αμερικανική οικονομία αυτήν την στιγμή χαρακτηρίζεται ισχυρή, δεδομένης της ταχύτερης μεγέθυνσής από τον δυνητικό της ρυθμό ανάπτυξης, έτσι όπως μετράται από την κεντρική τράπεζα. Η πλειοψηφία των μελών του συμβουλίου της FED συμφωνεί ότι η κατάσταση της αγοράς εργασίας συνάδει με συνθήκες μέγιστης απασχόλησης έτσι όπως τις ορίζει η κεντρική τράπεζα (έλλειψη εργατιών χεριών, στους δηλωμένους ανέργους αντιστοιχούν εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας).
Οι υψηλές τιμές φαίνονται περισσότερο επίμονες των αρχικών εκτιμήσεων και πριν αρχίσουν να παγιώνονται οι πληθωριστικές προσδοκίες θα γίνει χρήση του νομισματικού οπλοστασίου. Αυτή σε συνδυασμό με την λιγότερο υποστηρικτική δημοσιονομική πολιτική και την αργή αποκατάσταση της εφοδιαστικής συμφόρησης, θα δημιουργήσουν το πλαίσιο αποκλιμάκωσης των τιμών.
Η επιδίωξη μιας χρονικά μακράς οικονομικής επέκτασης, τονίστηκε εμφατικά εκ μέρους της FED. Η προσπάθεια της σ’ αυτήν την φάση θα πλαισιωθεί από την “ταπεινή” και “ευκίνητη” αντιμετώπιση των δεδομένων του πληθωρισμού.
Άξια μνημόνευσης είναι η αναφορά του J.Powell στις χρηματοπιστωτικές συνθήκες οι οποίες δεν είναι υπόθεση συμπεριφοράς μίας ή δύο αγορών, αλλά πιο σύνθετη και σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ακόμη σφικτές.
Σχετικά με την μείωση του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας, το σχέδιο θα προσδιοριστεί στις επόμενες συνεδριάσεις της FED, αλλά η εξέλιξη του θα λάβει χώρα αφανώς (στο background) και θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η περιοριστική νομισματική πολιτική θα ασκηθεί κυρίως μέσω των παρεμβατικών επιτοκίων (Fed Funds Rate).
Οπωσδήποτε η τελευταία συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, ήταν μια προαναγγελία μιας πολύ περισσότερο μελλοντικής σφιχτής νομισματικής πολιτικής (Hawkish). Ιστορικά/στατιστικά όμως, το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι η αύξηση των επιτοκίων ανεξαρτήτως μεγέθους και ρυθμού, δεν ισοδυναμεί με το τέλος των ανοδικών αγορών.
Αυτό που καθορίζει την πορεία των αγορών είναι η ισχύς της επικρατούσας οικονομικής ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, σε διάστημα 5 τριμήνων και από την λήξη της πρόσφατης ύφεσης, το ΑΕΠ των ΗΠΑ σημείωσε μεγέθυνση 14,94% και αποτελεί μεταπολεμικό ρεκόρ ισχυρής ανάπτυξης για την αμερικανική οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης