Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σοκ από BofA: Ανάπτυξη μόλις 1% στις ΗΠΑ το 2022 - Η Fed θα αυξήσει 7 φορές τα επιτόκια το 2022

Σοκ από BofA: Ανάπτυξη μόλις 1% στις ΗΠΑ το 2022 - Η Fed θα αυξήσει 7 φορές τα επιτόκια το 2022
Επιβράδυνση έως και ύφεση «βλέπει» η BofA για την οικονομία των ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα

Επί τα χείρω αναθεωρεί την εκτίμησή της για το αμερικανικό ΑΕΠ η Bank of America, ενώ παράλληλα κάνει λόγο για 7 αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2022 εκ μέρους της Fed.
Ειδικότερα, η BofA εξέπληξε σήμερα τις αγορές αναθεωρώντας επί τα χείρω την ανάπτυξη στις ΗΠΑ για το 2022 από το 4,4% στο 1% - νούμερο που, όπως φαίνεται, θα μηδενιστεί ή θα γίνει και αρνητικό σύντομα, παρασέρνοντας σε διολίσθηση και τη Wall Street.
Μάλιστα, η τράπεζα παραθέτει 4 λόγους, εξαιτίας των οποίων προοιωνίζεται μια νέα, ζοφερή πραγματικότητα:

1 Omicron: Η αφρικανική παραλλαγή του κορωνοϊού έχει φέρει νέους περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα και έχει προκαλέσει επιβράδυνση στον κλάδο των υπηρεσιών.
Σύμφωνα με την BofA, οι δαπάνες για υπηρεσίες θα μπορούσαν να γνωρίσουν μείωση 0,6 ποσοστιαίες μονάδες έναντι των πραγματικών καταναλωτικών αναγκών τον Ιανουάριο του 2022 - αν και η αύξηση της ζήτησης διαρκών αγαθών θα μπορούσε να αντισταθμίσει μέρος του σοκ.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας τον Ιανουάριο – αν και με τα κρούσματα να έχουν ήδη μειωθεί περίπου 25% από την κορύφωσή τους στα μέσα Ιανουαρίου η BofA αναμένει ότι το σοκ Omicron θα είναι βραχύβιο.
Τα δεδομένα αναμένεται να βελτιωθούν ουσιαστικά από τον Φεβρουάριο, κάτι το οποίο θα έχει επιπτώσεις στο ΑΕΠ το α’ τρίμηνο.

2 Αποθέματα: Τα αποθέματα αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο, συμβάλλοντας κατά 4,9 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση του ΑΕΠ κατά το 4ο τρίμηνο.
Τα αποθέματα παραμένουν υποτονικά σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα λόγω των συνεχιζόμενων σημείων συμφόρησης σε επίπεδο προσφοράς.
Και με την αύξηση της ζήτησης, υπάρχει περιθώριο για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το ΑΕΠ εξαρτάται από τη μεταβολή των αποθεμάτων, όπως και η αύξηση του ΑΕΠ εξαρτάται από τη μεταβολή των αποθεμάτων.
Ως εκ τούτου, η αύξηση των αποθεμάτων κατά 173,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 4ο τρίμηνο περιορίζει το περιθώριο για τα αποθέματα να οδηγήσουν την ανάπτυξη ξανά το 1ο τρίμηνο. Έτσι, τα αποθέματα δημιουργούν περισσότερα αρνητικά στοιχεία για την ανάπτυξη του 1ου τριμήνου.

3 Λιγότερη δημοσιονομική χαλάρωση: Η BofA αναμένει δημοσιονομικό πακέτο περίπου στο 50% σε σύγκριση με ό,τι είχε προαναγγελθεί.
Τα νέα μέτρα τόνωσης την ανάπτυξη το 2022 κατά μόλις 15-20 μονάδες βάσης, σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμησή μας για 50 μονάδες βάσης.
Η βασική υπόθεση είναι ότι οι δαπάνες θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο: η καθυστέρηση στη μετάβαση σημαίνει ότι ο αντίκτυπος της ανάπτυξης σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη θα είναι και πάλι μεγαλύτερος το α’ τρίμηνο.
Ωστόσο, δεδομένου του αδιεξόδου μεταξύ μετριοπαθών και προοδευτικών Δημοκρατικών, υπάρχει κίνδυνος να μην περάσει κανένα νομοσχέδιο.

4 Ο μπαλαντέρ φυσικά είναι η νομισματική αυστηροποίηση.
Ως υπενθύμιση, με τους Δημοκρατικούς να ετοιμάζονται να χάσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, οποιαδήποτε περαιτέρω προσπάθεια δημοσιονομικής τόνωσης γίνεται «μη παράγοντας» τουλάχιστον μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2024, πράγμα που σημαίνει ότι η μοίρα της οικονομίας των ΗΠΑ βρίσκεται πλέον εξ ολοκλήρου στα χέρια της Fed.
Ο πληθωρισμός είναι σημαντικός παράγοντας, δεδομένου ότι έχει μόνιμα χαρακτηριστικά.
Σε αυτό το πλαίσιο, η BofA βλέπει 7 αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2022, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο κατά 0,25 μονάδες βάσης –μία ανά τρίμηνο– και 4 μέσα στο 2023.
Αυτό σημαίνει πως το επιτόκιο θα καταλήξει στο εύρος του 2,75-3,00% τον Δεκέμβριο του 2023.
BofA_forecast.jpg
... Η Fed βρίσκεται πίσω από την καμπύλη και θα κάνει catch-up φέτος και του χρόνου.
Εύλογα θα ακολουθήσει συρρίκνωση του προϋπολογισμού, με την ομοσπονδιακή τράπεζα να διακρατά ομόλογα μακράς λήξης μόνο… 

Ερωτήματα

Πώς όμως η Fed ξεσηκώνει μια καταιγίδα τη στιγμή που η BofA παραδέχεται ότι οι κίνδυνοι ύφεσης αυξάνονται.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της αμερικανικής τράπεζας εγείρονται πολλά ερωτήματα.

1 Είναι πιθανή μια αύξηση επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο; Μάλλον αυτό είναι απίθανο.
Εάν η Fed ήθελε να προχωρήσει γρήγορα, θα είχε ήδη τερματίσει το QE.
Ως εκ τούτου, είναι πιο πιθανό να κάνει αυξήσεις 25 μ.β.

2 Θα μπορούσαν οι αγορές να «απαιτήσουν» περισσότερα;
Στο περιθώριο, οι πιο επιθετικές τιμές στις αγορές θα μπορούσαν να ωθήσουν τη Fed σε αποφάσεις.
Για παράδειγμα, εάν οι αγορές προεξοφλήσουν κίνησης 50 μ.β. τον Μάρτιο, η Fed θα μπορούσε να το δει αυτό ως μια «επιλογή».
Ωστόσο, η Fed εξακολουθεί να είναι υπεύθυνη για το αφήγημα.
Το sell off στην αγορά ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες προκλήθηκε από επιθετικά σχόλια εκ μέρους τη Fed.
Ο πρόεδρος Powell είναι αρκετά έμπειρος στο να αποφεύγει ερωτήσεις στις συνεντεύξεις Τύπου του, αλλά αυτή την εβδομάδα δεν άφησε καμία ασάφεια.

3 Πώς θα χειριστούν η οικονομία και οι αγορές τις αυξήσεις;
Είναι σαφές ότι τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου είναι ευάλωτα.
Ένας τρόπος για να ερμηνεύσει κανείς την πρόσφατη διόρθωση της χρηματιστηριακής αγοράς είναι ότι, καθώς η Fed δεν βρίσκεται πλέον σε βαθιά άρνηση, οι αγορές έχουν χωνέψει την ιδέα ότι ο πληθωρισμός είναι ένα πρόβλημα και πως η Fed πρόκειται να κάνει κάτι για αυτό.
Ωστόσο, το χρηματιστήριο δεν είναι η οικονομία.
Το θεμελιώδες σκηνικό για την ανάπτυξη παραμένει σταθερό, ανεξάρτητα από το αν οι μετοχές είναι σταθερές ή πέφτουν κατά 20%.
Ακόμη και οι αυξήσεις φέρνουν το πραγματικό επιτόκιο κεφαλαίων ελαφρώς πάνω από το μηδέν στο τέλος του επόμενου έτους. 
bofa_fed_funds_forecast.jpg
Kίνδυνος ύφεσης;

Η BofA σημειώνει πως ιστορικά η κλίση της καμπύλης αποδόσεων -για παράδειγμα, η διαφορά μεταξύ του επιτοκίου των αμοιβαίων κεφαλαίων και των 10ετών ομολόγων- είναι ο καλύτερος αυτόνομος χρηματοοικονομικός δείκτης του κινδύνου ύφεσης.
Ωστόσο, όπως τώρα φαίνεται να παραδέχονται όλοι (αυτό ήταν μια άλλη «θεωρία συνωμοσίας» πριν από λίγο καιρό), «η καμπύλη αποδόσεων παραμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό από τους τεράστιους ισολογισμούς των κεντρικών τραπεζών και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων συγκρατούνται από εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις στο εξωτερικό».
Ως εκ τούτου, αν υπάρξει προσπάθεια να αποτραπεί η κατάρρευση στην καμπύλη αποδόσεων, η BofA σημειώνει ότι εφόσον οι αυξήσεις της Fed οδηγήσουν σε μικρότερη από το κανονικό πίεση στις αποδόσεις μακράς διάρκειας αυτό θα είναι καλό νέο για την οικονομία, και όχι κακό.
Τα πράγματα θα αλλάξουν προς το χειρότερο, όμως, αν η ανεργία αυξηθεί… και αν κλονιστεί η εμπιστοσύνη των ξένων και εγχώριων επενδυτών.
Σε αυτή την περίπτωση, οι μετοχές θα συνεχίσουν να βυθίζονται και η σύνδεση μεταξύ των χρηματοοικονομικών συνθηκών και της ευρύτερης οικονομίας θα εκφραστεί γρήγορα και πολύ οδυνηρά.

Συμπέρασμα: Ναι, ο πληθωρισμός είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τον Biden, αλλά ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα για τον πρόεδρο και τους Δημοκρατικούς ενόψει των ενδιάμεσων θητειών θα είναι οι ΗΠΑ να εισέλθουν σε ύφεση με sell off στην αγορά…
Εν τω μεταξύ, όπως επισημαίνει σήμερα ο David Rosenberg, οι μετοχές βρίσκονται ήδη σε bear market...

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης