Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τι περιθώρια έχει η Fed να αυξήσει τα επιτόκια χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ανάπτυξη; - Σήμερα 26/1 το μεγάλο τεστ

Τι περιθώρια έχει η Fed να αυξήσει τα επιτόκια χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ανάπτυξη; - Σήμερα 26/1 το μεγάλο τεστ
Η κατάσταση στην οικονομία στην παρούσα μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση τη Fed
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται την Τετάρτη να επιταχύνει τα σχέδια για αύξηση των επιτοκίων από τον Μάρτιο, με στόχο να δαμάσει τον πληθωρισμό και να αντιμετωπίσει τουλάχιστον προς το παρόν, τους οικονομικούς κινδύνους που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη πανδημία του κορωνοϊού, την αστάθεια της αγοράς και τους φόβους της Δύσης για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η απόφαση, που αναμένεται να δημοσιευτεί σήμερα το βράδυ, δεν θα δεσμεύσει την κεντρική τράπεζα σε μια συγκεκριμένη πορεία δράσης μέχρι να ξανασυνεδριάσει η επιτροπή σε επτά εβδομάδες.
Ωστόσο, ελλείψει σημαντικής αλλαγής στην πορεία της οικονομίας, η Fed είναι πιθανό στη συνεδρίασή της τον Μάρτιο να αρχίσει να αποσύρει την υποστήριξή της, πιστεύοντας ότι ένας συνδυασμός υψηλότερων επιτοκίων και μικρότερης παρουσίας κεντρικής τράπεζας στις χρηματοπιστωτικές αγορές θα βοηθήσει στην επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων των τιμών.

Το πρόβλημα του πληθωρισμού

Στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός παραμένει "πολύ υψηλός" και το ποσοστό ανεργίας τώρα έχει υποχωρήσει μόλις στο 3,9%.
Έτσι, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, "θα μιλήσει για την οικονομία χωρίς να ακούγονται αποκαλυπτικός για τον πληθωρισμό και θα προετοιμάσει το έδαφος για μια άνοδο τον Μάρτιο" των επιτοκίων.
Είναι επίσης πιθανό να συνεχίσει η Fed να συζητά πώς και πότε θα μειώσει τις τεράστιες κατοχές σε ομόλογα του Δημοσίου και τίτλους που υποστηρίζονται από ενυπόθηκα δάνεια ως έναν περαιτέρω τρόπο για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η Fed;

Η κατάσταση στην οικονομία στην παρούσα μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση τη Fed.
Η άνοδος των επιτοκίων της αγοράς για δάνεια, όπως τα στεγαστικά, θα αναγκάσει τον Powell να ακολουθήσει τη γραμμή μεταξύ της επιθυμίας να διατηρήσει την οικονομική ανάκαμψη σε τροχιά, ενώ θα επιβεβαιώσει επίσης ότι ο έλεγχος του πληθωρισμού είναι επί του παρόντος η πρώτη προτεραιότητα της Fed.

«Δεν θα αισθάνεται νευρικός για το ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός για μεγάλο χρονικό διάστημα», έγραψε ο Roberto Perli, αναλυτής της Cornerstone Macro, αλλά θα αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν, ή ακόμη και περισσότερο από τη συνηθισμένη αύξηση του 0,25%, «ως ασφάλιση έναντι των κινδύνων πληθωρισμού, οι οποίοι είναι προφανώς σημαντικοί».
Αυτοί οι κίνδυνοι έχουν γίνει σταθερά πιο έντονοι τους τελευταίους πέντε μήνες.
Ο Powell τον Αύγουστο περιέγραψε γιατί πίστευε ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα ήταν «παροδικός», αλλά από τότε τα οικονομικά στοιχεία έχουν δείξει ότι η κατάσταση είναι διαφορετική.
Με τον πληθωρισμό να αυξάνεται στο 7% ετησίως, τον ταχύτερο ρυθμό από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, το ζήτημα έχει επισημανθεί από τον Λευκό Οίκο ως βασικός οικονομικός και πολιτικός κίνδυνος.
Νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αργότερα αυτή την εβδομάδα πιθανότατα θα δείξουν ότι η αναζωπύρωση της πανδημίας μείωσε τον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης στο τέλος του 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης