Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Σε φάση διόρθωσης ο Nasdaq - Υπό πίεση οι τεχνολογικές μετοχές την επόμενη διετία

Capital Economics: Σε φάση διόρθωσης ο Nasdaq - Υπό πίεση οι τεχνολογικές μετοχές την επόμενη διετία
Είναι «βάσιμη η προσδοκία μας ότι, ακόμη και οι αποδόσεις από κλάδους βαριάς τεχνολογίας θα είναι αρκετά πενιχρές τα επόμενα δύο χρόνια, αναφέρει η Capital Economics

Σε φάση διόρθωσης θεωρεί πως είναι ο Nasdaq η Capital Economics, που εκτιμά, για μια σειρά από λόγους, πως οι τεχνολογικές μετοχές θα πληγούν ακόμη περισσότερο…
Παρόλο λοιπόν που οι αποτιμήσεις των μετοχών τεχνολογίας έχουν, γενικά, σημειώσει μείωση τις τελευταίες εβδομάδες, η επενδυτική εταιρεία αναφέρει ότι μπορεί να υποχωρήσουν περαιτέρω τα επόμενα δύο χρόνια.
Ο λόγος για τον οποίο αναμένει πτώση είναι τα μειωμένα, στην καλύτερη περίπτωση, κέρδη κατά τη διάρκεια της περιόδου που έρχεται.
Η πτώση στις αποτιμήσεις των μετοχών στις ανεπτυγμένες οικονομίες μέχρι στιγμής το 2022 είχε, κατά την άποψη της Capital Economics, δύο διαφορετικά στάδια:
Στην αρχή του έτους συνέπεσε με μια απότομη άνοδο στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές επανεκτίμησαν τις προοπτικές για τη νομισματική πολιτική.
Ενώ οι αποτιμήσεις έπεσαν σε γενικές γραμμές, η άνοδος των αποδόσεων επηρέασε σοβαρά τομείς της αγοράς, όπως οι μετοχές τεχνολογίας υψηλής ανάπτυξης, που είχαν πιο υψηλές αποτιμήσεις στην αρχή.

Αποτιμήσεις

Πιο πρόσφατα, ωστόσο, οι αποτιμήσεις φαίνεται να δέχθηκαν ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα.
Δείκτες που μετρούν την επενδυτική «όρεξη», όπως τα πιστωτικά περιθώρια και η απόδοση των περιουσιακών στοιχείων στις αναδυόμενες αγορές, είναι σε μη ικανοποιητικά επίπεδα καθώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκαν στα ύψη.
Μάλιστα, αυτή η «διάθεση» φαίνεται να επιβαρύνει ιδιαίτερα τις αποτιμήσεις των μετοχών τεχνολογίας - ίσως διότι εξακολουθούσαν να έχουν υψηλές αποτιμήσεις.
Καταγραφή_128.JPG
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως λέει η Capital Economics, οι αποτιμήσεις θα μπορούσαν να πέσουν πολύ περισσότερο, εφόσον η διάθεση συνεχίσει να επιδεινώνεται – ειδικά σε βαριά «χαρτιά» της χρηματιστηριακής αγοράς που σχετίζονται με την τεχνολογία.
Αλλά ακόμα κι αν το κλίμα σταθεροποιηθεί ή βελτιωθεί, πιστεύουμε ότι οι αποτιμήσεις θα παραμείνουν υπό πίεση τα επόμενα δύο χρόνια, επειδή σε αυτήν την περίπτωση, η Capital Economics θεωρεί ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα ανέλθουν ξανά σε νέα ύψη εν μέσω αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής στις περισσότερες ανεπτυγμένες αγορές.
Ως εκ τούτου, είναι «βάσιμη η προσδοκία μας ότι, ακόμη και οι αποδόσεις από κλάδους βαριάς τεχνολογίας θα είναι αρκετά πενιχρές τα επόμενα δύο χρόνια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης