Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurobank Equities: Ανώμαλη θα είναι η πορεία του ΧΑ το 2022 για 3 λόγους - Τα top picks

Eurobank Equities: Ανώμαλη θα είναι η πορεία του ΧΑ το 2022 για 3 λόγους - Τα top picks
Το 2022 έχει ξεκινήσει θετικά για το ΧΑ, με τους επενδυτές να επιθυμούν να αυξήσουν την έκθεση τους στην Ελλάδα
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται σε μια ιδιότυπη διελκυστίνδα, η οποία θα καταστήσει την πορεία του 2022 ελαφρώς ανώμαλη, αν και εποικοδομητική.
Αυτό αναφέρει στο note για την επενδυτική στρατηγική του 2022 η Eurobank Equities, υπό τον τίτλο "Playing Tug of War" (παίζοντας τη διελκυστίνδα), που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr.

Δύσκολο το 2021

Κάνοντας έναν απολογισμό, η Eurobank Equities διαπιστώνει ότι το 2021 ήταν μια χρονιά αρκετά γεμάτη με γεγονότα και μεταβολές στην αντίληψη του κινδύνου καθώς ο αρχικός ενθουσιασμός για την πρόοδο του εμβολίου ακολουθήθηκε από ανησυχίες για τον πληθωρισμό, μια στροφή στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας (Fed) και τον αντίκτυπο από την Omicron.
Ως αποτέλεσμα, μετά από απόδοση 12% έως τα μέσα Μαΐου 2021, οι ελληνικές μετοχές παρέμειναν σταθερές στο υπόλοιπο του έτους, επηρεασμένες από τη γενική διάθεση απορρόφησης κινδύνου και ορισμένες ιδιόρρυθμες εξελίξεις, όπως η διαρροή ρευστότητας από άντληση κεφαλαίων και εκδοτική δραστηριότητα.
Το ΧΑ έκλεισε τη χρονιά με συνολική απόδοση 12%, μια κάπως χαμηλή απόδοση στο πλαίσιο των κερδών >20% που κατέγραψαν αρκετές άλλες αγορές.

Η διελκυστίνδα του 2022

Παρά το χθεσινό sell-off, το 2022 έχει ξεκινήσει θετικά για το ΧΑ, με τους επενδυτές να επιθυμούν να αυξήσουν την έκθεση τους στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα επωφελήθηκε επίσης από τη γενική εναλλαγή στην αξία, όπως φαίνεται από την υπεραπόδοση του τραπεζικού τομέα (+9%).
Κοιτάζοντας το μέλλον, η πορεία το 2022 είναι πιθανό να είναι κάπως ανώμαλη, σύμφωνα με την Eurobank Equities, δεδομένου του πιο περίπλοκου σκηνικού της πολιτικής, των αυξανόμενων αποδόσεων και του ανοδικού πληθωρισμού.
Ωστόσο, δηλώνει αρκετά εποικοδομητική στην ελληνική αγορά δεδομένου των:
1)των θετικών μακροοικονομικών προοπτικών (ΑΕΠ 4,5-5% το 2022) οι οποίες θα πρέπει να φιλτράρουν τη διψήφια αύξηση EBITDA για μη χρηματοοικονομικούς κλάδους το 2022-23.
2)της αναπτυξιακής ώθησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, η οποία θα πρέπει να προωθήσει περαιτέρω τις μεσοπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας.
3)των αποτιμήσεων, τόσο σε απόλυτη (non-fins σε c7x EV / EBITDA, σύμφωνα με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο τους) όσο και σε σχετική βάση (ελληνικές non fins με dιscount c30% έναντι των ευρωπαϊκών κλάδων)
4)της χαμηλής τοποθέτησης επενδυτώνς (1 δισ. καθαρές δαπάνες από ξένους θεσμικούς επενδυτές το 2018-21)
5)της ορατής πορείας της Ελλάδας προς την επενδυτική βαθμίδα τους επόμενους 12-18 μήνες, η οποία αναμένεται να βελτιώσει την αντίληψη κινδύνου για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.

Τράπεζες

Μετά από μια χρονιά ορόσημο που χαρακτηρίζεται από την αξιοσημείωτη πρόοδο στην εκκαθάριση των ισολογισμών, η Eurobank Equities αναμένει ότι η εστίαση θα μετατοπιστεί στην κερδοφορία, με τις προοπτικές να φαίνονται αρκετά θετικές κατά την άποψή της.
Αναμένεται επίσης μια σειρά σημαντικών θετικών ανέμων, συγκεκριμένα:
i)η μακροοικονομική ανάκαμψη που υποστηρίζεται από τις αποφάσεις της ΕΕ και της ΕΚΤ,
ii)οι αναβαθμίσεις αξιολόγησης,
iii)η πιθανή έναρξη της διαδικασίας εκ νέου ιδιωτικοποίησης για τον κλάδο από το ΤΧΣ,
iv)η διεθνής εναλλαγή σε μετοχές αξίας εν αναμονή υψηλότερων επιτοκίων.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Eurobank Equities διατηρεί μια εποικοδομητική στάση απέναντι στις τράπεζες, αναμένοντας ο κλάδος να ανατιμηθεί κατά τη διάρκεια του έτους, δεδομένης της ελκυστικής αποτίμησης 0,5x 2022e P / TBV.

Κορυφαίες επιλογές

Οι αλλαγές στην αντίληψη του κινδύνου θα δημιουργήσουν αρκετές ευκαιρίες στο ΧΑ κατά τη διάρκεια του έτους.
Έχοντας επαναβαθμονομήσει τις προτάσεις της, η Eurobank Equities έδωσε στο χαρτοφυλάκιό της μια προκυκλική κλίση προσθέτοντας τον Fourlis.
Συνολικά, σε αυτό το στάδιο συμβουλεύει την έκθεση στα ακόλουθα:
1)μετοχές με υψηλές και βιώσιμες μερισματικές αποδόσεις, με περιορισμένες επιπτώσεις από τον πληθωρισμό κόστους (π.χ. ΟΠΑΠ).
2)μετοχές που σχετίζονται με την πολιτική που προσφέρουν έκθεση στην πράσινη μετάβαση (ΔΕΗ, Μυτιληναίος).
3)τράπεζες, εν όψει της εξομάλυνσης των κερδών, της πιστωτικής επέκτασης και της ακόμα ελκυστικής αποτίμησης (ΕΤΕ)
4)επαναλειτουργία επενδυτικών ιστοριών και των κυκλικών (ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Motor Oil, Φουρλής).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης