Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Profit Warning: Η Goldman προειδοποιεί ότι τα κέρδη θα απογοητεύσουν – Οι 5 από τις 6 εταιρίες μειώνουν στόχους

Profit Warning: Η Goldman προειδοποιεί ότι τα κέρδη θα απογοητεύσουν – Οι 5 από τις 6 εταιρίες μειώνουν στόχους
Οι 5 στις 6 εταιρίες μειώνουν τους στόχους κερδοφορίας για το α΄ τρίμηνο του 2022
Σχετικά Άρθρα

Πως εξηγείται στις ΗΠΑ, να έχουν επενδυθεί τρισεκ. δολάρια και οι επιχειρήσεις… να εμφανίζουν σημάδια επιβράδυνσης;
Μάλιστα η Goldman Sachs προειδοποιεί ότι τα κέρδη θα απογοητεύσουν.

Οι 5 στις 6 εταιρίες μειώνουν τους στόχους κερδοφορίας για το α΄ τρίμηνο του 2022

Σε έκθεση με τίτλο «Anatomy of the S&P 500 sell-off and Nasdaq correction: Valuation compression and the re-pricing of equity risk» η Goldman Sachs επισήμανε πώς η πτώση κατά 10% στον S&P500 και την διόρθωση -16% του Nasdaq - που αντιστοιχεί στην πτώση του Δεκεμβρίου 2018, όταν η FED αναγκάστηκε να τερματίσει την νομισματική σύσφιξη, οφείλεται τόσο στις αυξημένες ανησυχίες για τη μελλοντική ανάπτυξη, καθώς υπάρχει κίνδυνος η αμερικανική οικονομία να περάσει σε ύφεση όσο και στην απότομη αύξηση του κινδύνου στις μετοχές.
Όπως σημειώνει ο στρατηγικός αναλυτής της Goldman Sachs Kostin, η ταχύτητα και το εύρος της πτώσης του δείκτη S&P 500 έχει καταστήσει ιδιαίτερα δύσκολη την τακτική των επενδυτών. Ενώ ο τομέας της ενέργειας αυξήθηκε κατά 12% από τότε που ο δείκτης κορυφώθηκε, οι άλλοι δέκα κλάδοι υποχώρησαν όλοι.
Η πτώση 11% της Πληροφορικής αντιπροσώπευε σχεδόν το ήμισυ της πτώσης του δείκτη κατά τις τελευταίες 13 συνεδριάσεις.

Και με τον Nasdaq 100 να προσεγγίζει την bear market έχοντας απώλειες σχεδόν 20% - η Goldman σημειώνει ότι οι τιμές των μετοχών πάνω από τις μισές εταιρίε του δείκτη (55 εταιρείες) έχουν μειωθεί κατά 10% ή περισσότερο τους τελευταίους δύο μήνες.
Για παράδειγμα, NVDA (-29%) AMZN (-22%) χτυπήθηκαν ιδιαίτερα κατά τη διόρθωση, ενώ η GOOGL (-12%) και η MSFT (-14%) υποχώρησαν λιγότερο.

Πέραν από το κραχ της αγοράς η Goldman η οποία πουλούσε δισεκατομμύρια μετοχές προειδοποιεί τώρα για ένα νέο κίνδυνο οι 5 από τις 6 εταιρείες που παρέχουν καθοδήγηση για το 1ο τρίμηνο του 2022 προειδοποιούν ότι θα καταγράψουν μείωση κερδών.
Ήδη ο πολλαπλασιαστής κερδών P/E για τον δείκτη S&P500 μειώθηκε κατά 2 μονάδες στο 19,6X από 21,5X.
Αλλά ακόμα και μετά την πρόσφατη πτώση, οι αποτιμήσεις των μετοχών παραμένουν σε ιστορικά υψηλά, των τελευταίων 40 ετών.

Η Goldman σημειώνει ότι μέχρι τώρα τα βασικά στοιχεία της αγοράς περιλάμβαναν αύξηση κερδών και πωλήσεων αλλά και πτώση των τιμών των μετοχών.
«Οι απότομες μειώσεις στις τιμές των μετοχών μπορεί να αντικατοπτρίζουν αύξηση του κινδύνου στις μετοχές ή μειωμένη ανάπτυξη.
Οι αναθεωρήσεις των συνολικών πωλήσεων του S&P 500 και των εκτιμήσεων EPS για το 2022 ήταν θετικές κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.
Ωστόσο, οι επενδυτές έχουν αρχίσει να γίνονται ανήσυχοι»

Απογοητευτική καθοδήγηση...

Οι επενδυτές ενδιαφέρονται περισσότερο για την μελλοντική καθοδήγηση από τις εταιρίες και οι πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με αυτό το μέτωπο είναι άκρως ανησυχητικές.
Ήδη 5 από τις 6 μεγάλες εταιρείες του S&P 500 έχουν μειώσει τις εκτιμήσεις τους για τα κέρδη του 2022»

Μόνο έξι εταιρείες στον S&P 500 παρείχαν επίσημη βραχυπρόθεσμη καθοδήγηση για το 1ο τρίμηνο του 2022. Δυστυχώς, πέντε από τις έξι εταιρείες έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι στο α΄ τρίμηνο του 2022 θα σημειώσουν πτώση.
Η πιο αξιοσημείωτη εταιρεία που παρείχε καθοδήγηση ήταν η Netflix, η οποία «εξέπληξε τους επενδυτές μειώνοντας δραματικά τον αναμενόμενο ρυθμό αύξησης των συνδρομητών το 2022.
Οι μετοχές της Netflix έπεσαν κατακόρυφα κατά 22%.
Η τιμή της μετοχής έχει υποχωρήσει κατά 33% από τότε που ο S&P 500 κορύφωσε στις αρχές Ιανουαρίου και κατά 41% από τότε που η NDX έφτασε στο υψηλό όλων των εποχών τον Νοέμβριο του 2021.

Η FED τρομοκρατεί

Και μετά υπάρχει η Fed, της οποίας η ολοένα και πιο επιθετική ρητορική έχει ανησυχήσει τους επενδυτές μετοχών.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Goldman, πριν από δύο μήνες, όταν οι χρηματιστηριακοί δείκτες διαπραγματευόταν σε επίπεδα ρεκόρ, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υποδήλωναν δύο αυξήσεις κατά τη διάρκεια του 2022.
Σήμερα αναμένονται τέσσερις αυξήσεις 25 μονάδων βάσης (μία αύξηση 0,25% ανά τρίμηνο) που έφερναν τα βασικά παρεμβατικά επιτόκια στο 1,0%- 1,25% στο τέλος του 2022.
Κατά την Goldman Sachs η Fed θα μπορούσε να αυξήσει πέντε φορές (με πρώτη αύξηση τον Μάιο) ή νωρίτερα τον Μάρτιο του 2022.

Η πτώση στις μετοχές μείωσε την μόχλευση

Παρά την πρόσφατη πτώση των μετοχών, τα δεδομένα μόχλευσης δείχνουν ότι τα hedge funds μείωσαν την καθαρή μόχλευση από 86% στις 30 Δεκεμβρίου σε 80% σήμερα.
Αυτή η μείωση του κινδύνου έχει φέρει την καθαρή μόχλευση στο χαμηλότερο επίπεδο του 2021.
Για να αλλάξει το σκηνικό πρέπει να βρεθεί ένας καταλύτης.
Ένας πιθανός καταλύτης θα ήταν η επιβράδυνση του πληθωρισμού, αλλά η Goldman – η οποία έκανε λάθος το 2021 σχετικά με τον πληθωρισμό, αναμένοντας ότι θα ήταν παροδικός – αναφέρει ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να περιμένουν ότι θα συμβεί μέχρι το 2ο τρίμηνο του 2022 (φυσικά, μόλις το κραχ της αγοράς που σημειώθηκε… μεταφραστεί σε όρους πληθωρισμού, να περιμένετε σημαντική πτώση των πληθωριστικών πιέσεων).

Προσοχή στις μετοχές που αγοράζετε

Πώς λοιπόν να τοποθετηθεί ένας επενδυτής υπό το πρίσμα όλων αυτών;
Δεδομένης της προοπτικής αυστηρότερων χρηματοοικονομικών συνθηκών, η Goldman συνιστά στους επενδυτές να κατέχουν μετοχές με χαρακτηριστικά «ποιότητας» όπως οι ισχυροί ισολογισμοί.
Εν τω μεταξύ, οι οικονομικά ευαίσθητες μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης τείνουν να υποφέρουν εν μέσω αυστηρότερων χρηματοοικονομικών συνθηκών.
gg1_1.jpg

GF1.jpg
gg3.jpg

gg2.jpg

gg5.jpg

gg3_1.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης