Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Πιθανό σενάριο οι αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed κάθε μήνα από το Μάρτιο του 2022

Goldman Sachs: Πιθανό σενάριο οι αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed κάθε μήνα από το Μάρτιο του 2022
Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs προειδοποιούν για μια πιο επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα

Για το επικίνδυνο όσον αφορά την οικονομική ανάκαμψη σενάριο των διαδοχικών αυξήσεων επιτοκίων από τη Federal Reserve κάνουν λόγο οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs, οι οποίοι προειδοποιούν για μια πιο επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg τη Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022.

Άρση σταδιακή του QE

Σε σημείωμα προς τους επενδυτές, οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων τον Μάρτιο, τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο.
Παράλληλα, προβλέπουν ότι η μείωση του ισολογισμού της Fed θα έχει ως αφετηρία τον Ιούλιο του 2022.

Περιστολή του ισολογισμού

Ωστόσο, εφόσον οι πληθωριστικές πιέσεις διατηρηθούν, η Goldman Sachs δεν αποκλείει ακόμη περισσότερες επιτοκιακές αλλαγές, ακόμη και σε μηνιαία βάση!
«Αυτό αυξάνει την πιθανότητα πρόσθετων αυξήσεων ή μιας ταχύτερης μείωσης του ισολογισμού» τονίζουν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας.

Σε κάθε συνεδρίαση

Επισήμαναν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις σημαίνουν ότι «οι κίνδυνοι κλίνουν κάπως προς τα ανώτερα επίπεδα της καμπύλης διαμόρφωσης των επιτοκίων» και υπάρχει πιθανότητα οι αξιωματούχοι να προχωρούν σε αυξήσεις «σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να αλλάξει η εικόνα όσον αφορά τον πληθωρισμό».
«Αυτό εγείρει την πιθανότητα μιας πρόσθετης αύξησης ή περισσότερες από τέσσερις αυξήσεις φέτος», ανέφεραν οι οικονομολόγοι.
«Θα μπορούσαμε να φανταστούμε έναν αριθμό πιθανών αιτιών για μια στροφή στις αυξήσεις των επιτοκίων σε διαδοχικές συναντήσεις (σ.σ. της επιτροπής ανοικτών αγορών της Fed)».
Goldman Sees Risk Fed Will Tighten at Every Meeting From March
Η κρίσιμη συναδρίαση

Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell και το συμβούλιο για τη χάραξη της νομισματικής πολiτικής συναντώνται αυτή την εβδομάδα, εν μέσω προσδοκιών ότι θα σηματοδοτήσουν τη στροφή στηνάνοδο των επιτοκίων από το μηδενικό επίπεδο που βρίσκονται τώρα τον Μάρτιο.
Ανάμεσα στα πιθανά κίνητρα για ακόμη πιο αυστηρή πολιτική θα ήταν η περαιτέρω αύξηση των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό ή μια άλλη έκπληξη για όσον αφορά τη διαμόρφωση των τιμών (π.χ. λόγω των μοσθολογικών αυξήσεων), ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs.
Σημείωσαν ότι είχαν ήδη ανησυχήσει περισσότερο για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό μετά την κυριαρχία της παραλλαγής Omicron και τη συνεχιζόμενη 'ενταση στην αύξηση του μισθολογικού κόστους.

Τέλος στα αρνητικά επιτόκια

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επενδυτές της Wall Street θεωρούν σχεδόν βέβαιη την ανοδική αναθεώρηση των μηδενικών επιτοκίων τον προσεχή Μάρτιο, η πρώτη των τελευταίων τριών ετών.
Κι αυτό, διότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων 10ετίων, ξεπερνώντας τον Δεκέμβριο τον όριο του 7%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης