Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Euroxx: Οι ελληνικές τράπεζες έτοιμες να ηγηθούν της ανάκαμψης - Νέες τιμές στόχοι και σύσταση overweight

Euroxx: Οι ελληνικές τράπεζες έτοιμες να ηγηθούν της ανάκαμψης - Νέες τιμές στόχοι και σύσταση overweight
Η Euroxx, διατηρεί τη σύσταση «overweight» και για τις τέσσερις συστημικές, ενώ αυξάνει τις τιμές στόχους
Σχετικά Άρθρα

Οι ελληνικές τράπεζες άντεξαν την Covid-19 και είναι έτοιμες να ηγηθούν της οικονομικής ανάκαμψης, εκτιμούν οι αναλυτές της Euroxx Securities, σε ανάλυσή τους με ημερομηνία 20/1/2022 και τίτλο «Greek Banks: Ready To Lead The Recovery», την οποία παρουσιάζει το bankingnews.gr.
Η Euroxx, διατηρεί τη σύσταση «overweight» και για τις τέσσερις συστημικές, ενώ αυξάνει τις τιμές στόχους.
Συγκεκριμένα, η Euroxx θέτει τιμή στόχο στα 1,60 ευρώ για την Alpha Bank από 1,25 ευρώ, στα 1,30 ευρώ από 0,88 ευρώ για τη Eurobank, στα 4,20 ευρώ από 3,4 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και αμετάβλητη στα 2,20 ευρώ για την Πειραιώς.
euroxx1.JPG
«Άντεξαν» την πανδημία οι ελλληνικές τράπεζες

Η κεφαλαιακή τους θέση στο τέλος του εννεάμηνου του 2021 παρέμεινε σε γενικές γραμμές επαρκής (c12,6% CET1 αναλογία στο τρίτο τρίμηνο του 21ου έτους έναντι του μέσου όρου της ΕΕ 15,5%), παρά τις απώλειες που καταγράφηκαν λόγω της πανδημίας και τις προσαρμογές λόγω ΔΠΧΑ 9.
Επιπλέον, οι επιτυχημένες ομολογιακές εκδόσεις από δύο συστημικές τράπεζες το 1ο εξάμηνο του 2021, σε συνδυασμό με άλλες ενέργειες ενίσχυσης κεφαλαίου, επέτρεψαν στις ελληνικές συστημικές τράπεζες να προχωρήσουν στη φιλόδοξη μείωση των NPEs,  στρατηγικές που στοχεύουν σε μονοψήφια αναλογία (δηλαδή c7%) έως το τέλος του 2022.
Η σημαντική πτώση των NPEs ύψους 32 δισ. ευρώ το 9μηνο του 2021, επιτεύχθηκε κυρίως μέσω τιτλοποιήσεων.
Ως εκ τούτου, οι ελληνικές τράπεζες, φαίνονται έτοιμες να ηγηθούν της οικονομικής ανάκαμψης
μέσω της πιστωτικής επέκτασης και της ανάπτυξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που θα τις επιτρέψει να ευδοκιμήσουν μακροπρόθεσμα.

Σύσταση overweight

Ενώ οι ελληνικές τραπεζικές αποτιμήσεις δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα στην αρχική φάση της πανδημίας, εν μέρει λόγω της σημαντικής πτώσης της κερδοφορίας, το κλίμα της αγοράς έχει βελτιωθεί
από τα τέλη του 2020.
Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες ξεκίνησαν πολύ δυνατά τη χρονιά, σημειώνοντας κέρδη 13%, υπεραποδίδοντας της αγοράς.
Ως εκ τούτου, διαπραγματεύονται με δείκτη τιμής-προς λογιστική αξία 0,35x-0,61x 2022e TBV (ο μέσος όρος είναι 0,51x) έναντι c0,75x για στην ΕΕ (c0,60x για την Ιταλία, την Ισπανία & Πορτογαλία).
«Κατά την άποψή μας, αυτό το discount αντικατοπτρίζει το χαμηλότερο RoE των ελληνικών τραπεζών (-26,2% το 3ο τρίμηνο του 2021 έναντι μέσου όρου ΕΕ 7,2%) και τις ανησυχίες για το υψηλό απόθεμα NPEs, σε συνδυασμό με τη νέα γενιά NPEs λόγω της πανδημίας και τον αντίκτυπο από τους απαιτητικούς στόχους μείωσης της περιόδου 2020-222 σε CoR, NIM και τα κεφάλαιά τους.
Πιστεύουμε επίσης ότι η τρέχουσα αποτίμηση παραβλέπει την ανάκαμψη του EPS του κλάδου μετά το 2022 και τις προοπτικές διανομής μερίσματος», αναφέρουν οι αναλυτές.
euroxx2.JPG

Προτίμηση και στις 4 συστημικές τράπεζες

Οι αναλυτές της Euroxx προτιμούν την Εθνική Τράπεζα λόγω της καλύτερης ρευστότητας και της κεφαλαιακής της θέσης, τη 2η καλύτερη ποιότητα ενεργητικού, τις αυξημένες δυνατότητες ενίσχυσης κεφαλαίου και βιώσιμο.
Όσον αφορά την Eurobank, κάνουν λόγω για σημαντική μείωση των NPEs, χαλάρωση της πίεσης στα κεφάλαια και, τελικά, ώθηση του ROTE στο 10,2%, καθώς και των ισχυρών δραστηριοτήτων του στο εξωτερικό,
που προσφέρουν μεγαλύτερη διαφοροποίηση.
Σημειώνεται ότι τόσο η Εθνική όσο και η Eurobank εξετάζουν επίσης τη διανομή μερίσματος.
Η Alpha Bank δημοσίευσε τα ισχυρότερα αποτελέσματα stress test της ΕΚΤ στον κλάδο χωρίς να λαμβάνει υπόψη το SCI τον Ιούλιο του 21 και παραμένει η λιγότερο εκτεθειμένη σε DTC ελληνική τράπεζα (RoTE στο 7,6% το 2022e) με το 2ο χαμηλότερο μερίδιο του ΤΧΣ (δηλαδή 9%).
Η Πειραιώς προσφέρει την υψηλότερη δυναμική ανόδου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Euroxx.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης